icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar nu tot €330,- op je energiecontract.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon

Weg met geheime zorgdeals

De geheime zorgdeals beperken je rechten als consument. En omdat ze niet openbaar zijn, kun je er geen rekening mee houden als je overstapt naar een andere verzekeraar. Daarom zeggen wij: geen geheime afspraken!

 

Deel je steun via:

Het probleem

Zorgverzekeraars hebben contracten met zorgverleners.Zij maken afspraken over prijs, kwaliteit en de hoeveelheid te leveren zorg. Maar wat staat er eigenlijk in die afspraken? Stel: jouw zorgverlener mag volgens zo’n afspraak maximaal 1000 behandelingen geven aan álle klanten van jouw verzekeraar. Maar dat aantal bereikt hij al in november. Dan kun jij in december dus niet meer bij je zorgverlener terecht. Terwijl je dat nooit verteld is. Door deze afspraken krijg jij dus niet altijd de beste behandeling. Of moet je wachten tot het nieuwe jaar.

Wij vinden dat zorgverzekeraars de plicht hebben om transparant en volledig te zijn over hun afspraken met zorgverleners. En zorgverleners moeten jou informeren als zij door dit soort afspraken de behandeling beperken of wachtlijsten hanteren. Dat vind jij toch ook?

Ons doel

De geheime zorgdeals beperken je rechten als consument. En omdat ze niet openbaar zijn, kun je er geen rekening mee houden als je overstapt naar een andere verzekeraar. Dit vinden wij onacceptabel!

Wat kun jij doen?

Steun ons pleidooi tegen deze geheime afspraken.

Geen-geheime-zorgdeals1200x800px

Tot dusver

 • Nieuws|9 januari 2017

  CZ en ZenZ moeten aanvraag revalidatiezorg opnieuw beoordelen

  Ziekenhuis-route-1200x800

  Twee zorgverzekeraars (CZ en Zorg en Zekerheid) moeten in drie gevallen een aanvraag voor revalidatiezorg opnieuw beoordelen. De rechtbank in Breda besloot dit begin van dit jaar. Op onjuiste gronden is een aanvraag voor revalidatiezorg bij een niet gecontracteerde zorgaanbieder afgewezen. Dit geldt trouwens alleen in drie concrete casussen, een algemeen oordeel geeft de rechtbank niet. Lees verder

 • Actie Hoogtepunt|9 december 2016

  Consumentenbond roept NZa op tot actie

  zorgkosten-ziekenhuis

  In de Gezondgids (editie december 2016) staat een artikel over zorgcontractering. Net als voorgaande jaren is deze niet op tijd rond. Enkele weken geleden kondigden wij aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan te spreken. Dat deden wij vandaag met deze brief.
  De Consumentenbond wil dat verzekeraars en zorgaanbieders de contractering voortaan halverwege november hebben afgerond. Wij onderzoeken ook juridische stappen om dit te realiseren. Blijf via deze pagina op de hoogte van onze actie!

 • Nieuws|7 december 2016

  Petitie van fysiotherapeuten: 'Stop behandelindex'

  In Den Haag is de petitie 'Stop de behandelindex' overhandigd aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met deze petitie protesteert de KNGF (fysiotherapeuten) tegen het feit dat zorgverzekeraars in toenemende mate bepalen hoeveel behandelingen fysiotherapeuten hun patiënten mogen geven.

 • Nieuws|7 december 2016

  Ook patiënten met hoorproblemen last van contractering zorgverzekeraars

  Patiënten moeten genoegen nemen met een bepaald hoortoestel, omdat alleen dát apparaat vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Ook als dit apparaat niet voldoende werkt. Terwijl zij gewoon recht hebben op een voor hen passend toestel. Hierover klaagt de Stichting Hoormij in een reportage van Radar.

 • Nieuws|25 november 2016

  Contractering zorgverzekeraars weer niet tijdig rond

  Zorgverzekeraars zijn er weer niet in geslaagd om op tijd bekend te maken welke zorg ze in 2017 wel en niet  volledig vergoeden. Zo kunnen consumenten moeilijker kiezen voor een passende zorgverzekering. De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zorgt dat verzekeraars en zorgaanbieders de contractering voortaan halverwege november hebben afgerond. Lees meer.

 • Nieuws|23 november 2016

  Discussieer mee

  CB-PremieJagen-meepraten

  Wat vind jij van de geheime zorg afspraken? Discussieer mee op onze Community.

 • In de media|22 november 2016

  De resultaten van het onderzoek

  Minder behandelingen krijgen dan waar je recht op hebt. Of halverwege je behandeling moeten overstappen naar een ander zorgverlener. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de negatieve gevolgen die consumenten ervaren door contractafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners. Lees meer over de resultaten van het onderzoek.

 • Actie gestart|22 november 2016

  Patiënt de dupe van beperkende voorwaarden zorgverzekeraars

  Ruim driekwart van de zorgverleners die met zorgverzekeraars contracten sluit, kan door beperkende voorwaarden van zorgverzekeraars steeds vaker niet de behandeling geven die zij als professional nodig acht. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en zorgverlenersorganisatie VvAA. Lees meer