icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar nu tot €330,- op je energiecontract.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon
Koopadvies

Televisie kopen: waar let je op?

Wie op zoek gaat naar een nieuwe tv loopt in de winkel tegen een muur bewegende beelden aan. Kies dan maar eens een tv met de juiste maat, handige functies en belangrijke aansluitingen. Ons koopadvies leidt de weg.

Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Hoe groot moet je televisie zijn?

De belangrijkste beslissing bij het kopen van een tv is waarschijnlijk het kiezen van de grootte van het scherm. Wat is nu een goede maat, die mooi in jouw huiskamer past en waarop je comfortabel televisie kunt kijken? Uit onderzoek blijkt dat een kijkafstand van 3 keer de schermdiagonaal van de tv het prettigst is. Staat de bank bij jou thuis bijvoorbeeld op 3 meter van de tv? Koop dan een tv met een beelddiagonaal van 40 inch (102 cm).

Lees hier meer over de ideale kijkafstand

Koopadvies_channel1

2
Moet ik een ultra hd-tv kopen?

 • Meer dan de helft van de tv’s in de winkel is ultra hd en heeft een 4 keer zo hoge resolutie als full hd-tv’s. Hierdoor toont een ultra hd-tv in theorie meer details. Het is dan wel belangrijk dat het tv-signaal ook ultra hd is en dat is nog maar mondjesmaat beschikbaar. Uit onze test blijkt dat de meeste ultra hd-tv’s ook met hd-beeld prachtig beeld hebben. Toch zijn ze niet altijd beter dan full hd-tv’s, omdat videobewerking en kleurweergave een veel grotere invloed hebben op de beeldkwaliteit dan de resolutie.

  Lees meer over ultra hd

 • 1397 CB kooptips tvs1397 CB kooptips tvs

  Video: tips ultra hd-tv kopen

3
Kies een schermtype: led of oled

Waar je vroeger in de winkel nog moest kiezen uit lcd of plasma, ben je tegenwoordig een stuk sneller klaar: vrijwel alle televisies die worden verkocht zijn led-tv’s. Dit zijn lcd-tv’s die gebruikmaken van kleine led-lampjes als achtergrondverlichting. Leds zijn klein, waardoor led-tv’s vaak erg dun zijn. Ook gebruiken ze minder energie dan de vroegere lcd-tv’s, die een soort tl-buisjes als achtergrondverlichting gebruikten. Deze worden vrijwel niet meer gemaakt, net als plasma-tv’s. Langzaamaan komen er ook steeds meer oled-tv’s in de winkel. Omdat pixels van een oled-tv zelf licht geven, is er geen achtergrondverlichting nodig. Oled tv’s laten diepe zwartwaarden en een heel goed contrast zien, maar ze zijn nog erg prijzig.

Lees meer over led en oled

4
Smart tv: handig of overbodig?

 • Je favoriete Netflix-serie op je tv bekijken, een gemist tv-programma terugkijken of een film huren: het kan met de apps die je vindt op smart tv’s. Smart tv’s zijn verbonden met internet via een internetkabel of via wifi. De apps vind je meestal in een apart menu in de tv en je bedient ze met de afstandsbediening van de tv. Welke apps op de tv staan, verschilt per merk. LG en Samsung hebben het grootste aanbod. Wij vinden vooral de apps waarmee je tv-programma’s, films en series kunt kijken het leukst. Maar je hebt hier niet per se een smart tv voor nodig. Heb je bijvoorbeeld een mediaspeler, zoals de Apple TV of een Google Chromecast? Dan hoef je veel apps op je smart tv niet te gebruiken.

  Lees meer over de verschillende apps op je smart tv

 • Video_SmartTV2Video_SmartTV2

  Video: tips Smart TV kopen

5
Wat is HDR?

Een van de nieuwste technieken bij televisies is HDR. Dit staat voor High Dynamic Range en daarmee kunnen beelden nog spectaculairder en levensechter getoond worden. HDR vind je alleen in combinatie met ultra hd. Maar lang niet alle ultra hd tv’s bieden deze techniek, het zijn tot-nu-toe vooral de modellen in het midden- en hoge segment. Op dit moment voegt een HDR-televisie nog weinig toe aan de daadwerkelijke beeldkwaliteit en is het nog niet iets om extra op te letten bij de aanschaf.

Lees meer over HDR

hoofdbeeldHDRTVzonderlogo

6
Gebruik je de ingebouwde digitale tuner?

Kijk jij digitale televisie via de kabel (bijvoorbeeld bij Ziggo en Caiway), satelliet (via CanalDigitaal) of de ether (Digitenne)? Dan kun je de ingebouwde digitale tuner van een nieuwe televisie gebruiken om digitale tv te ontvangen zonder losse decoder. Zo heb je een apparaat en afstandsbediening minder in huis. In de winkel herken je de tv’s met zulke tuners aan de volgende afkortingen:

 • DVB-T: de T (terrestrial) staat voor ether
 • DVB-C: de C (cable) staat voor kabel
 • DVB-S: de S (satellite) staat voor satelliet

Alle tv’s hebben een tuner voor kabel en de ether, maar tv’s met een satelliettuner komen minder voor. Kijk jij digitale televisie via een provider die het tv-signaal verstuurt via internet, zoals KPN, XS4ALL en Tele2? Dan heb je altijd een losse decoder nodig. Je kunt de ingebouwde digitale tuners dan niet gebruiken.

Lees meer over ingebouwde digitale tuners in tv’s

7
Een vlakke of een curved tv?

De nieuwste designtrend in tv-land is de curved tv. De naam zegt het al: het scherm van deze tv’s is niet vlak, maar licht gebogen. Vooral Samsung heeft veel curved tv’s in haar assortiment, maar ook andere tv-merken hebben enkele curved tv’s te koop. Volgens tv-fabrikanten zorgt de kromming in het scherm voor een ‘intensere’ kijkbeleving. In onze test beoordelen we de beeldkwaliteit van curved en vlakke tv’s echter ongeveer gelijk. Curved tv’s hebben wel wat meer last van reflecties in het beeld. De kromming draagt vooral bij aan het design. Het is dus een kwestie van smaak of zo’n curved tv iets voor jou is.

Bekijk alle geteste curved tv’s in de vergelijker

Koopadvies_channel5

8
Let in de winkel op de kijkhoek en reflectie

Het is moeilijk om de beeldkwaliteit te beoordelen in de winkel. Alle tv’s staan fel afgestemd en tonen vaak speciaal ontwikkelde reclamebeelden. Toch zijn er 2 aspecten waarop je tv’s wel degelijk in de winkel kunt vergelijken: de kijkhoek en de reflectie. De kijkhoek verschilt behoorlijk per televisie. Neem daarom de tijd om het beeld vanuit verschillende hoeken te bekijken. Hoe sneller het beeld minder helder en kleurrijk wordt, hoe kleiner de kijkhoek van die tv. Probeer in te schatten onder welke hoek je zitmeubilair thuis staat ten opzichte van de tv. Let er dan meteen op of het scherm onder die hoek niet te sterk reflecteert. Bij invallend zonlicht is dit erg vervelend.

In onze test meten we bij elke tv de kijkhoek en de reflectie. Je vindt de resultaten per televisie onder het kopje ‘Technische beeldmetingen’ in onze vergelijker.

9
Wat zegt de schermfrequentie?

 • In de winkel zie je op de bordjes bij de tv's vaak de refresh rate in Hertz aangegeven. Fabrikanten stunten met hoge refresh rates van 1000 Hertz en nog meer. Ze doen voorkomen dat een hoger getal zorgt voor vloeiender beeld. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De refresh rate (ook wel schermfrequentie genoemd) is absoluut belangrijk om bewegend beeld vloeiend weer te geven op je tv. Als een camera hoog over een winters landschap scheert of snel tussen 2 bergen door gaat, dan wil je niet dat het beeld hapert. Tv-fabrikanten hebben daarom softwaretechnieken bedachten om dit te voorkomen. Die maken de overgangen in het beeld vloeiender. Maar deze technieken kunnen ook zorgen voor fouten in het beeld, omdat de tv zelf extra beelden berekent. Daarbij neemt je oog het verschil bij meer dan 200 Hertz moeilijk waar. Staar je dus niet blind op hoge refresh rates.

  Lees meer over de schermfrequentie van tv’s

 • Video_KooptipstvsVideo_Kooptipstvs

  Video: kooptips televisie

10
Wat zijn belangrijke aansluitingen?

Aan je tv wil je allerlei randapparatuur kunnen aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een decoder, een dvd- of blu-rayspeler of misschien wel een home-cinemaset. Het is daarom belangrijk om bij aankoop te checken of de tv voldoende aansluitingen heeft. De meest gebruikte aansluiting is de HDMI-aansluiting waarvan je er vaak 2, 3 of 4 aantreft op het toestel. Goedkopere televisies hebben altijd minder aansluitingen dan duurdere uitvoeringen. Via HDMI verstuur je met 1 kabel zowel beeld en geluid, handig om apparatuur zoals een decoder of blu-rayspeler mee aan te sluiten. Andere handige aansluitingen op je tv zijn een hoofdtelefoonaansluiting, digitale audio uitgang en usb-aansluiting.

Lees hier meer over de aansluitingen op tv’s

Community

Deel je mening!

Zou een grotere tv goed passen in mijn woonkamer? En welke aansluitingen zijn handig om randapparatuur aan te sluiten? Vraag het aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring!