icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reis annuleren

Wil je een geboekte reis annuleren, dan mag de reisorganisatie kosten in rekening brengen. Lees wat je rechten zijn. 


Wil je jouw geboekte reis annuleren? Bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden of vanwege familieomstandigheden? Dan kan dat wel, maar mag de reisorganisatie kosten in rekening brengen. Deze kosten, ook wel annuleringskosten genoemd, worden hoger als de datum van vertrek dichterbij komt.

Als je bij een lid van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) een reis boekt, gelden de ANVR-reisvoorwaarden. Daarin staat dat je bij annulering de schade die de reisorganisatie lijdt moet vergoeden. Die annuleringskosten kunnen een vast percentages zijn van de reissom afhankelijk van het tijdstip van annulering. De reisorganisaties moet die percentages vooraf bekend maken.

Reisorganisaties die niet zijn aangesloten bij de ANVR vermelden meestal in hun algemene voorwaarden welke kosten zij bij annulering berekenen.

Een reisorganisatie mag - afhankelijk van de schade die ze lijdt – maximaal de reissom in rekening brengen bij annulering.

Wat zijn je rechten?

Je hebt volgens de wet de mogelijkheid om je reis over te dragen aan iemand anders. Dit betekent dat iemand anders in jouw plaats de reis maakt. Het overdragen van een reis doe je door contact op te nemen met de reisorganisator. Dit kan tot 7 dagen voor vertrek. Ook moet de plaatsvervanger voldoen aan de voorwaarden voor de reis. Je kunt bijvoorbeeld wel een jongere, maar niet een oudere persoon mee laten gaan met een jongerenreis. De reisorganisator mag hiervoor administratiekosten in rekening brengen.

Wat kun je het beste doen?

  • Bekijk bij de leveringsvoorwaarden van jouw reisorganisatie welke kosten bij annulering in rekening gebracht worden.
  • Bekijk of je de reis kunt/wilt overdragen aan iemand anders.
  • Als je de reis wilt overdragen of annuleren, neem dan direct contact op met je reisorganisatie.

Tip

Wil je geen annuleringskosten betalen? Sluit dan een annuleringsverzekering af op het moment dat je een reis boekt. Dat kun je bij elke verzekeraar doen die een annuleringsverzekering aanbiedt. Je hoeft het dus niet te doen bij de reisorganisatie waarbij je de reis boekt. Ga bij de verzekeringsmaatschappij na welke situaties er binnen de verzekering vallen, of lees de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering.