icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen voor gezinnen

Met de komst van een kind gaan de energiekosten zeker omhoog. De wasmachine, droger en kachel staan vaker aan en er zijn misschien nieuwe apparaten bijgekomen, zoals een flessenverwarmer en droger. Hieronder onze 10 bespaartips in samenwerking met onze Facebook-volgers.
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Energie besparen voor gezinnen

Ze de thermostaat een graadje lager

‘Je verbruikt al snel 200 m3 gas per maand als je thuis bent vanwege zwangerschaps- of bevallingsverlof in de periode september tot en met april,’ vertelt Erik Honig, Expert energie van de Consumentenbond. ‘Dat kost €130 per maand’. Zet daarom de thermostaat overdag 1 graad lager. Daarmee bespaar je gemiddeld zo’n €80 per jaar.

De volgers van de Consumentenbond Baby & Kind-Facebook-pagina hebben hun eigen bespaarmethoden: 

 • Sanne: ‘Met een lekker warm vest aan merk je waarschijnlijk niet eens dat de verwarming een graadje lager staat’.
 • Antoinette: 'Stook niet in kamers die je niet gebruikt en sluit de deur van verwarmde vertrekken’.
  Reactie Erik: ‘Hiermee bespaar je gemiddeld €240 per jaar’.
 • Leonie: ‘Zet de thermostaat 1 uur voordat je vertrekt of gaat slapen op 13 à 15 graden’.
  Reactie Erik: ‘Hiermee bespaar je zo’n €80 per jaar’.
 • Jacqueline: ‘Met eenvoudige maatregelen, zoals folie achter de radiatoren, kun je ook veel geld besparen’.

Was met een volle wasmachine

Eriks advies:

 • Spaar de babykleren op voordat je ze wast. Volle wassen draaien in plaats van halve levert zo’n €10 tot €30 per jaar op. Gebruik daarom ook liever niet de halvebeladingknop.
 • Wassen op 30 graden in plaats van 60 graden scheelt zo’n €30 per jaar. Met koud water wassen levert nog meer op. Dat gaat helaas niet op voor poep- en melkvlekken: die krijg je alleen uit je wast op 60 graden.
 • Zet het apparaat na gebruik uit.
 • Let in onze Wasmachine-vergelijker op de energiezuinigheid en het centrifugeresultaat. Dit laatste is belangrijker dan het toerental waarop de machine kan centrifugeren. Wasmachines met een toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die van 1600.

Leve de waslijn

Klap wanneer het kan de droogmolen uit of hang de was binnen op in plaats van de droogtrommel te gebruiken. Daarmee bespaart een gezin €80 tot €110 per jaar.

Droog, droger, droogst

Tips voor als je niet zonder droger kunt:

 • Droog met een volle trommel.
 • Maak het pluizenfilter schoon na elk gebruik.
 • Zet het apparaat na gebruik uit.
 • Een warmtepompdroger is 55% zuiniger dan een condensdroger, en levert zo'n €25 besparing per jaar op. Dat komt omdat die de was op een lagere temperatuur droogt. Kies een energiezuinig exemplaar uit onze wasdrogertest.

Slimmer douchen

‘Stap eerder onder de douche vandaan,’ tipt Charlotte op onze Baby & Kind-Facebook-pagina. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen gezinnen €90 per jaar besparen door 4 minuten te douchen in plaats van 8. De besparing is nog groter met waterbesparende douchekoppen en kranen. En als je gezellig met je kind doucht of baddert in plaats van ieder apart.

Goedkopere energieleverancier

Stap over naar een goedkopere energieleverancier zodra je contract afloopt en bespaar tot honderden euro's per jaar. Dit kan heel eenvoudig met het Energiecollectief of de Energievergelijkervan de Consumentenbond.

Flesjes opwarmen

Je kunt een fles verwarmen in een flessenverwarmer, een pannetje met warm water of in de magnetron. Erik: ‘De magnetron is het zuinigst, maar het opwarmen moet dan wel zorgvuldig gebeuren. Dit wordt gevolgd door het pannetje water op het gasfornuis. Koken op gas is zuiniger dan elektrisch koken. En een elektrische waterkoker is het minst zuinig’.

Leve de fluitketel

Drink je tijdens je verlof veel kopjes thee? Erik: ‘Dan kun je het beste een hele pot zetten en die warmhouden op bijvoorbeeld een waxinelichtje, in plaats van telkens water op te warmen’. De allerzuinigste optie is de ouderwetse fluitketel op het gasfornuis. 

Ledlamp in plaats van gloeilamp

Nog gloeilampen in huis? Vervang deze, ook als ze nog niet kapot zijn, door veel zuinigere ledlampen. Een ledlamp van €5 verdien je al in 5 maanden terug vanwege het lagere verbruik. Omdat de lamp daarna nog vele jaren meegaat verdien je er vervolgens per jaar €12 mee.

Nachtstroom niet goedkoper

Tot slot: het is een broodje aap dat je veel kunt besparen door vooral ’s avonds en ’s nachts stroom te gebruiken. Mensen met een dubbele energiemeter en 2 tarieven voor stroom zijn veelal juist duurder uit, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Letten op je gedrag, zoals het licht uitdoen in ruimtes waar je niet bent en apparaten niet op stand-by laten staan maar uitzetten, heeft wel zin.

Lees ook:

Reageren kan via Facebook op onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-

Nieuw & interessant

 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.
 • compensatieregeling-zwangeren
  Nieuws  |  19 mrt.

  Zelfstandige krijgt alsnog zwangerschapsuitkering

  Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en werkzaam waren als ondernemer of zzp‘er, komen alsnog in aanmerking voor een zwangerschapsuitkering. Zij moeten deze wel zelf aanvragen, namelijk tussen 15 mei en 1 oktober.
 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?