icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Windows 10: verbeter je privacy

Heb jij Windows 10 geïnstalleerd? Wees je er dan bewust van dat de aanbevolen standaardinstellingen niet zo gunstig zijn voor je privacy. Gelukkig kun je eenvoudig betere instellingen kiezen. Wij laten je zien hoe.
Peter Kulche
Peter Kulche

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  15 april 2016

Privacy windows 10

Manier van installatie

Over het algemeen kies je voor een installatie met de standaardinstellingen: de‘ express setup’. Maar kies bij de installatie van Windows 10 liever de ’geavanceerde installatie’ of ‘handmatige’ installatie. Hierbij kun je zaken uitschakelen die niet zo gunstig zijn voor je privacy, maar die wel standaard 'aan' staan.

Microsoft wil steeds meer weten over Windows-gebruikers. Dankzij deze informatie en een beter profilering kan de reclame beter worden afgestemd op de gebruiker. Dit levert Microsoft veel meer geld op.

Zaken die in Windows 10 standaard 'aan' staan:

 • Alle getypte en ingesproken tekst wordt doorgestuurd naar Microsoft, zodat de persoonlijke assistent Microsoft Cortana jou 'beter leert kennen'. Ook de inhoud van je adresboek wordt geüpload naar deze internetdienst. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie maar wordt naar verwachting later wel toegevoegd.
 • Elke bezochte webpagina wordt doorgestuurd naar Microsoft voor een veiligheidsanalyse met SmartScreen-technologie (al aanwezig in eerdere versies van Internet Explorer).
 • Ingevoerde wifi-wachtwoorden worden gedeeld met 'vrienden' op sociale netwerken;
 • Elk programma (app) op je pc of tablet mag jouw unieke reclame-ID uitlezen.
 • De nieuwe browser Edge wil jou gepersonaliseerde advertenties tonen.
 • De computer zal je locatie doorlopend opslaan én de locatiegeschiedenis delen aan alle programma's (apps) op de pc die daarom vragen.
 • De programma's (apps) die je installeert zien direct wie je bent (naam, foto).

Privacy instellingen aanpassen na installatie

Jouw privacyinstellingen wijzigen kan ook ná de installatie. Windows 10 beschikt over een nieuw privacymenu waarin alle opties op een rij staan, en waarin ook de privacy voorwaarden aanklikbaar zijn. Je vindt het privacymenu via: Start > Instellingen > Privacy.

Doorloop alle submenu's van het privacymenu en zet alle privacyopties in een minder nieuwsgierige stand of uit.

Schakel wifi-wachtwoorden delen uit

De wifi-wachtwoorden die je op de pc invoert en laat onthouden kun je delen met al je 'vrienden' op sociale netwerken. Zo hoeven zij (en jij) minder vaak wachtwoorden in te voeren. Het is een nieuwe functie in Windows 10 die in bepaalde situaties vast handig is, maar ook een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Het vergroot de kans dat je het wifi-netwerk deelt met mensen die je geen toegang wilt geven. De 'sociale wifi-toegang' maakt geen onderdeel uit van het privacymenu maar is wel uit te schakelen. Doe dit via Start > Instellingen > Netwerk en internet > Wifi-instellingen beheren > Wifi-inzicht. Kijk bij 'Netwerken die ik selecteer, wil ik delen met mijn' en haal de vinkjes weg bij: Outlook.com contacten, Skype contacten, Facebook friends en alle andere diensten die je daar ziet.

DiagTrack uitschakelen (update december 2015)

Al snel na de lancering van het besturingssysteem ontstond er ophef over het onderdeel DiagTrack, dat onder meer privégegevens, browse- en zoekgeschiedenis en je pc-configuratie naar Microsoft stuurde. In november 2015 kregen alle Windows 10-computers een eerste grote update, waarbij het leek alsof DiagTrack was verdwenen. De spionagefunctie is slechts verplaatst en heet nu 'Connected User Experiences and Telemetry Service'. Wie DiagTrack destijds uitschakelde, zal zien dat de nieuwe tracker toch is ingeschakeld.

Zo zet je DiagTrack uit:

 • Druk op het toetsenbord gelijktijdig op de Windows- + R-toets, typ hierna ‘services.msc’ in en druk op Enter;
 • Zoek de regel 'Connected User Experiences and Telemetry' op. Als die niet bestaat, is jouw Windows 10 nog niet geüpdatet. Zoek dan 'Diagnostics Tracking Service' en dubbelklik erop.
 • Kijk onder 'Status van service' en klik op Stoppen;
 • Achter Opstarttype staat Automatisch. Verander dit in Uitgeschakeld. Klik op OK.

Online Privacy

Ongemerkt geef je veel privézaken prijs bij het gebruik van computer, smartphone, tablet en andere ‘slimme’ apparaten. Adverteerders volgen je online, bedrijven verzamelen informatie en stellen gebruikersprofielen op en criminelen hengelen naar je bankgegevens.

Gelukkig kun je je op alle fronten wapenen tegen deze inbreuk op je privacy. Het boek Online Privacy geeft informatie over hoe je dit aanpakt.

Voor wie is dit boek bestemd?
Voor iedereen die zijn of haar privégegevens graag privé houdt.

Het boek is te bestellen in onze Webwinkel.

online-privacy

Nieuw & interessant

 • Mediapool MG-Veilig online1200x800
  22 aug.

  Bescherm je privacy én je computer

  Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

 • Adblockers-ook-goed-voor-privacy
  Nieuws  |  19 feb.

  Chrome maakt advertenties iets minder irritant

  Google Chrome heeft sinds kort een geïntegreerde adblocker. Deze blokkeert weliswaar bepaalde advertenties, maar is tegelijk ook een poging ons weg te houden van echte adblockers.
 • kantoor privacy
  19 jan.

  De nieuwe privacywet: 8 veranderingen

  De nieuwe Europese privacywet is vanaf 25 mei 2018 van kracht. We zetten 8 belangrijke veranderingen op een rij.
 • ster-advertentie
  Nieuws  |  18 jan.

  Bits of Freedom en Consumentenbond manen NPO tot spoed

  Bits of Freedom en de Consumentenbond willen dat de NPO zijn Start-app snel aanpast. De app werkt nu alleen als gebruikers akkoord gaan met het verzamelen van gegevens over hun kijkgedrag.