icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Google Home: slimme speaker

Eerste indruk|Google Home is een slimme speaker. Dit is een luidspreker met ingebouwde Google spraakassistent. In Nederland heeft Google Home een Engelstalige vrouwenstem. Je geeft haar opdrachten, je kunt vragen stellen en sinds kort kan ze ook gesprekken voeren. Hoe handig is deze assistente? En werkt ze wel goed?

 

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 juni 2018


Merk Google Home

Prijs €170


Type slimme speaker


google-home

Conclusie: nog even wachten met kopen

Google Home is een leuke gadget voor in je woonkamer, maar heel handig is ze (nog) niet. Voor de echte toegevoegde waarde moet het apparaat eerst Nederlands gaan spreken. Dat moet in de loop van 2018 gaan gebeuren, dus je kunt beter nog even wachten. Mocht je Google Home toch al willen kopen, dan kun je in het Engels of Duits met haar praten. Als Google klaar is met de Nederlandse vertaling, kun je het apparaat updaten zodat ze Nederlands spreekt.

English only..

Met de commando's 'Ok, Google' of 'Hey, Google' activeer je de spraakassistent. De lampjes bovenop gaan branden, zo weet je dat ze naar je luistert. Het grootste nadeel op dit moment is dat Google Home nog geen Nederlands spreekt. Je vragen of opdrachten spreek je dus uit in bijvoorbeeld het Engels.

Natuurlijk spreekt Google goed Engels, maar toch gaat dat niet altijd goed. Bijvoorbeeld als je haar vraagt naar informatie uit je agenda, die in het Nederlands is geschreven. Het Engels accent is zo sterk, dan het vaak onverstaanbaar is wat ze zegt.

Ook de kamer waarin Google Home haar opdrachten uitvoert heeft een Nederlandse naam en heet bij ons 'woonkamer'. Vraag je haar om filmpjes af te spelen in de woonkamer, dan bevestigt ze met 'Alright, playing video's on 'woenkeemer'.

Beperkte mogelijkheden

Vergeleken met de Verenigde Staten zijn de mogelijkheden met Google Home in Nederland nog beperkt. Je kunt er bijvoorbeeld nog geen pizza mee bestellen. Ook boodschappen bestellen bij je favoriete supermarkt is er nog niet bij. En vraag je om het laatste nieuws, dan is BBC de enige bron voor de Engelse assistent. Pas als de Google assistant de Nederlandse taal beheerst, wordt waarschijnlijk ook het aantal mogelijkheden uitgebreid.

Humor

We mogen dan nog niet helemaal tevreden zijn over haar uitspraak en functies, maar de Google assistant heeft wel humor. Ze weet vrijwel alle dierengeluiden te imiteren (vooral leuk voor kinderen, ook om 7 uur 's ochtends). Of ze zingt een liedje als je erom vraagt. 

Ook in haar reacties op je opdrachten is ze soms heel gevat:

'Hey Google, can you do the dishes for me?'

'Let me try...'
.....
'Did anything happen? Sorry, I guess I can't...'

Andere grappige dingen om te vragen:

 • Crystal ball: Google verandert in een waarzegster met geheimzinnige stem die je ja-nee vragen kunt stellen.
 • Play relaxing sounds: je hoort regendruppels of de zee.
 • How was your weekend?: Google vertelt dat ze foto's heeft bekeken van The Great Barrier Reef en vertelt er een verhaal over.
 • Tell me something interesting: steeds weer een verrassing welk verhaal ze vertelt.

Netflix en Spotify

Google Home biedt al wel meerwaarde bij muziek luisteren en tv kijken. Je koppelt eenvoudig je Spotify-account aan het apparaat. Daarna kun je haar opdracht geven om je favoriete playlist af te spelen. Je kunt kiezen voor een bepaald soort muziek of je vraagt haar om iets wat bij je stemming past. In eerste instantie gebruikt Google haar eigen speaker voor de muziek. Maar je kunt ook een eigen audiosysteem, bijvoorbeeld Sonos, aan het apparaat koppelen. Dat vergt wel wat extra, soms ingewikkelde handelingen. En je hebt er zogenoemde 'skills' bij nodig. Speciale programma's voor specifieke taken die je op Google Home kunt installeren.

Op dezelfde manier koppel je een Netflix-account aan Google Home. Daarvoor kun je een Google Chromecast gebruiken, waarmee Google Home kan praten. Geef haar de opdracht om bijvoorbeeld de nieuwste aflevering van je favoriete serie aan te zetten en je kunt op de bank gaan zitten.

Verder kun je vragen om video's over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarvoor gebruikt ze YouTube, dus heeft ze eindeloos veel mogelijkheden om aan je verzoek te voldoen. 

Net zo makkelijk zet je de tv ook weer uit: 'Ok Google, turn off tv'.

Google Home Mini

google-home-miniEen mooie uitbreiding op je Google Home-systeem is de Google Home Mini. Deze speaker is net zo slim, maar kleiner en een stuk goedkoper. Voor €60 heb je er een in huis. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook op je slaapkamer je Philips Hue of Ikea Trådfri lampen aan en uit te zetten. Muziek afspelen kan de Mini ook, maar de geluidskwaliteit is wel wat minder dan die van het standaard formaat Google Home.

De 2 speakers kunnen ook met elkaar praten, zodat je de Mini kunt gebruiken als intercom. Met het commando 'broadcast' kun je je ingesproken bericht op een andere kamer laten horen. Zeg je tegen Google dat het eten klaar is, dan hoor je op de eerste verdieping een belletje rinkelen, gevolgd door: 'Dinner's ready, come and get it!'

Onhandig

Google geeft regelmatig als reactie dat ze nog 'aan het leren is'. En dat merk je goed. Vraag je haar om een recept, dan leest ze dat in een keer voor, van begin tot eind. En wil je haar het volume van de muziek lager laten zetten, dan verstaat ze je soms niet omdat de muziek te hard staat. 

Ook het antwoord op je vragen klinkt niet altijd even aantrekkelijk. Vraag je hoeveel een olifant weegt, dan lepelt ze op een robotachtige manier de informatie op van alle soorten olifanten die ze in de Google zoekmachine vindt. 

Gesprek

In het dagelijks gebruik merk je dat je de neiging hebt om een gesprek te voeren met de spraakassistent. Maar kies je voor Engels of Duits, dan moet je elke vraag of opdracht beginnen met 'Hey, Google' of 'Ok, Google'. 

Sinds kort is er wel een nieuwe functie toegevoegd aan Google Home. De gespreksmodus waarmee je vervolgvragen kunt stellen. Je kunt zo lang doorgaan als je wil. Om het gesprek te beëindigen, zeg je 'Thank you' of 'Stop'. Helaas is de functie is alleen nog maar voor de Amerikaanse taal (Engels (VS)) beschikbaar.

Privacy

Een groot nadeel aan het gebruik van Google Home, is dat je Google toestemming moet geven voor het volgen van je web- en app-activiteiten. Doe je dat niet, dan is het apparaat vrijwel onbruikbaar. In een stadium waarin de assistent nog veel moet leren, is het misschien te verdedigen dat al je spraakopdrachten worden opgeslagen. Dit is nodig om de assistent slimmer te maken. Maar de web- en app-instelling betreft je Google account als geheel, dus ook je activiteiten op andere apparaten worden bijgehouden. 

Al je vragen en opdrachten aan Google Home worden opgeslagen. Ze zijn zelfs letterlijk terug te luisteren op de 'Mijn activiteit' pagina in je Google-account. Mocht je daar privé-informatie aantreffen, dan heb je die op dezelfde plek met een paar kliks uit je geschiedenis verwijderd. 

Waar te koop?

Officieel is Google Home nog niet in Nederland verkrijgbaar. Maar je kunt haar wel bestellen bij verschillende webshops die het apparaat voor je uit het buitenland halen. Wij bestelden hem via een gadgetsite voor €170. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • smarthome-robotstofzuiger
  Nieuws  |  10 sep.

  Blaupunkt robotstofzuiger lekt inloggegevens

  Via de Blaupunkt Bluebot XSmart-robotstofzuiger zijn e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers eenvoudig te onderscheppen. Dit blijkt uit een experiment van de Consumentenbond.
 • sfeerbeeld-gps-Invoxia
  Eerste indruk  |  6 sep.

  Gps-tracker Invoxia

  Je sleutels zijn kwijt, je kunt je geparkeerde auto niet meer vinden of je wil weten waar je kind uithangt. In deze gevallen biedt een gps-tracker zoals de Invoxia uitkomst. Werkt het goed?
 • IFA 2018 Ingang beurs
  1 sep.

  IFA Berlijn 2018

  Onderzoekers van de Consumentenbond struinen momenteel de IFA Berlijn 2018 af, een van de grootste consumentenelektronica beurzen ter wereld.
 • eneby-speaker-ikea-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  23 aug.

  Ikea Eneby

  Een bluetooth-speaker van Ikea. De stoffen voorkant geeft de speaker een klassiek uiterlijk. Maar we hebben beter geluid gehoord.