icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis
Koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Bij de aanschaf van een smartphone moet je een aantal keuzes maken, zoals het besturingssysteem, de benodigde opslagruimte en je budget. Lees op deze pagina ons advies.

Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Kies een up-to-date besturingssysteem

 • Mobile Android

  Google Android

  Android is een besturingssysteem met uitgebreide mogelijkheden. De meeste smartphone-fabrikanten voegen een eigen, kenmerkende uitstraling toe en unieke functionaliteiten. 

  Google verzamelt privacygevoelige informatie van gebruikers.

  Kies altijd voor de nieuwste Androidversie. Met onze actiecampagne 'Updaten!' willen we bereiken dat fabrikanten al hun telefoons jarenlang bijwerken. Controleer in onze vergelijker of jouw nieuwe smartphone die versie heeft, want winkeliers vermelden soms onterecht een oudere versie.

  Lees verder over Google Android

 • Mobile IOS

  Apple iOS

  iOS is een simpel en overzichtelijk besturingssysteem. Apple houdt stevig grip op de gebruikerservaring. Er zijn minder mogelijkheden om dingen aan te passen.

  Door de toegankelijkheidsfuncties is het een prima besturingssysteem voor mensen met een fysieke beperking. iOS draait maar op 1 soort smartphone: de iPhone.

  Lees verder over Apple iOS

 • Mobile Microsoft

  Andere besturingssystemen

  Windows Mobile is een van de grootste andere aanbieders maar een stuk minder populair. Meerdere fabrikanten maken smartphones met Windows Mobile.

  De bekendste zijn de Lumia-telefoons. Deze telefoons produceert Microsoft zelf. Op Windows Mobile telefoons zijn niet zoveel apps beschikbaar als voor Android- of iOS-toestellen.

  Meer over andere aanbieders als Microsoft Windows Mobile

2
Neem minimaal 16 gigabyte opslagruimte

3
Bepaal je budget

Wie dat wil, kan meer dan €1000 uitgeven aan een smartphone. Maar voor een fractie van dat bedrag kun je ook zeker slagen. Mobiele telefoons tot €300 hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bij goedkopere telefoons kiest de fabrikant voordeligere onderdelen. Meestal gaat dat ten koste van de camera, het scherm, de bouwkwaliteit en snelheid. Over het algemeen geldt dat je voor meer geld meer kwaliteit koopt.

Wil je koste wat het kost de beste smartphone? Of kies je een mobieltje uit onze laatste selectie van budgetsmartphones?

Je kunt ook kiezen voor een 'refurbished' telefoon. Zo'n opknappertje is gemiddeld een tiende goedkoper dan de nieuwprijs.

Smartphone-aankoop

4
Koop een smartphone met 4G-ondersteuning

 • Kies een smartphone

  Ontdek wat de beste smartphone is en welke smartphone de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

  Bekijk het testoordeel van vrijwel alle smartphones in de smartphonevergelijker

  Consumenten zijn het meest tevreden over de Apple iPhone. HTC komt er het slechtst vanaf in ons onderzoek naar de beste smartphone-merken.

  Lees wat de beste goedkope smartphones zijn.

 • met 4G-ondersteuning

  Kies een smartphone met 4G-ondersteuning. Hiermee internet je sneller en heb je optimaal bereik. Ook is het steeds vaker mogelijk om te bellen over 4G, bijvoorbeeld bij Tele2.

  Het oudere 2G en 3G zal niet zomaar verdwijnen, maar wordt wel minder belangrijk voor providers. Om een Tele2-abonnement af te sluiten is het zelfs al verplicht een 4G-toestel te gebruiken.

  Ruim 80% van alle verkochte smartphones ondersteunt 4G.

 • bij deze verkopers

  Bespaar door je mobiele telefoon te kopen bij de goedkoopste winkel. In de smartphonevergelijker tonen we bij elke smartphone prijzen van gewone winkels en webshops.

  Het kan goedkoper zijn om de telefoon zelf te kopen en daarbij te kiezen voor een sim only-abonnement of prepaidkaart.

5
Accessoires voor je telefoon

Voor elke smartphone zijn accessoires beschikbaar. Sommige zijn gericht op het beschermen van je mobiele telefoon, andere vergroten de functionaliteit. Dit zijn accessoires waar je aan kunt denken:

 • hoesjes
 • opladers voor thuis, onderweg en in de auto
 • oordopjes en hoofdtelefoons
 • schermfolie

Lees verder over deze en andere accessoires voor je smartphone.

Koopadvies_channel6

6
Smartphone wel of niet verzekeren

Niet verzekeren

Als je de kosten kunt dragen voor reparatie of een nieuwe smartphone, sluit dan geen verzekering af. Verzeker alleen risico's die je niet zelf kunt of wilt dragen.

Zelf sparen is meestal de voordeligste optie. Bovendien kun je de uitgespaarde premie in je eigen zak steken als je geen schade hebt.

Inboedelverzekering

Mogelijk is je smartphone al verzekerd, bijvoorbeeld bij een inboedelverzekering met of zonder buitenhuisdekking. Er zijn bij inboedelverzekeringen wel grote verschillen in dekking van mobiele elektronica.

Smartphoneverzekering

Als je kiest voor een smartphoneverzekering, lees dan goed of beschadiging, verlies en diefstal gedekt zijn. Informeer ook naar het eigen risico, maximum vergoedingen en maximaal aantal declaraties per jaar.

Sommige verzekeringen hebben extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je telefoon en het aanbieden van een leentoestel tijdens de reparatie.

Laat je niet onder druk zetten om je nieuwe smartphone meteen te verzekeren. Je kunt ook een smartphoneverzekering afsluiten in de dagen na aanschaf van de telefoon.

Smartphone-verzekeren
Community

Stel je vraag

Welke telefoon heeft de beste batterijduur? Met welke telefoonmerken hebben mensen goede ervaringen? Welke smartphone is makkelijk te bedienen door senioren? Stel je vraag een de community of deel je ervaringen.


schotanus2 simpel van simpel 6 augustus 2017