icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een woekerpolis?

Vanaf 1993 zijn in Nederland 7 miljoen beleggingsverzekeringen (woekerpolissen) verkocht met een totale waarde van €100 miljard. Er werden bij de verkoop prachtige rendementen voorgespiegeld, maar in werkelijkheid ging €20 tot €30 miljard op aan kosten. Woekerwinsten voor verzekeraars en tussenpersonen. Vandaar de naam woekerpolis.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:21 september 2018

Sloot je een beleggingsverzekering of 'spaarproduct' af in de jaren '90 tot 2008 dan heb je hoogstwaarschijnlijk een woekerpolis.

Problemen van een woekerpolis

Bij deze beleggingsverzekeringen werden hoge eindkapitalen voorgespiegeld, die op het eerste gezicht haalbaar leken. Maar de beloofde eindkapitalen worden niet bereikt door:

  • De hoge kosten die de verzekeraar afhaalt van de inleg en/of het jaarlijkse beleggingsrendement.
  • De veel te hoge premies voor de overlijdensrisicodekking die uit de polis worden gehaald. Die premies gaan vaak ook nog ieder jaar omhoog.
  • De provisies die de verzekeraar uit de poliswaarde haalt om aan de tussenpersoon te betalen.

Tegenvallende resultaten

Meestal vallen ook de beleggingsresultaten tegen. Gaan er dan ook nog hoge kosten af én wordt de overlijdenspremie ieder jaar hoger? Dan bouw je in de polis nauwelijks waarde op. In het ergste geval moet je zelfs bijbetalen.

Overzicht van woekerpolissen

Op de website van de Consumentenbond Claimservice kun je zien of je een woekerpolis hebt.

Onderneem actie

Heb je een woekerpolis? Onderneem actie. Eis geld terug voor je oude polis en zorg dat je je beleggingsverzekering ontwoekert.