icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

6 vragen over 4K-televisie kijken

Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. Kun je daar nu al 4K-uitzendingen op kijken? Welke providers bieden 4K-abonnementen? En zie je eigenlijk wel verschil als je eenmaal 4K hebt? 6 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken. 

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Gepubliceerd op:4 september 2017

televisie-4k

Wat is 4K?

4K betekent 4 keer zoveel pixels, 4 keer zo scherp als full HD. In aantallen pixels is dat:minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. 

Moet je nu een 4K-tv kopen?

Je kunt weinig fout doen door nu een 4K-tv te kopen, maar je kunt nog niet van veel (legale) 4K-uitzendingen en programma’s genieten. Die zijn simpelweg nog niet beschikbaar. Naast die tv heb je nog meer ‘onderdelen’ nodig (zie vraag 2) om 4K te kunnen zien. Met een 4K-tv alleen ben je er dus niet. De verwachting is wel dat 4K de toekomst zal zijn.

Veel gameconsoles ondersteunen 4K en er zijn al veel geschikte games. Als gamer is het op dit moment dus wel interessant om te kiezen voor een 4K-tv.

Bekijk de geteste 4K-televisies

Wat heb je nodig om 4K-tv te kunnen kijken?

Alleen met een nieuwe 4K-tv kijk je nog geen 4K-tv-beeld. Je hebt nog meer dingen nodig, zoals eerder ook met de komst van HD-tv kijken het geval was:

  • programma’s, uitzendingen in 4K (=de bron)
  • een 4K-decoder of 4K-tv-ontvanger (als je via de tv-aanbieder kijkt) 
  • voldoende internetsnelheid (minstens 25 Mbit/s per 4K-zender)

Kort gezegd ‘kijk je pas in 4K’ als volgt: de bron, of de content, moet opgenomen zijn in 4K. De doorgifte van die bron gaat of direct (zoals bv via Netflix) of via de tv-ontvanger naar de 4K-tv. Die 4K-tv zorgt voor weergave van het 4K-beeld. De internetsnelheid thuis moet snel genoeg zijn om zonder storingen 4K weer te kunnen geven. Tv-kabels en netwerk-/ethernetkabels in huis zijn normaal gesproken al geschikt voor de datastroom.

Welke uitzendingen en programma's zijn er in 4K?

08_4k-televisie-kijken-1200x8004K tv-beeld kun je ‘direct via internet’ binnenkrijgen of via de tv-aanbieder. Directe aanbieders van 4K-content zijn Netflix, Youtube, Amazon Prime Video en Videoland. Maar meestal zijn het nog maar een aantal series of films van die aanbieder. En bij Netflix moet je om 4K te kijken wel het duurste (premium) abonnement afnemen (€13,99). Op Youtube vind je ook 4K-video’s.

Nog een manier van films kijken op ultra HD (4K) is via blu-raydiscs. Filmstudio’s hebben veel films in hoge resolutie opgenomen. Zo kunnen titels opnieuw uitgebracht worden. Blu-ray is als het ware geschikt gemaakt voor 4K. De eerste ultra HD blu-rayspelers zijn inmiddels ook op de markt.

Welke tv-providers bieden 4K-abonnementen aan?

KPN biedt een 4K Internet en tv-pakket aan. In dit duurste pakket (€69 per maand) zitten 2 4K-ontvangers. Je kunt hier momenteel alleen nog maar de zender Xite mee bekijken en een aantal films on demand bestellen. Op je huisadres moet je qua snelheid minstens 100Mb/s (!)  aan internetsnelheid kunnen behalen, anders kun je het pakket niet eens afnemen.

Via Ziggo kun je nog geen 4K-televisie kijken. Ziggo geeft aan dat ze waarschijnlijk met zogenaamde EOS-decoders gaan komen, maar verdere specificaties over het hoe en wanneer laten ze nog niet los. Grote kans dat de Formule 1 (waarvan de rechten in handen zijn van Ziggo) in 4K via Ziggo te zien zal zijn.

De kleinere aanbieder Kabelnet Veendam biedt momenteel 1 zender in het basispakket in 4K-resolutie aan: Festival 4K.

4K-tv kijken via andere providers is nog niet mogelijk.

Wat is het verschil tussen 4K en ultra HD?

De termen 4K en ultra HD zijn uitwisselbaar. Een 4K-tv wordt dan ook een ultra HD-tv genoemd. Een ultra HD-tv (of dus 4K-tv) heeft 4 keer zoveel pixels als een full HD-tv. Het betekent minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. In een 4K-televisie zitten dan 4 pixels op de plek waar er bij full-HD 1 zit.

Geeft 4K beter beeld dan HD?

Of je het verschil in pixels tussen full HD en 4K ziet hangt voor een deel samen met de afstand tussen jou en de televisie. Hoe dichter erop, hoe meer je (on)scherpheden kunt zien. Veel mensen merken het verschil echter niet altijd op. Bij een grotere tv wil je voor een ideale kijkafstand verder weg zitten.   

Meer pixels zorgen niet zozeer voor een betere tv-kwaliteit. Wanneer High Dynamic Range (HDR) is toegevoegd aan 4K-beeldmateriaal, dan wordt er gebruik gemaakt van ruimer kleurbereik en is er een groter contrast en helderheid. Dat zorgt ervoor dat er een betere tv-kwaliteit kan worden waargenomen. Het komt dus niet door 4K alleen. Maar 4K tv’s reageren wel verschillend op de toevoeging van HDR. In de testresultaten van 4K-tv’s met HDR kun je de verschillen zien door de tv's naast elkaar te zetten.

Meer lezen: