icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Led-tv en oled

Veruit de meeste tv’s in de winkel zijn lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting, ook wel led-tv’s genoemd. Plasma-tv’s worden niet meer gemaakt. Maar oled-tv's worden steeds populairder. Wat zijn de belangrijkste kenmerken?
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica

Snel naar:


Artikel_ledofoled_intekstLed-tv

Een led-tv gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting. De leds verlichten het lcd-scherm dat er vlak voor is geplaatst. De kristallen in het lcd (liquid crystal display) creëren de daadwerkelijke beelden van het programma of de film, maar geven zelf geen licht. Onder invloed van elektrische spanning geven ze meer of minder licht door.

Er zijn 2 soorten led-tv:

  • Bij een edge-led-tv zitten de led-lampjes alleen in de randen van het beeldscherm. Daardoor zijn deze tv's vaak zeer plat. Een speciale laag achter de lcd’s zorgt ervoor dat het licht toch egaal over het scherm verdeeld wordt. Als dit niet goed gebeurt, kan de achtergrondverlichting aan de randen zichtbaar zijn. Dit wordt ‘backlight bleeding’ genoemd.
  • Bij een full-led of direct-led-tv zitten de leds direct achter het lcd-scherm. Het voordeel hiervan is dat het licht egaler over het beeldoppervlak wordt verdeeld. Dat kan een betere beeldkwaliteit opleveren. In sommige direct-led modellen worden de led-lampjes in groepen aangestuurd. Dit wordt ook wel ‘local dimming’ genoemd. Daarmee verlicht je bepaalde delen van het scherm sterker of juist minder sterk dan andere. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, kunnen de leds dan minder intens branden. Dat zorgt voor een hoger contrast en een dieper zwart.

Traditionele lcd-tv’s

Oudere lcd-televisies (veelal gemaakt voor 2010) maken geen gebruik van leds als achtergrondverlichting, maar van een soort kleine tl-buisjes (CCFL - cold-cathode fluorescent lamp). Deze nemen meer plek in, waardoor de tv’s een stuk dikker zijn.

Beeldkwaliteit

Een led-tv heeft niet per se een goede beeldkwaliteit. De achtergrondverlichting heeft namelijk weinig invloed op het beeld. De kleurweergave en het contrast worden namelijk vooral bepaald door de beeldverwerking van de tv. Uit onze test blijkt wel dat led-tv’s energiezuiniger zijn dan voorgangers lcd en plasma.

Bekijk de testresultaten van led-tv’s.

Oled-tv

De nieuwste schermtechniek is oled (organic led). Oled wordt al langer gebruikt voor schermen in smartphones, maar nog maar weinig voor tv's. Dit komt door de hoge prijs en het lastige productieproces. De eerste oled-tv’s kwamen in 2009 op de markt, maar waren toen nog erg klein. Sinds een paar jaar zijn er volwassen maten te koop van 55 inch (140 cm) en groter.

De pixels van een oled-tv bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Omdat elke pixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor is het scherm van een oled-tv nog dunner dan een lcd-led-scherm, dat wel achtergrondverlichting nodig heeft.

Het contrast van een oled-scherm is erg goed. Je ziet bij een oled-tv in lichte en donkere delen van het beeld nog veel details. Ook hebben oled-tv’s een grote kijkhoek.

Het nadeel van oled is de hoge prijs. Een model van 55 inch kost al gauw een paar duizend euro. Op dit moment zet alleen LG vol in op oled. Zij brengen in 2016 meerdere oled-tv’s op de markt, in verschillende maten en prijsklassen. Ook Panasonic heeft een oled-tv te koop, Philips, Samsung en Sony nog niet.

Bekijk de testresultaten van oled-tv’s.

Plasma

De grootste plasma-fabrikanten Panasonic, LG en Samsung zijn alle 3 gestopt met het maken van plasma-televisies. Het scherm van een plasma-tv bestaat uit pixels die zelf licht kunnen geven. Hierdoor is het energiegebruik van een plasma-tv afhankelijk van de beelden die worden getoond. Bij een donkere film hoeven de pixels niet veel licht te geven, bij het tonen van een sneeuwlandschap juist wel. Hierdoor verbruiken plasma televisies veel meer energie dan led-tv’s.

Omdat de pixels bij donkere beelden geen of weinig licht geven, oogt zwart op een plasma tv zwarter dan op een led-tv. Een ander voordeel is de grote kijkhoek. Een nadeel is dat het scherm vaak sterk reflecteert.

Geen van de door ons geteste plasmatelevisies is nog verkrijgbaar.

Nieuwste artikelen