icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koelkast design

Vrijstaande koelkasten zijn er in allerlei verschillende designs, kleuren en coatings. Kies jij voor een retromodel of een moderne look met digitaal display? Wat past het best in jouw keuken?
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  13 november 2017


Kleuren en coatings

Witte koelkasten worden in Nederland nog steeds het meest verkocht. Maar elk koelkastmerk heeft ook modellen in andere kleuren. De aluminium- of rvs-look is erg populair en ook kleuren zoals rood en zwart zie je steeds vaker. Vrij nieuw is een ombouw van gekleurd glas. Deze zijn er van bescheiden wit tot knaloranje. Je ziet zelfs koelkasten met een houten afwerklaag in allerlei tinten. Handig als je geen inbouwkoelkast wilt, maar wel een design dat past bij het interieur van de keuken.

Een aantal merken experimenteert veel met verschillende afwerkingen. Dit zijn: Bosch, Siemens, Smeg, Samsung, LG en het onbekendere Haier en Gorenje. Controleer bij glanzende en metallic buitenkanten wel even of je vuil en vlekken, zoals vette vingers, niet erg goed ziet zitten.

Retromodellen

Verschillende koelkastfabrikanten spelen in op de retrotrend met een eigen model. Zo hebben de koelkasten in de FAB-lijn van Smeg een sterk jaren 50-uiterlijk. Deze modellen zijn er met en zonder vriezer, in alle kleuren van de regenboog. In juni 2014 hebben we de Smeg FAB32-lijn getest.

Het Sloveense Gorenje heeft ook een lijn met retromodellen, maar deze zijn op de Nederlandse markt moeilijk verkrijgbaar. Ook Bosch heeft een retromodel, de KSL20S55. Dit is een inbouwkoelkast in een retro-ombouw. Als de koelkast stuk is, kun je dus gewoon een nieuwe inbouwkoelkast in de ombouw zetten. 

Bedieningspaneel en display

Bij enkele modellen zit aan de buitenkant van de deur een bedieningspaneel met digitaal display. Zo houd je makkelijk de temperatuur in de koelkast en vriezer in de gaten en kun je de boel warmer of kouder zetten zonder dat de deur open hoeft.

Handvatten

Naast de kleur is het handvat een van de herkenbaarste uiterlijkheden van een koelkast. Soms hebben de ontwerpers hun best gedaan om het handvat zo onzichtbaar mogelijk weg te werken. Maar bij andere modellen springen de handvatten juist enorm in het oog omdat ze over de hele lengte van de koelkast lopen.

Vaak is het handvat een kwestie van smaak en voorkeur. Gaat het je vooral om het uiterlijk of is het belangrijker dat de deur prettig en gemakkelijk open- en dichtgaat? Een bepaald koelkastmodel kun je vaak met verschillende handvatten kopen. In een winkel kun je vaak verschillende handvatten bekijken en proberen.

Nieuwste artikelen

Test koelkasten