Extra informatie

Energie besparen: verlichting

De verlichting in huis is een flinke kostenpost op de energierekening, maar gelukkig kun je eenvoudig op deze kostenpost besparen. Bekijk onze energiebespaartips over verlichting.

Energiebespaartip: gebruik een energiezuinige lamp

Gloeilampen verdwijnen langzaam maar zeker uit de schappen, maar de zoektocht naar de beste, energiezuinige opvolger is nog steeds niet voorbij. Door spaarlampen of ledlampen te gebruiken kun je een hoop energie - dus geld - besparen. Bekijk de test spaarlampen en ledlampen om te kijken welke lamp de beste papieren heeft.

Spaarlampen

Spaarlampen hebben tot nu toe de beste kaarten in handen. Ze zijn zeer zuinig, goedkoop, gaan veel langer mee dan gloeilampen en geven veel licht. Toch hebben spaarlampen ook een aantal nadelen: spaarlamp_1

 • Ze starten langzaam op.
 • Ze kunnen vaak niet in een dimmer.
 • Ze geven niet het 'gezellige' licht van een gloeilamp.
 • Ze kunnen niet goed tegen vaak aan- en uitzetten.
 • Ze kunnen niet goed tegen kou.
 • Ze bevatten een klein beetje kwik.

Voor dezelfde lichtintensiteit gebruikt een spaarlamp tot 80% minder energie dan een gloeilamp. Bovendien gaan spaarlampen tot 10 keer langer mee. Door een gloeilamp van 60 W te vervangen door een spaarlamp van 11 à 12 watt - goede spaarlampen zijn er vanaf zo'n €4 - bespaar je per jaar 49 kWh oftewel €10,80 op basis van 1000 branduren. En dat per lamp! De investering van €4 is al in 5 maanden terugverdiend. Daarom loont het om een nog prima werkende gloeilamp te vervangen door een spaarlamp.

Op de verpakking van alle nieuwe lampen staat onder meer de hoeveelheid lumen vermeld. Een spaarlamp van 11 à 12 watt geeft een hoeveelheid licht die vergelijkbaar is met een gloeilamp van 60 watt.

Spaarlamp buiten gebruiken

Spaarlampen zijn gevoelig voor vorst. Spaarlampen die je buiten gebruikt hebben daarom bij voorkeur een gesloten armatuur  waarin de lamp zichzelf opwarmt. Zo niet, dan daalt de lichtproductie bij 5 oC soms met een kwart tot de helft. En bij zeer strenge vorst blijft er soms amper licht over. Er zijn spaarlampen die speciaal geschikt zijn voor buiten (staat op de verpakking). Die zijn veel minder temperatuurgevoelig.

 Milieueffecten van spaarlampen: wees voorzichtig!

 • Zorg er (bij vervanging) voor dat spaarlampen niet breken.
 • Wat als de spaarlamp toch breekt? Ventileer de kamer of ruimte dan direct om de kwikdamp kwijt te raken. Ruim de lamp zorgvuldig op. Verzamel de glasscherven en het gruis voorzichtig, bijvoorbeeld door het op een papiertje te schuiven. Gebruik geen stofzuiger, want die kan er voor zorgen dat het kwik zich juist verspreidt. Laat de scherven niet in de vuilnisbak binnen zitten, maar voer de vuilniszak meteen af. De concentratie kwik blijft dan minimaal.
 • Zit een spaarlamp op een kwetsbare plaats? Dan kun je kiezen voor een 'double envelop' lamp, met een extra bolletje eromheen met daaromheen soms nog een siliconenrubbertje. Hierdoor kan het gasontladingsbuisje minder snel door stoten breken.

Spaarlampen inleveren en recyclen

Spaarlampen bevatten een klein beetje kwik. Dit hoeft geen probleem te zijn, want een spaarlamp kan bijna in zijn geheel gerecycled worden. Het kwik komt dan niet in het milieu terecht en heeft dan geen gevolgen voor de gezondheid. Lever spaarlampen daarom altijd in bij de chemokar of milieustraat of bij de winkel waar je een nieuwe koopt.

Het blijkt dat slechts zo'n 20% van alle afgedankte spaarlampen gerecycled wordt, de rest komt waarschijnlijk gewoon in de vuilnisbak terecht. Een winkel waar je een nieuwe spaarlamp koopt, is verplicht de oude in te nemen als die wordt aangeboden. De Consumentenbond vindt dat spaarlampen sowieso bij elke winkel ingeleverd moeten kunnen worden waar ze verkocht worden. Uit onderzoek blijkt dat spaarlampen nog te weinig worden ingenomen. Wel is het bij steeds meer winkels mogelijk.

Led

Een lamp om in de gaten te houden: de ledlamp. Deze zijn zuiniger dan gloeilampen, maar nog niet zuiniger dan spaarlampen. De zeer zuinige leds zijn vaak wel dimbaar en starten snel op, bovendien gaan ze nóg veel langer mee dan spaarlampen. Maar de leds die nu in de winkel liggen, hebben maar weinig lichtopbrengst, zijn niet met hoge lichtopbrengst verkrijgbaar en zijn duur in aanschaf. Over een paar jaar zijn ledlampen waarschijnlijk wél een aantrekkelijke keus.  

Halogeen

Een iets zuiniger en betaalbaar alternatief voor gloeilampen zijn halogeenlampen met een schroeffitting. Deze lampen voor 230 V zijn ongeveer een kwart zuiniger dan gloeilampen en geven gezelliger licht dan spaarlampen. Ze starten ook sneller op.

TL

Ook goed verkrijgbaar zijn tl-lampen. Deze werken grofweg volgens hetzelfde principe als spaarlampen en zijn nog zuiniger. Nadeel is dat tl-lampen erg groot zijn en het licht dat een tl-buis geeft is ook niet erg sfeervol.

Energiebespaartip: zet een timer op een lamp

Door bij de verlichting voor buiten, het aquarium of de hal een schakelklok te gebruiken, voorkom je dat deze lampen onnodig blijven branden. Denk bijvoorbeeld aan een schakelklok bij tuinverlichting. Sfeerverlichting, zoals in de tuin en met kerst, kun je niet vergeten uit te doen als je een schakelklok tussen de stekker en het stopcontact plaatst.

Zet een schakelstekker bij de transformator van een halogeenlamp. De lamp gebruikt stroom zolang de stekker in het stopcontact zit, ook al is de lamp zelf niet aan.

Energiebespaartip: gebruik een bewegingsmelder

Een bewegingsmelder op de buitenverlichting zorgt ervoor dat de lamp niet continu aan hoeft te blijven en dat scheelt energie. Maar let op: zo'n melder is niet te combineren met spaarlampen! Wil je de lamp wel permanent aan laten, dan zijn er spaarlampen met ingebouwde lichtsensor die in het donker automatisch (blijven) branden en zichzelf uitschakelen als het licht wordt.

Als je weet hoeveel stroom je apparaten gebruiken, helpt dit om zuiniger te zijn met energie. Er zijn losse energiemeters te koop die informatie geven over het energiegebruik. Lees hierover op de pagina energiemeters

Lees ook bespaartips op het gebied van:

 • Verwarming;
 • Huishoudelijke apparaten;
 • Beeld, geluid en computers;
 • Koken;
 • Wassen en drogen.
 • Energiekosten besparen

  Naast energiekosten besparen door minder energie te gebruiken, kun je ook kosten besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.

  Gebruik de Energievergelijker om te bekijken welke energieleverancier het voordeligst is voor jou en stap meteen zonder gedoe over. Overstappen kan ook zonder zelf te hoeven vergelijken via het Energiecollectief.

  Deel bericht via: