icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Welk type consument ben jij? Doe mee.|

Iedereen heeft verschillende wensen en behoeften. Daar weten wij graag meer over.

Sitewide Promo cartquiz
Koopadvies

Smartphone kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon? Bij de aanschaf van een smartphone moet je een aantal keuzes maken. Koop je het toestel los of kies je een toestel in combinatie met een abonnement? En welk besturingssysteem wil je?

Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Kies een up-to-date besturingssysteem

 • Mobile Android

  Google Android

  Android is een besturingssysteem met veel mogelijkheden en verschijningsvormen. Iedere fabrikant past Android aan, zodat het een kenmerkende uitstraling en unieke functionaliteiten krijgt. Google verzamelt veel privacygevoelige informatie van gebruikers. Over het algemeen is Android ingewikkelder dan Apple iOS en Windows.

  Meer over Google Android

 • Mobile IOS

  Apple iOS

  iOS is een simpel en overzichtelijk besturingssysteem. Apple houdt stevig grip op de gebruikerservaring. Er zijn minder mogelijkheden om dingen aan te passen. Door de toegankelijkheidsfuncties is het een prima besturingssysteem voor mensen met een fysieke beperking. iOS draait maar op 1 soort smartphone: de iPhone.

  Meer over Apple iOS

 • Mobile Microsoft

  Microsoft Windows

  Windows is een minder populair, maar volwaardig besturingssysteem. Meerdere fabrikanten maken smartphones met Windows. De bekendste zijn de Lumia-telefoons. Deze telefoons produceert Microsoft zelf. Op Windows telefoons zijn niet zoveel apps beschikbaar als voor Android- of iOS-toestellen. Op termijn kan dit nog veranderen.

  Meer over Microsoft Windows

2
Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

De beschikbare opslagruimte is altijd minder dan op de doos vermeld staat. Dit komt doordat het besturingssysteem, extra toepassingen en mediabestanden een deel van de ruimte innemen. Een smartphone met minimaal 16 GB interne opslagruimte heeft voldoende ruimte voor apps en multimedia. Overweeg 32 GB of meer bij dure telefoons met een topcamera.

Opslagruimte uitbreiden

De opslagruimte uitbreiden met een sd-kaart lost de beperkingen van te weinig ruimte niet altijd op. Vaak is het niet mogelijk om apps op de sd-kaart te zetten. Een sd-kaart is wel handig voor het opslaan van muziek, foto’s en video’s.

Lees meer over de opslagruimte op je smartphone.

3
Bepaal je budget

Wie dat wil, kan meer dan duizend euro uitgeven aan een smartphone. Maar voor een fractie van dat bedrag kun je zeker slagen. Mobiele telefoons tot €300 hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bij goedkopere telefoons kiest de fabrikant voordeligere onderdelen. Meestal gaat dat ten koste van de camera, het scherm, de bouwkwaliteit en snelheid. Over het algemeen geldt dat je voor meer geld meer kwaliteit koopt.

Wil je koste wat het kost de beste smartphone? Of kies je een mobieltje uit onze laatste selectie van budgetsmartphones?

Je kunt ook kiezen voor een gereviseerde telefoon. Zo'n opknappertje is gemiddeld een tiende goedkoper dan de nieuwprijs.

Smartphone-bepaal-je-budget

4
Koop een losse smartphone met 4G-ondersteuning

Bespaar door je mobiel te kopen bij de goedkoopste winkel. In de smartphonevergelijker tonen we bij elke smartphone prijzen van gewone winkels en webshops. Het is bijna altijd goedkoper om de telefoon zelf te kopen en daarbij te kiezen voor een sim only-abonnement of prepaidkaart.

In de telefoonvergelijker zie je rapportcijfers voor alle testonderdelen. Lees ook ons artikel over de beste smartphone en de smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Consumenten zijn het meest tevreden over de Apple iPhone. HTC komt er een het slechtst vanaf in ons onderzoek naar de beste smartphone-merken.

Let bij het kopen van een los toestel op of het toestel 4G-ondersteuning heeft. 4G wordt ook wel LTE genoemd. Hiermee internet je onderweg net zo snel als met je wifinetwerk thuis. Wij raden je daarom aan om een toestel met 4G-ondersteuning aan te schaffen. In de toekomst zal 4G ook steeds belangrijker worden in Nederland.

 

Koopadvies_channel1

5
Accessoires voor je telefoon

Voor elke smartphone zijn accessoires beschikbaar. Sommige zijn gericht op het beschermen van je mobiele telefoon, andere vergroten de functionaliteit. Dit zijn accessoires waar je aan kunt denken:

 • hoesjes;
 • schermfolie;
 • opladers voor thuis, onderweg of in de auto;
 • oordopjes.

Lees meer over deze en andere accessoires voor je smartphone.

Koopadvies_channel6

6
Je smartphone verzekeren?

Bij het kopen van een smartphone wordt vaak een verzekering aangeboden. Smartphoneverzekeringen zijn duur en dekken soms nauwelijks meer dan een inboedelverzekering met buitenhuisdekking. 

De gouden regel

Verzeker alleen risico's die je niet zelf kunt of wilt dragen. Als je de kosten kunt dragen voor reparatie of een nieuwe smartphone, sluit dan geen verzekering af. Zelf sparen is meestal de voordeligste optie. Bovendien kun je de uitgespaarde premie in je eigen zak steken als je geen schade hebt.

Smartphoneverzekeringen

Kies je toch voor een smartphoneverzekering? Kijk dan goed of beschadiging, verlies en diefstal gedekt zijn. Informeer naar het eigen risico, maximum vergoedingen en maximaal aantal declaraties per jaar. Sommige verzekeringen hebben extra diensten, zoals het ophalen en terugbrengen van je telefoon en het aanbieden van een leentoestel tijdens de reparatie.

Tijdsdruk

Laat je in de winkel niet onder druk zetten om je nieuwe smartphone meteen te verzekeren. Over het algemeen zijn smartphoneverzekeringen ook af te sluiten in de dagen na aanschaf van de telefoon.

Smartphone-verzekeren
Community

Stel je vraag

Welke telefoon heeft de beste batterijduur? Met welke telefoonmerken hebben mensen goede ervaringen? Welke smartphone is makkelijk te bedienen door senioren? Stel je vraag een de community of deel je ervaringen.


I.F. Elstak Smartphone en prepaid 12 februari 2017


W. Huisman Fotokwaliteit op smartphones 30 januari 2017