icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines installeren: tips

Een wasmachine installeren is niet zo moeilijk. Maar zorg wel voor een stabiele ondergrond. Dat scheelt herrie en frustratie. Met deze en andere tips staat je wasmachine direct goed.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:6 maart 2019

Dossier-Wasmachine-aansluiten

Wasmachine zelf installeren of laten installeren?

Als je een wasmachine koopt let er dan op hoe het zit met de installatie. Vaak is installatie inbegrepen, soms moet je er extra voor betalen. Een wasmachine installeren is op zich niet moeilijk maar de grootste uitdaging zit hem vaak in het verplaatsen van de wasmachine, een wasmachine de trap op krijgen en de oude wasmachine naar beneden tillen.

Een wasmachine tillen

Een wasmachine naar zolder tillen doe je niet zomaar: het gewicht van een wasmachine varieert van 55 kg tot 100 kg. Je hebt er zeker 2 mensen voor nodig. Er zijn speciale verhuiszakken of witgoedzakken te huur of te koop die je om een wasmachine heen kunt hangen, zodat hij beter te tillen is. 

Je kunt ook overwegen een speciale steekwagen te huren of kopen. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes waarmee je de wasmachine de trap op kunt rijden. Vraag na bij een bouwmarkt of het verhuisbedrijf of je er daar een kunt huren.

Waar zet je de wasmachine?

Dossier-Wasmachine-aansluiten2De meeste wasmachines zijn 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte varieert van 54 tot 65 cm. Koop je een wasmachine van 10 kilo of meer dan kan hij groter zijn, en past misschien niet meer door je deur of trapgat. Als de wasmachine ingepakt is met bubbeltjesfolie voorkom je deuken in de deurposten. Let er op dat je genoeg ruimte hebt om deuren te openen. Zet de wasmachine in een ruimte waar de temperatuur niet onder de 0°C komt.

Staat de wasmachine in de goede ruimte, dan kan je hem ook vrij eenvoudig zelf installeren.

Stevige ondergrond voor een wasmachine

Als een wasmachine op een onstabiele ondergrond staat, kan hij tijdens het centrifugeren flink gaan trillen of van zijn plaats komen. Het gevolg is herrie en minder droge was. Een stevige, stabiele ondergrond is dus belangrijk, anders kan een stille wasmachine toch veel geluid maken. Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan trillen als de machine centrifugeert.

Waar moet je op letten als je een wasmachine plaatst?

 • Zorg voor een vlakke, stevige en harde ondergrond. Plaats een wasmachine niet op een zachte vloerbedekking. Het apparaat gaat dan trillen of aan de wandel tijdens het centrifugeren. Leg een houten plaat van tenminste 3 cm dik op een houten vloer.
 • Plaats de machine als het kan in de hoek van een vertrek. Daar is een vloer het meest stabiel.
 • Staat de wasmachine op een betonnen of gemetselde sokkel? Let dan op dat deze niet gaat schuiven tijdens het centrifugeren. Zet de machine bijvoorbeeld vast met spanklauwen.

Dossier-Wasmachine-aansluiten3Stappenplan aansluiten wasmachine

 1. Verwijder verpakkingsmateriaal.
 2. Verwijder de transsportbeveiliging aan de achterkant van de machine. Een transportbeveiliging zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport. Zo worden beschadigingen tijdens transport voorkomen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe je de transportbeveiliging verwijdert. Bewaar de transportbeveiligingsonderdelen voor wanneer de wasmachine weer vervoerd moet worden.
 3. Sluit de watertoevoerslang aan op de wasmachine en de op de wasmachinekraan. Check of er geen water lekt.
 4. Zet de machine bijna op zijn plek. Sluit de afvoerslang aan op de wasmachine en hang eventueel een beugel op om hem over heen te leggen. Sluit de slang aan op de afvoer met een passende dop.
 5. Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.

Met een hotfill-aansluiting bespaar je energie. Je sluit de wasmachine dan aan op de warmwaterkraan. Hiervoor heb je een wasmachine nodig die geschikt is voor hotfill, of een voorschakelapparaatje tussen de warmwaterkraam en de wasmachine.

Wasdroger bovenop de wasmachine

Heb je een droger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine zetten. Hiervoor zijn soms speciale stapelsets nodig, die zijn te koop bij de fabrikant.

Onderbouw en inbouw

Vaak staat een wasmachine vrij in de ruimte, maar de meeste wasmachines zijn ook geschikt voor onderbouw, bijvoorbeeld onder een werkblad. Vaak kun je daarvoor het bovenblad verwijderen. Soms is via de fabrikant een afdekplaat verkrijgbaar die het bovenblad vervangt. Enkele wasmachines zijn geschikt voor inbouw. Daarop kan een kastdeur worden bevestigd. Laat bij in- of onderbouw wat ruimte vrij rondom de wasmachine, zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.

Wat doe je met de oude wasmachine?

Voordat de nieuwe wasmachine geplaatst wordt, kun je zelf al wat voorbereidingen treffen.

 • Koppel de oude wasmachine alvast los van stroom en water. Laat de waterslang goed uitlekken en plak de slang dan aan de wasmachine met het uiteinde omhoog: water kan er nu niet meer uitlekken.
 • Ook moet het water uit de wasmachine zelf als dat er nog in zit. Pak een teiltje en zet deze onder het klepje bij het filter. Maak het filter voorzichtig los en laat het water eruit lopen. Het laatste beetje haal je eruit door de wasmachine iets te kantelen. Zet daarna het filter weer op zijn plaats.
 • De trommel van de wasmachine zet je tijdens vervoer het liefst vast met de speciale beugels of pinnen die er op zaten toen je de wasmachine kocht. 
 • De oude wasmachine wordt door de winkel die de nieuwe komt brengen mee terug genomen.

Lees ook: