icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke typen kinderwagens zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kinderwagens. Maar welke wagen gebruik je voor welke leeftijd? En wat is het verschil tussen de wagens? Wij zetten de soorten op een rij.

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:18 maart 2019

Artikel_soortenkinderwagens

Artikel_soortkinderwagens_combi_graphicCombiwagen (of 3-in-1 wagen)

Deze wagen kun je gebruiken met een reiswieg, zitje en een autostoel. Hij is geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 jaar. De eerste maanden gebruik je de wagen met de reiswieg. Ondanks dat de combiwagen direct vanaf de geboorte gebruikt kan worden, is de reiswieg niet altijd inbegrepen bij de prijs van het standaardmodel. De prijs van de losse reiswieg kan oplopen tot een paar honderd euro. Wij vermelden bij combiwagens in principe de prijs inclusief de reiswieg.

Bij deze combiwagens is de reiswieg inbegrepen bij de prijs voor het standaardmodel.

Vanaf 9 maanden

Na ongeveer 9 maanden, zodra het kind zelfstandig kan zitten, kan de wieg eraf en het zitje erop. Bij sommige modellen kan de wieg omgebouwd worden tot zitje. Een autostoeltje moet je er vaak los bij kopen, net als de adapters om het stoeltje te bevestigen. Gebruik een autostoeltje alleen voor korte ritjes en niet in plaats van een reiswieg of het wagenzitje. Een kind heeft namelijk minder bewegingsruimte in een autostoeltje en kan niet plat liggen, zoals in een reiswieg.

Bekijk de beste combiwagens.

Geen lid? Bestel het Testrapport Kinderwagens voor slechts €2,75

 

Artikel_soortkinderwagens_buggy_graphicBuggy

Een buggy is voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden oud. Het kind moet zelfstandig kunnen zitten. Een buggy is licht, compact en heeft kleine wielen. Het is daardoor uitermate geschikt voor korte tripjes en om mee te reizen.

Niet geschikt voor baby's

Hoewel de rugleuning van een buggy vaak nagenoeg plat kan, is het beter om voor jongere baby's geen buggy te gebruiken. De baby heeft minder bewegingsruimte dan in de reiswieg van een combiwagen. Voor een baby tot 7 maanden is reizen met een buggy bovendien nog te belastend, omdat de wagen minder steun biedt en de vering vaak niet zo goed is. Gebruik voor lange wandelingen sowieso liever een combiwagen.

Bekijk de beste buggy's.

Bekijk alle geteste buggy's die goed verkrijgbaar zijn.

Geen lid? Bestel het Testrapport Kinderwagens voor slechts €2,75

Artikel_soortkinderwagens_duowagen_graphicDuocombiwagen of duobuggy

Deze wagen is geschikt voor 2 kinderen. Bij duocombiwagens kun je een combinatie maken met een reiswieg, zitje of autostoel. Je kunt daarmee ook kinderen van verschillende leeftijden vervoeren. Voor kinderen die al kunnen staan hebben sommige wagens een meerijdplankje. Duobuggy’s hebben alleen 2 zitjes, er kan geen reiswieg of autostoel op.

Het grootste nadeel van duowagens is dat ze vaak groot en zwaar zijn, en lastig te besturen.

Voor- en nadelen

De kinderen zitten in een duowagen naast elkaar, achter elkaar of schuin boven/achter elkaar. Naast elkaar (side-by-side) hebben de kinderen evenveel zicht, en is de draaicirkel van de wagen relatief klein waardoor hij makkelijker te wenden is. Wel is de wagen breed, wat bij sommige deuren een probleem kan opleveren. Achter elkaar (tandem) heeft als voordeel dat de wagen smal is, maar als nadelen dat hij een grote draaicirkel heeft en dat je de voorkant van de wagen niet goed ziet. Ook heeft het achterste kind minder zicht.

Vergelijk merk en systeem

Steeds meer merken hebben een of meerdere modellen in hun assortiment die eenvoudig omgebouwd kunnen worden tot duowagen. Of er zijn adapters te koop waarmee je het basismodel voor 2 kinderen geschikt kunt maken. Hoe eenvoudig het ombouwen gaat en hoe goed de duowagen functioneert scheelt per merk en systeem. Heb je zo'n systeem op het oog, trek dan een minstens een middag uit voor een bezoek aan een babywarenhuis. Probeer en vergelijk de verschillende merken, systemen en mogelijkheden goed uit. Vergeet bij het testen niet om rekening te houden met het gewicht van 2 kinderen in de wagen! 

Bekijk alle duowagens in de Kinderwagenvergelijker.

Artikel_soortkinderwagens_hardloopwagen_graphicHardloopwagen

Hardloopwagens hebben 3 wielen, die groter zijn dan bij andere kinderwagens. De wielen staan ver uit elkaar, waardoor de wagen stabiel is. Let er op dat de duwstang bij jouw lichaam past of verstelbaar is. Zowel in hoogte en hoek, als in afstand tot de wielen omdat je grotere passen maakt bij het hardlopen.

Ongeschikt voor openbaar vervoer en auto

Sommige hardloopwagens zijn ook geschikt voor ‘normaal’ gebruik met het zitje. Wel zijn ze door hun lengte niet erg wendbaar, en ongeschikt om mee te nemen in de auto of het openbaar vervoer. Er kan meestal geen autostoel of wieg op een hardloopwagen.

Bekijk hardloopwagens in onze Kinderwagenvergelijker.

Lees ook:

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind