icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

De beste spaarrekening

De Consumentenbond vergelijkt spaarrekeningen op rente en voorwaarden. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe zwaarder de voorwaarden. Maar er zijn ook spaarrekeningen zónder beperkende voorwaarden met een interessante rente.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


In tegenstelling tot veel andere (financiële) producten, geven wij spaarrekeningen geen Testoordelen. Wat ‘de beste spaarrekening’ is hangt daarvoor simpelweg te veel af van onderstaande, persoonlijke voorkeuren. 

Gemak

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ongeveer de helft van de spaarders hun spaarrekening bij dezelfde bank hebben als waar hun betaalrekening loopt. In veel gevallen is dat 1 van de 3 grote banken: ABN Amro, ING of Rabobank.

Deze spaarders zullen grotendeels hebben gekozen voor gemak, want voor een hoge rente moet je in de regel niet bij de grote banken zijn. Meestal is het een kleine moeite om een nieuwe spaarrekening te openen en spaargeld te verhuizen.

De hoogste spaarrente

Anderen kiezen de spaarrekening vanwege de (hogere) rente. Er zijn enkele mogelijkheden om rendement te behalen op je spaargeld:

  • Een vrij-opneembare spaarrekening, met een variabele rente, onbepaalde looptijd en geen minimale inleg.
  • Met een (spaar- of termijn-)deposito zet je een bepaald bedrag vast bij een bank voor een vóóraf afgesproken rente en periode. 

In onze vergelijker kun je jouw persoonlijke voorkeuren invullen en kijken welke spaarrekening het beste bij jou past.

Om een indruk te geven van hoe consequent banken zijn in hun rentebeleid, heeft de Consumentenbond de Geldgidsscore ontwikkeld. Een hoge score betekent dat de rente vaak tot de hoogste behoort. De scores verschijnen in de Geldgids, die 8 keer per jaar verschijnt. Bijvoorbeeld Knab Kwartaal Sparen, Knab Flexibel Sparen, SNS Maxisparen en de Internet spaarrekening van ASR scoren recentelijk goed.

Flexibiliteit

De meeste spaarrekeningen met een hoge Geldgidsscore hebben beperkende voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld een minimale storting per maand (SNS Maxisparen) zijn of een bonusrente die je alleen ontvangt over het saldo dat een heel jaar of kwartaal (Knab Kwartaal Sparen) op de rekening heeft gestaan.

Wie maximale flexibiliteit wil, kiest een spaarrekening zónder beperkende voorwaarden, zoals Knab Flexibel Sparen.

Veiligheid

Zolang er bij een bank niet meer dan €100.000 (per rekeninghouder) is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant en is je geld 100% veilig.

Maar let op: een aantal buitenlandse banken valt onder een ánder, grotendeels vergelijkbaar garantiestelsel. Dit geldt voor Advanzia Bank (Luxemburg), Argenta (België), Lloyds Bank (Groot-Brittannië) en BigBank (Estland).

Houd ook in de gaten dat sommige banken onder 1 vergunning werken, waardoor je dit maximum onbedoeld kunt overschrijden. In onze Spaar- en Depositowijzer geven wij aan bij welke banken je dat risico loopt. Hier kun je ook de spaarrente vergelijken.

Ideële gronden

Natuurlijk zijn er nog meer redenen te bedenken om voor een bepaalde spaarrekening te kiezen, zoals de ideële inslag van een bank. Zo kun je duurzaam sparen bij Triodos Bank en de ASN Bank, of fiscaal ondersteund groen sparen (soms) bij de groenbanken van ING en Rabobank.  

Beste bank

De Consumentenbond peilt regelmatig de prestaties van de banken bij hun klanten. Bekijk in onze bankenmonitor welke bank het beste tevoorschijn komt uit dit jaarlijkse, onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek.