icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45
Koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Bij de aanschaf van een smartphone moet je een aantal keuzes maken, zoals het besturingssysteem, de benodigde opslagruimte en je budget. Lees op deze pagina ons advies.

Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Kies een up-to-date besturingssysteem

 • Mobile Android

  Google Android

  Android is een besturingssysteem met veel mogelijkheden en verschijningsvormen. Iedere fabrikant past Android aan, zodat het een kenmerkende uitstraling en unieke functionaliteiten krijgt. Google verzamelt veel privacygevoelige informatie van gebruikers. Over het algemeen is Android ingewikkelder dan Apple iOS en Windows.

  Meer over Google Android

 • Mobile IOS

  Apple iOS

  iOS is een simpel en overzichtelijk besturingssysteem. Apple houdt stevig grip op de gebruikerservaring. Er zijn minder mogelijkheden om dingen aan te passen. Door de toegankelijkheidsfuncties is het een prima besturingssysteem voor mensen met een fysieke beperking. iOS draait maar op 1 soort smartphone: de iPhone.

  Meer over Apple iOS

 • Mobile Microsoft

  Microsoft Windows Mobile

  Windows Mobile is een minder populair, maar volwaardig besturingssysteem. Meerdere fabrikanten maken smartphones met Windows Mobile. De bekendste zijn de Lumia-telefoons. Deze telefoons produceert Microsoft zelf. Op Windows Mobile telefoons zijn niet zoveel apps beschikbaar als voor Android- of iOS-toestellen.

  Meer over Microsoft Windows Mobile

2
Neem minimaal 16 gigabyte opslagruimte

 • Een smartphone met minimaal 16 gigabyte (GB) interne opslagruimte heeft voldoende ruimte voor apps en multimedia. Kies 32 GB of meer bij duurdere telefoons met een topcamera.

  Vrije opslagruimte

  De beschikbare opslagruimte is altijd minder dan het geadverteerde opslagcapaciteit. Het besturingssysteem, extra toepassingen en mediabestanden nemen namelijk een deel van de ruimte in beslag.

  In de smartphonetest controleren we hoeveel ruimte er écht vrij is. Bekijk van iedere telefoon de beschikbare opslagruimte in de smartphonevergelijker.

  Opslagruimte uitbreiden

  De ingebouwde opslagruimte is bij sommige smartphones uitbreidbaar met een sd-kaart. Dat is een klein opslagkaartje waarop je muziek, foto's en video's kunt bewaren.

  Het is niet altijd mogelijk om apps op de sd-kaart te zetten.

  Niet elke smartphone kan worden uitgebreid met een sd-kaart. 

  In de smartphonetest controleren we of er ruimte is voor een sd-kaart, wat de maximale opslagcapaciteit daarvan kan zijn en of apps naar de sd-kaart verplaatst kunnen worden. Bekijk deze informatie van ieder mobieltje in de smartphonevergelijker.

 • Kooptips-smartphonesKooptips-smartphones

  Video: kooptips smartphones

3
Bepaal je budget

Wie dat wil, kan meer dan duizend euro uitgeven aan een smartphone. Maar voor een fractie van dat bedrag kun je zeker slagen. Mobiele telefoons tot €300 hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bij goedkopere telefoons kiest de fabrikant voordeligere onderdelen. Meestal gaat dat ten koste van de camera, het scherm, de bouwkwaliteit en snelheid. Over het algemeen geldt dat je voor meer geld meer kwaliteit koopt.

Wil je koste wat het kost de beste smartphone? Of kies je een mobieltje uit onze laatste selectie van budgetsmartphones?

Je kunt ook kiezen voor een gereviseerde telefoon. Zo'n opknappertje is gemiddeld een tiende goedkoper dan de nieuwprijs.

Smartphone-bepaal-je-budget

4
Koop een smartphone met 4G-ondersteuning

 • Kies een smartphone

  Ontdek wat de beste smartphone is en welke smartphone de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

  Bekijk het testoordeel van vrijwel alle smartphones in de smartphonevergelijker

  Consumenten zijn het meest tevreden over de Apple iPhone. HTC komt er een het slechtst vanaf in ons onderzoek naar de beste smartphone-merken.

  Lees wat de beste goedkope smartphones zijn.

 • met 4G-ondersteuning

  Kies een smartphone met 4G-ondersteuning. Hiermee internet je sneller en heb je optimaal bereik. Ook is het steeds vaker mogelijk om te bellen via 4G, bijvoorbeeld bij Tele2.

  Het oudere 2G en 3G zal niet zomaar verdwijnen, maar wordt wel minder belangrijk voor providers. Om een Tele2-abonnement af te sluiten is het zelfs al verplicht een 4G-toestel te gebruiken.

  Meer dan 80% van alle verkochte smartphones ondersteunt 4G.

 • bij deze verkopers

  Bespaar door je mobiele telefoon te kopen bij de goedkoopste winkel. In de smartphonevergelijker tonen we bij elke smartphone prijzen van gewone winkels en webshops.

  Het kan goedkoper zijn om de telefoon zelf te kopen en daarbij te kiezen voor een sim only-abonnement of prepaidkaart.

5
Accessoires voor je telefoon

Voor elke smartphone zijn accessoires beschikbaar. Sommige zijn gericht op het beschermen van je mobiele telefoon, andere vergroten de functionaliteit. Dit zijn accessoires waar je aan kunt denken:

 • hoesjes;
 • opladers voor thuis, onderweg en in de auto;
 • oordopjes en hoofdtelefoons;
 • schermfolie.

Lees verder over deze en andere accessoires voor je smartphone.

Koopadvies_channel6

6
Je smartphone verzekeren

Bij het kopen van een smartphone wordt vaak een verzekering aangeboden. Smartphoneverzekeringen zijn duur en dekken soms nauwelijks meer dan een inboedelverzekering met buitenhuisdekking. 

De gouden regel

Verzeker alleen risico's die je niet zelf kunt of wilt dragen. Als je de kosten kunt dragen voor reparatie of een nieuwe smartphone, sluit dan geen verzekering af. Zelf sparen is meestal de voordeligste optie. Bovendien kun je de uitgespaarde premie in je eigen zak steken als je geen schade hebt.

Smartphoneverzekeringen

Kies je toch voor een smartphoneverzekering? Kijk dan goed of beschadiging, verlies en diefstal gedekt zijn. Informeer naar het eigen risico, maximum vergoedingen en maximaal aantal declaraties per jaar.

Sommige verzekeringen hebben extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je telefoon en het aanbieden van een leentoestel tijdens de reparatie.

Tijdsdruk

Laat je in de winkel niet onder druk zetten om je nieuwe smartphone meteen te verzekeren. Over het algemeen zijn smartphoneverzekeringen ook af te sluiten in de dagen na aanschaf van de telefoon.

Smartphone-verzekeren
Community

Stel je vraag

Welke telefoon heeft de beste batterijduur? Met welke telefoonmerken hebben mensen goede ervaringen? Welke smartphone is makkelijk te bedienen door senioren? Stel je vraag een de community of deel je ervaringen.