icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Welke typen kinderwagens zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kinderwagens. Maar welke wagen gebruik je voor welke leeftijd? En wat is het verschil tussen de wagens? Wij hebben de soorten wagens voor je op een rijtje gezet.
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

Artikel_soortenkinderwagens

Artikel_soortkinderwagens_combi_graphicCombiwagen (of 3-in-1 wagen)

Deze wagen kun je gebruiken met een reiswieg, zitje en een autostoel. Hij is geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 jaar. De eerste maanden gebruik je de wagen met de reiswieg. Na ongeveer 9 maanden, zodra het kind zelfstandig kan zitten, kan de wieg eraf en het zitje erop. Bij sommige modellen kan de wieg omgebouwd worden tot zitje. Een autostoeltje moet er vaak los bijgekocht worden, evenals de adapters om het stoeltje te bevestigen. Gebruik dit stoeltje alleen voor korte ritjes en niet in plaats van een reiswieg of het wagenzitje. Een kind heeft namelijk minder bewegingsruimte in een autostoeltje en kan niet platliggen, zoals in een reiswieg.

Artikel_soortkinderwagens_wandelwagens_graphicWandelwagen

Een wandelwagen is geschikt voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten (ongeveer vanaf 9 maanden) tot 4 jaar. Deze wagens hebben een zitje waarin kinderen rechtop kunnen zitten. De rugleuning is te verstellen, waardoor er vaak ook een ligstand mogelijk is. Je klapt de zitting dan naar achteren, maar het kind ligt vaak niet helemaal plat.

Artikel_soortkinderwagens_buggy_graphicBuggy

Een buggy is voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden oud. Het kind moet zelfstandig kunnen zitten. Een buggy is licht, compact en heeft kleine wielen en daardoor uitermate geschikt voor korte tripjes en om mee te reizen. Voor een baby tot 7 maanden is reizen met een buggy nog te belastend, omdat de wagen minder steun biedt en de vering vaak niet zo goed is. Gebruik voor lange wandelingen sowieso liever een combiwagen.

Artikel_soortkinderwagens_duowagen_graphicDuo(combi)wagen of duobuggy

Deze wagen is geschikt voor 2 kinderen. Bij de duo combiwagens kun je een combinatie maken met een reiswieg, zitje of autostoel, en kun je daarmee ook kinderen van verschillende leeftijden vervoeren. Voor kinderen die al kunnen staan hebben sommige wagens een meerijdplankje. Duobuggy’s hebben alleen 2 zitjes, er kan geen reiswieg of autostoel op.

Het voordeel van een duowagen is uiteraard dat je er 2 kinderen tegelijk in kunt vervoeren. Nadelen zijn dat ze vaak groot en zwaar zijn, en lastig te besturen. Ook blijft er vaak weinig ruimte over voor boodschappen.

De kinderen zitten in een duowagen naast elkaar, achter elkaar of schuin boven/achter elkaar. Naast elkaar (side-by-side) hebben de kinderen evenveel zicht, en is de draaicirkel van de wagen relatief klein waardoor hij makkelijker te wenden is. Wel is de wagen breed, wat bij sommige deuren een probleem kan opleveren. Achterelkaar (tandem) heeft als voordeel dat de wagen smal is, maar als nadelen dat hij een grote draaicirkel heeft en dat je de voorkant van de wagen niet goed ziet. Ook heeft het achterste kind minder zicht. Dat laatste geldt ook voor een wagen met kinderen schuin boven/achterelkaar.

Bovendien lijkt het onderste kind in dit type wagens vaak wat weggestopt. Vaak zijn deze wagens zowel voor 1 als voor 2 kinderen geschikt. Dat is handig, maar het 'ombouwen' van enkele naar dubbele wagen gaat niet altijd even vlot.

Artikel_soortkinderwagens_hardloopwagen_graphicHardloopwagen

Er zijn speciale wagens om mee hard te lopen. Ze hebben 3 wielen, die groter zijn dan bij andere kinderwagens. De wielen staan ver uit elkaar, waardoor de wagen stabiel er is. Sommige hardloopwagens zijn ook geschikt voor ‘normaal’ gebruik met het zitje. Wel zijn ze door hun lengte niet erg wendbaar, en ongeschikt om mee te nemen in de auto of het openbaar vervoer. Er kan meestal geen autostoel of wieg op een hardloopwagen. Daarnaast is het extra belangrijk dan de duwstang bij je past of verstelbaar is, zowel in hoogte en hoek als in afstand tot de wielen.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind