icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke typen kinderwagens zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kinderwagens. Maar welke wagen gebruik je voor welke leeftijd? En wat is het verschil tussen de wagens? Wij zetten de soorten op een rij.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:15 januari 2019

Artikel_soortenkinderwagens

Artikel_soortkinderwagens_combi_graphicCombiwagen (of 3-in-1 wagen)

Deze wagen kun je gebruiken met een reiswieg, zitje en een autostoel. Hij is geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 jaar. De eerste maanden gebruik je de wagen met de reiswieg. Na ongeveer 9 maanden, zodra het kind zelfstandig kan zitten, kan de wieg eraf en het zitje erop. Bij sommige modellen kan de wieg omgebouwd worden tot zitje. Een autostoeltje moet je er vaak los bij kopen, net als de adapters om het stoeltje te bevestigen. Gebruik een autostoeltje alleen voor korte ritjes en niet in plaats van een reiswieg of het wagenzitje. Een kind heeft namelijk minder bewegingsruimte in een autostoeltje en kan niet plat liggen, zoals in een reiswieg.

Bekijk de beste combiwagens.

Geen lid? Bestel het Testrapport Kinderwagens voor slechts €2,75

 

Artikel_soortkinderwagens_buggy_graphicBuggy

Een buggy is voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden oud. Het kind moet zelfstandig kunnen zitten. Een buggy is licht, compact en heeft kleine wielen. Het is daardoor uitermate geschikt voor korte tripjes en om mee te reizen.

Hoewel de rugleuning van een buggy vaak nagenoeg plat kan, is het beter om voor jongere baby's geen buggy te gebruiken. De baby heeft minder bewegingsruimte dan in de reiswieg van een combiwagen. Voor een baby tot 7 maanden is reizen met een buggy bovendien nog te belastend, omdat de wagen minder steun biedt en de vering vaak niet zo goed is. Gebruik voor lange wandelingen sowieso liever een combiwagen.

Bekijk de beste buggy's.

Bekijk alle geteste buggy's die goed verkrijgbaar zijn.

Geen lid? Bestel het Testrapport Kinderwagens voor slechts €2,75

Artikel_soortkinderwagens_duowagen_graphicDuocombiwagen of duobuggy

Deze wagen is geschikt voor 2 kinderen. Bij duocombiwagens kun je een combinatie maken met een reiswieg, zitje of autostoel. Je kunt daarmee ook kinderen van verschillende leeftijden vervoeren. Voor kinderen die al kunnen staan hebben sommige wagens een meerijdplankje. Duobuggy’s hebben alleen 2 zitjes, er kan geen reiswieg of autostoel op.

Het voordeel van een duowagen is uiteraard dat je er 2 kinderen tegelijk in kunt vervoeren. Nadelen zijn dat ze vaak groot en zwaar zijn, en lastig te besturen. Ook blijft er vaak weinig ruimte over voor boodschappen.

De kinderen zitten in een duowagen naast elkaar, achter elkaar of schuin boven/achter elkaar. Naast elkaar (side-by-side) hebben de kinderen evenveel zicht, en is de draaicirkel van de wagen relatief klein waardoor hij makkelijker te wenden is. Wel is de wagen breed, wat bij sommige deuren een probleem kan opleveren. Achter elkaar (tandem) heeft als voordeel dat de wagen smal is, maar als nadelen dat hij een grote draaicirkel heeft en dat je de voorkant van de wagen niet goed ziet. Ook heeft het achterste kind minder zicht.

Steeds meer merken verkopen een zogenoemd convertermodel of adapters voor het basismodel waarmee je de wagen voor zowel 1 als voor 2 kinderen geschikt kunt maken. Hoe eenvoudig dat gaat, scheelt per merk en systeem. Fabrikanten en winkels geven niet veel duidelijke informatie op hun websites over dit soort systemen, dus trek een goede middag uit voor een bezoek aan een babywarenhuis. Probeer de verschillende merken, systemen en mogelijkheden goed uit en vergelijk ze. Vergeet niet het gewicht van 2 kinderen mee te nemen bij het testen van het gebruiksgemak.

Bekijk alle duowagens in de Kinderwagenvergelijker.

Artikel_soortkinderwagens_hardloopwagen_graphicHardloopwagen

Er zijn speciale wagens om mee hard te lopen. Ze hebben 3 wielen, die groter zijn dan bij andere kinderwagens. De wielen staan ver uit elkaar, waardoor de wagen stabiel is. Let er op dat de duwstang bij jouw lichaam past of verstelbaar is. Zowel in hoogte en hoek, als in afstand tot de wielen omdat je grotere passen maakt bij het hardlopen.

Sommige hardloopwagens zijn ook geschikt voor ‘normaal’ gebruik met het zitje. Wel zijn ze door hun lengte niet erg wendbaar, en ongeschikt om mee te nemen in de auto of het openbaar vervoer. Er kan meestal geen autostoel of wieg op een hardloopwagen.

Bekijk hardloopwagens in onze Kinderwagenvergelijker.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind