icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten energie

Welke soorten energie zijn er allemaal? Je wilt je huis verwarmen, warm douche- en kraanwater kunnen gebruiken, koken en elektriciteit gebruiken. Hoe wordt die opgewekt? Grijs of groen? Wij zetten de verschillende manieren op een rij.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

elektriciteitscentrale zonnepanelen 2

Aardgas

De meeste huishoudens in Nederland gebruiken aardgas om de cv-ketel of geiser mee te stoken voor verwarming en warm water. En om op te koken. In de jaren zestig is het aardgasnet door heel Nederland aangelegd. Gas wordt gewonnen in Groningen, maar daar ondervinden ze momenteel de nadelen: aardbevingen en bodemdaling. Aardgas vormt het grootste deel van je energiekosten en daar kun je vaak nog wel op besparen.

Ongeveer 600.000 huishoudens in Nederland hebben geen gasaansluiting. Zie krijgen warmte geleverd via stadsverwarming. Dit is vaak duurder dan gas en je kunt de leverancier niet zelf kiezen. Als je geen gasaansluiting hebt, moet je elektrisch koken. Een inductiekookplaat is een goed alternatief voor koken op gas.

In plaats van stoken op aardgas kun je ook kiezen voor een elektrische warmtepomp. Die is duurder in de aanschaf, maar wel erg energiezuinig. Een combinatie van cv-ketel en kleine warmtepomp, een zogenaamde hybride warmtepomp, is ook mogelijk. Je kunt ook een zonneboiler gebuiken voor het maken van warm water. Voor warmtepompen en zonneboilers is ISDE-subsidie beschikbaar.

Er komen steeds meer (nieuwbouw)woningen zonder aansluiting op het aardgasnet.

Elektriciteit

Elektriciteit gebruiken we allemaal. Die wordt van oudsher opgewekt door het verstoken van fossiele brandstoffen. Dat noemen we grijze stroom. Ook kernenergie valt hieronder. Maar in opkomst is groene stroom: uit wind, zon, biomassa, water.

Grijze stroom uit gas- en kolencentrales

In Nederland worden in elektriciteitscentrales kolen en aardgas verstookt (vroeger ook nog olie). Die brandstoffen raken op (vooral gas) en dragen bij aan klimaatverandering en luchtvervuiling. Bij de winning van met name kolen worden nogal eens gebieden verwoest en vervuild. Kolencentrales draaien op de meest vervuilende brandstof. Ze hebben een tweemaal zo groot effect op klimaatverandering als gascentrales, en leveren veel meer vervuilende stoffen.

Toch zijn er recent 3 splinternieuwe kolencentrales geopend. Dat is vooral omdat kolen goedkoop zijn en biomassa met subsidie grootschalig in kolencentrales bijgestookt kon worden. Ook aardgas is een fossiele brandstof, maar minder vervuilend dan kolen. Gascentrales zijn snel regelbaar, daarom zijn ze geschikt om de fluctuaties bij zonne- en windenergie op te vangen.

Groene stroom uit duurzame bronnen

Groene stroom is duurzame energie uit bronnen die niet opraken, en die niet bijdragen aan luchtvervuiling en klimaatverandering. Dat kan met windenergie, zonne-energie, uit waterkracht en ook uit aardwarmte. Ook kan biomassa worden verbrand, dat noemen we soms groene stroom als de biomassa duurzaam geteeld is en niet concurreert met voedselproductie.

Nederland heeft nu nog maar ongeveer 5% duurzame energie, de bedoeling is dat dat de komende jaren snel meer wordt. Je kunt hieraan bijdragen door de kiezen voor een groene energieleverancier.

Lees meer over de prijs van elektriciteit.

Kernenergie

Kernenergie wordt ook gebruikt om elektriciteit op te wekken. Door kernsplijting van uranium ontstaat warmte, hiermee wordt elektriciteit opgewekt. Er wordt niets verbrand, dus er komen geen vervuilende en broeikasgassen vrij. Maar het kernafval dat ontstaat is gevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Daarnaast is er het risico van ongevallen met kerncentrales, en voor de winning van de grondstof voor kernenergie, uranium, worden gebieden vernietigd en vervuild.

Lees meer over de beste energieleverancier. De goedkoopste of groenste energieleverancier selecteer je in onze Energievergelijker. Of maak het je zelf gemakkelijk met het Energiecollectief.

Tenslotte kun je je volledige stroomverbruik op jaarbasis zelf opwekken met zonnepanelen.