icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen als gezin: zo doe je dat

Met de komst van een kind gaan de energiekosten zeker omhoog. De wasmachine, droger en kachel staan vaker aan en er zijn misschien nieuwe apparaten bijgekomen, zoals een flessenverwarmer en droger. Hieronder onze 9 bespaartips in samenwerking met onze Facebook-volgers.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:3 oktober 2018

Energie besparen voor gezinnen

Zet de thermostaat een graadje lager

Je verbruikt al snel 200 m3 gas per maand als je thuis bent vanwege zwangerschapsverlof in de periode september tot en met april. Dat kost €130 per maand. Zet daarom de thermostaat overdag 1 graad lager. Daarmee bespaar je gemiddeld zo’n €80 per jaar.

De volgers van de Consumentenbond Baby & Kind-Facebook-pagina hebben hun eigen bespaarmethoden:

 • Sanne: ‘Met een lekker warm vest aan merk je waarschijnlijk niet eens dat de verwarming een graadje lager staat’.
 • Antoinette: 'Stook niet in kamers die je niet gebruikt en sluit de deur van verwarmde vertrekken’.
 • Leonie: ‘Zet de thermostaat 1 uur voordat je vertrekt of gaat slapen op 13 à 15 graden’.
 • Jacqueline: ‘Met eenvoudige maatregelen, zoals folie achter de radiatoren, kun je ook veel geld besparen’.

Was met een volle wasmachine

 • Spaar de babykleren op voordat je ze wast. Volle wassen draaien in plaats van halve levert zo’n €10 tot €30 per jaar op.
 • Wassen op 30 graden in plaats van 60 graden scheelt zo’n €30 per jaar. Met koud water wassen levert nog meer op. Dat gaat helaas niet op voor poep- en melkvlekken: die krijg je er het beste uit op 60 graden.
 • Vergelijk wasmachines op energiezuinigheid en centrifugeresultaat. Dit laatste is belangrijker dan het toerental waarop de machine kan centrifugeren. Wasmachines met een toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die van 1600.

Leve de waslijn

Klap wanneer het kan de droogmolen uit of hang de was binnen op in plaats van de wasdroger te gebruiken. Daarmee bespaart een gezin €80 tot €110 per jaar.

Droog, droger, droogst

Tips voor als je niet zonder droger kunt:

 • Droog met een volle trommel.
 • Maak het pluizenfilter schoon na elk gebruik.
 • Zet het apparaat na gebruik uit.
 • Een warmtepompdroger is 55% zuiniger dan een condensdroger, en levert zo'n €25 besparing per jaar op. Dat komt omdat die de was op een lagere temperatuur droogt. Kies een energiezuinig exemplaar uit onze wasdrogertest.

Slimmer douchen

‘Stap eerder onder de douche vandaan,’ tipt Charlotte op onze Baby & Kind-Facebook-pagina. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen gezinnen €90 per jaar besparen door 4 minuten te douchen in plaats van 8. De besparing is nog groter met waterbesparende douchekoppen en kranen. En als je gezellig met je kind doucht of baddert in plaats van ieder apart.

Goedkopere energieleverancier

Stap over naar een goedkopere energieleverancier zodra je contract afloopt en bespaar tot honderden euro's per jaar. Dit kan heel eenvoudig met het Energiecollectief of de Energievergelijker van de Consumentenbond.

Flesjes opwarmen

Je kunt een fles verwarmen in een flessenverwarmer, een pannetje met warm water of in de magnetron. De magnetron is het zuinigst, maar het opwarmen moet dan wel zorgvuldig gebeuren. Dit wordt gevolgd door het pannetje water op het gasfornuis. Koken op gas is zuiniger dan elektrisch koken. Een elektrische waterkoker is het minst zuinig.

Ledlamp in plaats van gloeilamp

Nog gloeilampen in huis? Vervang deze, ook als ze nog niet kapot zijn, door veel zuinigere ledlampen. Een ledlamp van €5 verdien je al in 5 maanden terug vanwege het lagere verbruik. Omdat de lamp daarna nog vele jaren meegaat verdien je er vervolgens per jaar €12 mee.

Nachtstroom niet goedkoper

Tot slot: het is een broodje aap dat je veel kunt besparen door vooral ’s avonds en ’s nachts stroom te gebruiken. Mensen met een dubbele energiemeter en 2 tarieven voor stroom zijn veelal juist duurder uit, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Letten op je gedrag, zoals het licht uitdoen in ruimtes waar je niet bent en apparaten niet op stand-by laten staan maar uitzetten, heeft wel zin.

Lees ook:

Reageren kan via Facebook op onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Check je energieverbruik met Huisbaasje

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje en waakt over je energieverbruik. Hij bestaat uit een meetset en een app. De meetstekkers passen op alle energiemeters en de Huisbaasje-app geeft je inzicht en bespaartips. Zo verlaag je eenvoudig je verbruik. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Meer informatie

Huisbaasje-

Nieuw & interessant