icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Wasmachine installeren en plaatsen

Een wasmachine installeren is niet zo moeilijk. Maar zorg wel voor een stabiele ondergrond. Dat scheelt herrie en frustratie. Met deze en andere tips staat je wasmachine direct goed.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Dossier-Wasmachine-aansluiten

Wasmachine zelf installeren of laten installeren?

Als je een wasmachine koopt let er dan op hoe het zit met de installatie. Vaak is installatie inbegrepen, soms moet je er extra voor betalen. Als je wasmachine naar een andere verdieping moet, is het zeker belangrijk om te weten hoe het zit met de installatie. Een wasmachine naar zolder tillen doe je niet zomaar: het gewicht van een wasmachine varieert van 55 kg tot 100 kg. Staat de wasmachine in de goede ruimte, dan kan je hem ook vrij eenvoudig zelf installeren.

Dossier-Wasmachine-aansluiten2Waar zet je de wasmachine?

Wasmachines zijn 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte varieert van 54 tot 65 cm. Let er op dat je genoeg ruimte hebt om de deur te openen. Zet de wasmachine in een ruimte waar de temperatuur niet onder de 0°C komt.

Stevige ondergrond belangrijk

Als een wasmachine op een onstabiele ondergrond staat, kan hij tijdens het centrifugeren flink gaan trillen of van zijn plaats komen. Het gevolg is herrie en minder droge was. Een stevige, stabiele ondergrond is dus belangrijk. Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan trillen als de machine centrifugeert.

Waar moet je op letten als je een wasmachine plaatst?

  • Zorg voor een vlakke, stevige en harde ondergrond. Plaats een wasmachine niet op een zachte vloerbedekking. Het apparaat gaat dan trillen of aan de wandel tijdens het centrifugeren. Leg een houten plaat van tenminste 3 cm dik op een houten vloer.
  • Plaats de machine als het kan in de hoek van een vertrek. Daar is een vloer het meest stabiel.
  • Staat de wasmachine op een betonnen of gemetselde sokkel? Let dan op dat deze niet gaat schuiven tijdens het centrifugeren. Zet de machine bijvoorbeeld vast met spanklauwen.

Dossier-Wasmachine-aansluiten3Stappenplan aansluiten wasmachine

  1. Verwijder verpakkingsmateriaal.
  2. Verwijder de transsportbeveiliging aan de achterkant van de machine. Een transportbeveiliging zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport. Zo worden beschadigingen tijdens transport voorkomen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe je de transportbeveiliging verwijdert. Bewaar de transportbeveiligingsonderdelen voor wanneer de wasmachine weer vervoerd moet worden.
  3. Sluit de watertoevoerslang aan op de wasmachine en de op de wasmachinekraan. Check of er geen water lekt.
  4. Zet de machine bijna op zijn plek. Sluit de afvoerslang aan op de wasmachine en hang eventueel een beugel op om hem over heen te leggen. Sluit de slang aan op de afvoer met een passende dop.
  5. Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.

Met een hotfill-aansluiting bespaar je energie. Je sluit de wasmachine dan aan op de warmwaterkraan. Hiervoor heb je een wasmachine nodig die geschikt is voor hotfill, of een voorschakelapparaatje tussen de warmwaterkraam en de wasmachine.

Wasdroger bovenop de wasmachine

Heb je een droger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine zetten. Hiervoor zijn soms speciale stapelsets nodig, die zijn te koop bij de fabrikant.

Onderbouw en inbouw

Vaak staat wasmachines vrij in de ruimte, maar de meeste wasmachines zijn ook geschikt voor onderbouw, bijvoorbeeld onder een werkblad. Vaak kun je daarvoor het bovenblad verwijderen. Soms is via de fabrikant een afdekplaat verkrijgbaar die het bovenblad vervangt. Enkele wasmachines zijn geschikt voor inbouw. Daarop kan een kastdeur worden bevestigd. Laat bij in- of onderbouw wat ruimte vrij rondom de wasmachine, zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.

Heb je problemen met je wasmachine? Lees dan verder over wasmachine problemen.

Nieuwste artikelen