icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verbouwen & klussen

Heb je plannen om je nieuwe huis te verbouwen? Of wil je een aantal klussen uitbesteden aan een vakman? Lees dan onze tips om een goede aannemer of klusjesman te vinden. En ontdek hoe je een verbouwing slim kunt financieren.

Header Verbouwen en klussen_1200x675px
evelien mansens

Evelien Mansens   Expert verbouwen & klussenBijgewerkt op:28 november 2022

Nieuwe keuken of badkamer kopen

 • Bedenk vooraf wat je wilt. Als je een keuken- of badkamershowroom instapt, kun je je laten overdonderen door de mogelijkheden. Heb je vooraf al een idee van je belangrijkste wensen en budget, dan kun je gerichter vergelijken.
 • Vraag om een offerte en onderhandel over de prijs
 • Onderhandelen over korting hoort er gewoon bij. Vraagt de verkoper naar je budget, geef dan een lager bedrag op dan wat je echt wilt betalen. Dat geeft ruimte.
 • Dring aan op een gespecificeerde offerte. Alleen dan kun je verschillende aanbiedingen goed met elkaar vergelijken.

Laat je niet verleiden

Verkopers van keukens en badkamers zijn erin getraind om je snel je handtekening te laten zetten onder een offerte. Houd je hoofd koel en neem de tijd om goed te vergelijken en te onderhandelen.

Lees meer over het onderhandelen met een keuken- of badkamerverkoper.

Tip: De Consumentenbond test doorlopend diverse keukenapparaten (zowel inbouw- als vrijstaande modellen) zoals vaatwassers, koelkasten, magnetrons, wasmachines en wasdrogers. Zo voorkom je een miskoop.

Een klusbedrijf inhuren

Heb je grotere klussen of verbouwplannen voor je nieuwe huis en wil je die uitbesteden? Een goed klusbedrijf kan je veel werk uit handen nemen. Een aannemer is verantwoordelijk voor het hele project en je hebt maar 1 aanspreekpunt. Je wilt dan wel een goede aannemer vinden voor je klus.

Een goede klusjesman of schilder vinden

 • Vertrouw niet blind op online referenties. Ervaringen van vrienden of bekenden kunnen je ook helpen bij het selecteren van vaklui.
 • Klusjesmannen die bij een branchevereniging zijn aangesloten bieden meer zekerheid als er iets misgaat.
 • Vraag minimaal 3 offertes aan die goed vergelijkbaar zijn. Let niet alleen op de prijsverschillen, maar ook op de voorgestelde werkwijze en materiaalkeuze.

Lees meer over het vinden van een goede klusjesman of schilder.

Zelf klussen

Gereedschap huren

Bij een grote klus heb je al gauw gereedschap nodig dat je zelf niet in huis hebt. Je kunt het natuurlijk kopen, maar als je verwacht het na de verbouwing of klus niet vaak meer te gebruiken, is huren een goedkopere optie.

Lees waar je gereedschap kunt huren, wat het ongeveer kost en waar je op moet letten

Verbouwing financieren

Hoe je een verbouwing het beste kunt betalen, hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie. Heb je spaargeld achter de hand of ga je extra lenen? Dat laatste kun je bijvoorbeeld doen met een persoonlijke lening of een (aanvullende) hypotheek.

Het kan interessant zijn om gebruik te maken van de regeling Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij woningverbetering.

Handig voor je nieuwe huis

Tijdelijk je inboedel opslaan

Heb je door de verhuizing en de verbouwing tijdelijk ruimte tekort? Er zijn verschillende manieren om je inboedel op te slaan, bijvoorbeeld bij een verhuisbedrijf of via 'selfstorage'.

Lees meer over inboedelopslag.

Nieuw & interessant

 • verbouwen-bouwmarkt
  26 mrt.

  Goedkoopste bouwmarkt

  Welke bouwmarkt is het goedkoopst en loont het om aanbiedingen in de gaten te houden?
 • prijspeiling-bouwmarkten-1200x800px
  Nieuws | 26 mrt.

  Hornbach en Bauhaus de goedkoopste bouwmarkten

  Hornbach en Bauhaus zijn de goedkoopste bouwmarkten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De prijzen van deze ketens liggen zo’n 14% en 12% lager dan het gemiddelde. Maar deze bouwmarkten zijn niet áltijd het goedkoopst.
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!