! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnebrandcrème minder waterbestendig dan gedacht

De beschermingsfactor van de meeste zonnebrandmiddelen klopt. Maar let op: na een duik in het water duikt ook de beschermingsfactor (SPF) naar beneden! Veel zonnebrandmiddelen zijn minder waterbesteding dan aangenomen blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Gepubliceerd op:3 augustus 2015

Zonnebrand meisje content

Geclaimde factor wel juist

'Beschermingsfactor van meeste zonnebrandmiddelen klopt' meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in het nieuwsbericht geruststellend. Ze testten 58 uiteenlopende anti-zonnebrandmiddelen op de geclaimde SPF. Conclusie: bij het merendeel van de anti-zonnebrandmiddelen staat de juiste beschermingsfactor op het etiket. Waar dat niet het geval was, bleek er geen gezondheidsrisico te ontstaan.

Minder waterbestendig dan doet vermoeden

Uit onze test anti-zonnebrandmiddel voor kinderen van 2014 (pdf, alleen voor leden) bleek ook dat de geteste middelen de geclaimde factor behaalden. Maar de geclaimde waterbestendigheid doet wel wenkbrauwen fronsen. 'Waterbestendig', suggereert dat het middel bestand is tegen water en dat je daardoor tijdens het zwemmen beschermd blijft. Echter, deze claim mag al op de verpakking staan als na 2 keer 20 minuten in het water de helft van de bescherming is afgenomen. Bovendien voldeden een aantal middelen hier zelfs niet aan.

Opnieuw smeren na een duik

Kortom: door water neemt de beschermingsfactor ernstig af. De beschermingsfactor van de geteste middelen mag dan wel kloppen, na een duik kun je de SPF op het etiket wel vergeten. Let daarom extra op als je lang in het water vertoeft en smeer je op het droge altijd opnieuw in.

Lees meer:

 • Zorgeloos zonnen
 • Gidsartikel Ingesmeerd en toch verbrand (pdf, alleen voor leden)

Nieuw & interessant

 • zonnen
  16 sep.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  7 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  Onze zonnebrand-tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 
 • zonnebrand-jongen
  8 mei.

  Test zonnebrand kinderen

  Wij hebben 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+ getest. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.