icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen voor gezinnen

Met de komst van een kind gaan de energiekosten zeker omhoog. De wasmachine, droger en kachel staan vaker aan en er zijn misschien nieuwe apparaten bijgekomen, zoals een flessenverwarmer en droger. Hieronder onze 10 bespaartips in samenwerking met onze Facebook-volgers.
Energie besparen voor gezinnen

Graadje lager

‘Je verbruikt al snel 200 m3 gas per maand als je thuis bent vanwege zwangerschaps- of bevallingsverlof in de periode september tot en met april,’ vertelt Erik Honig, Expert energie van de Consumentenbond. ‘Dat kost €130 per maand’. Zet daarom de thermostaat overdag 1 graad lager. Daarmee bespaar je gemiddeld zo’n €80 per jaar.

De volgers van de Consumentenbond Baby & Kind-Facebook-pagina hebben hun eigen bespaarmethoden: 

 • Sanne: ‘Met een lekker warm vest aan merk je waarschijnlijk niet eens dat de verwarming een graadje lager staat’.
 • Antoinette: 'Stook niet in kamers die je niet gebruikt en sluit de deur van verwarmde vertrekken’.
  Reactie Erik: ‘Hiermee bespaar je gemiddeld €240 per jaar’.
 • Leonie: ‘Zet de thermostaat 1 uur voordat je vertrekt of gaat slapen op 13 à 15 graden’.
  Reactie Erik: ‘Hiermee bespaar je zo’n €80 per jaar’.
 • Jacqueline: ‘Met eenvoudige maatregelen, zoals folie achter de radiatoren, kun je ook veel geld besparen’.

Volle wasjes

Eriks advies:

 • Spaar de babykleren op voordat je ze wast. Volle wassen draaien in plaats van halve levert zo’n €10 tot €30 per jaar op. Gebruik daarom ook liever niet de halvebeladingknop.
 • Wassen op 30 graden in plaats van 60 graden scheelt zo’n €30 per jaar. Met koud water wassen levert nog meer op. Dat gaat helaas niet op voor poep- en melkvlekken: die krijg je alleen uit je wast op 60 graden.
 • Zet het apparaat na gebruik uit.
 • Let in onze Wasmachine-vergelijker op de energiezuinigheid en het centrifugeresultaat. Dit laatste is belangrijker dan het toerental waarop de machine kan centrifugeren. Wasmachines met een toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die van 1600. 

Leve de waslijn

Klap wanneer het kan de droogmolen uit of hang de was binnen op in plaats van de droogtrommel te gebruiken. Daarmee bespaart een gezin €80 tot €110 per jaar.

Droog, droger, droogst

Tips voor wie niet zonder droger kan:

 • Droog met een volle trommel.
 • Maak het pluizenfilter schoon na elk gebruik.
 • Zet het apparaat na gebruik uit.
 • Een warmtepompdroger is 55% zuiniger dan een condensdroger, en levert zo'n €25 besparing per jaar op. Dat komt omdat die de was op een lagere temperatuur droogt. Kies een energiezuinig exemplaar uit onze wasdrogertest.

Knop om

‘Stap eerder onder de douche vandaan,’ tipt Charlotte op onze Baby & Kind-Facebook-pagina. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen gezinnen €90 per jaar besparen door 4 minuten te douchen in plaats van 8. De besparing is nog groter met waterbesparende douchekoppen en kranen. En als je gezellig met je kind doucht of baddert in plaats van ieder apart.

Even overstappen

Stap over naar een goedkopere energieleverancier zodra je contract afloopt en bespaar tot honderden euro's per jaar. Dit kan heel eenvoudig met het Energiecollectief of de Energievergelijker van de Consumentenbond.

Lekker flesje

Je kunt een fles verwarmen in een flessenverwarmer, een pannetje met warm water of in de magnetron. Erik: ‘De magnetron is het zuinigst, maar het opwarmen moet dan wel zorgvuldig gebeuren. Dit wordt gevolgd door het pannetje water op het gasfornuis. Koken op gas is zuiniger dan elektrisch koken. En een elektrische waterkoker is het minst zuinig’.

Leve de fluitketel

Drink je tijdens je verlof veel kopjes thee? Erik: ‘Dan kun je het beste een hele pot zetten en die warmhouden op bijvoorbeeld een waxinelichtje, in plaats van telkens water op te warmen’. De allerzuinigste optie is de ouderwetse fluitketel op het gasfornuis. 

‘Groen’ licht

Nog gloeilampen in huis? Vervang deze, ook als ze nog niet kapot zijn, door veel zuinigere ledlampen. Een ledlamp van €5 verdien je al in 5 maanden terug vanwege het lagere verbruik. Omdat de lamp daarna nog vele jaren meegaat verdien je er vervolgens per jaar €12 mee.

Broodje aap

Tot slot: het is een broodje aap dat je veel kunt besparen door vooral ’s avonds en ’s nachts stroom te gebruiken. Mensen met een dubbele energiemeter en 2 tarieven voor stroom zijn veelal juist duurder uit, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Letten op je gedrag, zoals het licht uitdoen in ruimtes waar je niet bent en apparaten niet op stand-by laten staan maar uitzetten, heeft wel zin.

Ook interessant:

Reageren kan ook via Facebook op onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600
  13 dec.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.