icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een goed merk wasmachine?

Test|Miele steekt met kop en schouders boven de andere merken uit en krijgt de hoogste score voor tevredenheid over de prestaties en gebruiksgemak. Maar ja, die prijs... Toch vinden veel mensen de prijs goed in verhouding tot de kwaliteit. AEG, Bosch, LG, Samsung en Siemens hebben ook overwegend tevreden klanten.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:31 oktober 2017

IFA wasmachine front 2016

Elk jaar test de Consumentenbond tientallen wasmachines. Maar, hoe tevreden zijn consumenten uiteindelijk zijn met zo'n wasmachine als ze hem gekocht hebben? Dat vroegen we aan het internetpanel van de Consumentenbond.

Miele hoogste merkwaardering

Het Consumentenbondpanel geeft Miele-wasmachines de hoogste waardering. Maar Miele is ook het duurste merk in het onderzoek en in onze testen komen enkele wasmachines van Bosch en Siemens er beter uit. Whirlpool springt er wat vaker uit in negatieve zin. In onze testen scoort Whirlpool ook niet altijd voldoende, maar ook Beko en Indesit scoren niet altijd voldoende. Door ons panel wordt Indesit wordt iets beter gewaardeerd dan 2 jaar geleden. Overigens zitten er qua testresultaten voor een merk soms grote verschillen afhankelijk van het model. Merken met een groot aanbod hebben dan ook machines in verschillende prijsklassen.

Gemiddeld waarderen de panelleden hun wasmachine met een 8,4. De gemiddelde score bevat ook de cijfers voor de kleinere merken die hier niet bij staan.

MerkRapportcijfer
Miele9,1
Bosch8,3
Siemens8,3
AEG8,3
Samsung8,2
LG8,1
Zanussi7,8
Electrolux7,6
Indesit7,6
Bauknecht7,5
Whirlpool7,3

Populairste merken

 • Miele is met 26% het meest voorkomende merk bij onze panelleden.
 • Daarop volgen Bosch en AEG: respectievelijk 18,5% en 15,4%.
 • Siemens tikt net niet de 10% aan.
 • Samsung blijft hangen op 5,6%.
 • Andere merken zijn bij 5% of minder panelleden in ons onderzoek vertegenwoordigd

Het overgrote deel (98%) van de panelleden heeft een 'gewone' wasmachine, waarvan 6% een bovenlader. Slechts 2% heeft een wasdroogcombinatie en een enkeling heeft een wasmachine met aparte centrifuge.

Prijs-kwaliteitverhouding het belangrijkste keuze aspect

Wasmachines-januari2016

Waarom kiezen we voor een bepaald merk? De (verwachte) prijs-kwaliteitverhouding blijkt de belangrijkste reden om voor een merk te kiezen (35,4%).

 • Bij Indesit en Zanussi beoordeelt men dit het vaakst als zeer goed.
 • Bauknecht wordt als laagste beoordeeld, en ook AEG, Bosch en Siemens scoren lager dan Miele die in 2014 nog de minste tevredenheid had over prijs-kwaliteitverhouding. Men vind dat je in verhouding veel betaalt.
 • Whirlpool krijgt een lagere score dan in 2014.
 • Gemiddeld vindt 82% van de ondervraagden dat zijn huidige wasmachine een (zeer) gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft.

De goede naam van het merk en eerdere ervaringen met het merk spelen ook een grote rol bij de keuze van een bepaald merk (33% en 28%). Bij Miele vinden mensen deze redenen belangrijker dan de prijs-kwaliteitverhouding. Dat geldt ook voor Siemens en Bosch.

Prijsklasse

Gebruikstips_problemenwasmachineoplossenDe meeste mensen kopen een wasmachine in de prijsklasse €400 tot €600. Maar ook de prijsklasse €600 tot €800 is populair. Indesit is het goedkoopste merk. Veel machines van dit merk werden gekocht voor minder dan €400.

Uitschieters in het duurdere segment (€800 tot €1000) zijn AEG, Bosch, Miele en Siemens. Een kwart van de eigenaren van een Miele telde meer dan €1000 neer voor de machine. En een bijna even groot deel betaalde zelfs meer dan €1200 voor hun Miele. Logisch dus dat Miele niet op prijs-kwaliteit gekozen wordt, want het prijsverschil is erg groot.

  Meerderheid zeer tevreden over prestaties

  • Whirlpool heeft het kleinste aantal 'zeer tevreden' gebruikers (25,3%). Maar de eigenaars zijn niet ontevreden: een zeer grote meerderheid (66,5%) is tevreden of zeer tevreden (25,3%).
  • Miele heeft de meeste zeer tevreden eigenaars: 69%.

  Zo'n 10% verving de machine omdat ze niet langer tevreden waren over de prestaties. Maar het overgrote deel van de ondervraagden (96%) is tevreden tot zeer tevreden over de prestaties van hun huidige wasmachine.

  Voor de verschillen tussen de merken onderling kijken we met name naar het aantal mensen dat 'zeer tevreden' is. Sinds onze laatste enquête zijn de merken in dit opzicht dichter naar elkaar toe gekropen.

  Meestal tevredenheid over gebruik

  Gebruikstips_wasmiddelen97% van de ondervraagden is tevreden of zeer tevreden over het gebruiks- en bedieningsgemak van de wasmachines.

  • Indesit had bij de vorige enquête de minste zeer tevreden eigenaars, maar nu zijn dat Bauknecht en Whirlpool (28,9% en 30,2%).
  • Miele heeft iets ingeleverd ten opzicht van 2014. Nu is 60% zeer tevreden, in plaats van 67%.
  • Meer dan 50% van de eigenaren van Samsung-wasmachines is ook zeer tevreden.

  Merkentrouw

  Kiezen mensen bij een volgende wasmachine voor weer voor hetzelfde merk?

  • Bezitters van een Miele-wasmachine antwoorden daar in 2014 het vaakst ‘zeker wel’ op: 68%. In 2016 is dat gedaald naar 54,7%. De overige merken blijven hier nog wel ver achter.
  • Eerst volgende in de rij is Bosch met 37%.
  • De minste merkentrouw zien we bij eigenaars van een Bauknecht.
  • Indesit is iets opgeklommen uit de laagste regionen.

  Wasmachine stuk: repareren of vervangen?

  Gebruikstips_reparerenvervangenafdankenDe gemiddelde leeftijd waarop wasmachines worden vervangen is 13 jaar.

  • Wasmachines van Miele gaan het langst mee: 16,6 jaar.
  • Die van Indesit en Whirlpool het kortst: 8,6 respectievelijk 9,7 jaar.

  Reparaties

  Eén op de 5 wasmachines heeft weleens een defect gehad waarvoor een reparateur moest worden ingeschakeld. Bij 5% van de wasmachines gebeurde dat zelfs meer dan één keer. Een reparatie kost gemiddeld €112. Een wasmachine werd gerepareerd als:

  • de machine ineens meer lawaai ging maken;
  • er lekkage was;
  • het bedieningspaneel niet meer werkte;
  • de trommel niet meer draaide;
  • centrifugeren niet meer werkte.

  Vervangen

  Mensen die niet voor reparatie maar voor een nieuwe kozen, deden dat vooral omdat repareren erg duur zou worden (47%) of de machine niet meer te repareren was (22%).

  Er zijn ook andere redenen om een nieuwe machine te kopen. 10% deed zijn oude wasmachine weg voor een zuiniger model, of omdat ze niet meer tevreden waren met het resultaat. Een verhuizing of scheiding kan ook reden zijn voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

  Lees ook: Wasmachines: problemen en oplossingen en Repareren of vervangen en afdanken

  Opmerking over het onderzoek

  Het onderzoek werd uitgevoerd in het najaar van 2016. Het is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van consumenten met en over hun wasmachine. De resultaten zijn veralgemeniseerd naar uitspraken over merken: ze gaan niet over bepaalde modellen.

  Er zitten grote verschillen tussen de wasmachines waarover mensen uitspraken doen. Zo varieert de leeftijd van de wasmachines van pas gekocht tot meer dan 20 jaar oud. Prijzen lopen honderden euro’s uiteen, zelfs binnen één merk. Ook de manier waarop een wasmachine wordt gebruikt varieert.

  De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet zonder meer voor álle modellen van een bepaald merk en kunnen afwijken van persoonlijke ervaringen.

  Reviews

  Zoek je ervaringen van andere consumenten over een specifiek model? Kijk dan eens in onze wasmachinevergelijker per wasmachine bij de reviews.

  Lees ook wat consumenten hoe tevreden ze zijn met hun merk: