icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een decoder?

Om digitale televisie te ontvangen, heb je vaak een decoder of een CI+ module nodig. We leggen uit hoe dat precies werkt en hoe je aan die apparatuur komt. Ook geven we een paar handige tips voor gebruik.

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 september 2018

tv-kijken-zappen

Wat is een decoder?

Een decoder zorgt ervoor dat je digitale tv-zenders kunt ontvangen en bekijken op je televisie. In de decoder zit een digitale tuner, die ervoor zorgt dat het digitale tv-signaal omgezet wordt naar beeld. De decoder leest ook uit welke zenders in jouw abonnement zitten. Meestal heb je hier ook een smartcard voor nodig, die je in de decoder steekt.

Er zijn verschillende technieken voor digitale televisie met elk een eigen type decoder. De decoders zijn niet uitwisselbaar: bij een kabelaar heb je een andere decoder nodig, dan bij een satellietprovider. De meeste decoders zijn geschikt voor hd-tv en voor interactieve tv. Ook kun je met de meeste decoders digitale tv opnemen.

Wat is een CI+ module?

Wil je geen los kastje bij je televisie? Dan kun je bij veel providers ook kiezen voor een CI+ module in plaats van een decoder. Daarmee kun je gewoon alle zenders bekijken die in jouw pakket zitten, ook hd-zenders. Opnemen kan wel, maar is niet zo gemakkelijk. Je kunt niet met alle CI+ modules interactieve tv gebruiken. Lees meer over CI+ modules en het gebruik van de ingebouwde digitale tuner van de tv.

Digitale televisie opnemen

13_decoder-1200x800Als je digitale televisie wilt opnemen, kun je het beste een losse decoder nemen. Waarop je opneemt, hangt af van je provider. Kijk je digitale tv via de kabel (bijvoorbeeld Ziggo of Delta) of satelliet (CanalDigitaal)? Dan heb je een decoder met een ingebouwde harde schijf nodig, ook wel een PVR (personal video recorder) genoemd. In een PVR zitten meerdere tuners ingebouwd. Hierdoor kun je de ene zender kijken en een andere opnemen. Een PVR neemt het tv-signaal in originele kwaliteit op: de kwaliteit van de opname is dus net zo goed als die van de originele uitzending.

Kijk je digitale televisie via KPN, Telfort of XS4ALL? Dan worden je opnames niet bewaard op je eigen harde schijf, maar in de cloud – op servers van de providers. De opnames worden 1 jaar bewaard en daarna automatisch verwijderd.

Hoewel het wel wat beperkingen heeft, is het wel mogelijk om digitale tv op te nemen met een oude harddiskrecorder of op een externe harde schijf die je aansluit op je tv. Lees hier meer over het opnemen van digitale televisie, ook zonder decoder.

Bruikleen of kopen

Bij de meeste providers heb je geen keuze: je krijgt de decoder of de CI+ module van je provider in bruikleen. De huur zit inbegrepen in je abonnementsprijs. Vaak moet je meer betalen voor extra’s, zoals opnemen of interactieve tv. 

Bij CanalDigitaal (satelliet-tv) en kabelaar Delta moet je zelf de decoder of CI+ module kopen. Dat kan via een pakket dat de provider samenstelt, maar je kunt het soms ook los in de winkel kopen. Let er dan wel op dat de decoder gecertificeerd is door je provider.

Gebruikstips voor decoders

  • Veel decoders gebruiken veel energie in stand-by en vaak hebben ze geen aan/uit-schakelaar. Heeft je decoder geen aan/uit-schakelaar en wil je minder energie gebruiken? Trek dan de stekker uit het stopcontact als je de decoder niet gebruikt. Hiermee gaan geen instellingen verloren. Het opstarten duurt alleen wat langer. Let er wel op dat je geen opnames geprogrammeerd hebt.
  • Bij de meeste decoders kun je een favorietenlijst aanmaken. Hierin kun je de zenders plaatsen die je vaak kijkt. Zo zap je snel door jouw favoriete zenders. Je kunt meerdere lijsten per decoder aanmaken.
  • Met decoders die kunnen opnemen, kun je ook live televisie pauzeren. Handig als de telefoon gaat! Je kunt ook programma’s terugspoelen, tot het moment dat je bent gezapt naar die betreffende zender.
  • Opnemen gaat het eenvoudigst via de epg (elektronische programmagids). Je klikt het programma aan en stelt in dat je het wilt opnemen. Vaak kun je ook alle afleveringen van het programma in 1 keer opnemen. Het is mogelijk om wat extra opnametijd voor en na het programma in te stellen. Zo mis je het begin of het einde van het programma nooit.

Lees meer: