icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv-programma opnemen

Met veel nieuwe televisies kun je het tv-signaal dat via de digitale tuner binnenkomt opnemen op een externe harde schijf. We leggen uit hoe dat precies werkt.

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2018

Artikel_tvprogrammaopnemen

Alleen opnemen als je digitale tuner gebruikt

Bij veel nieuwe televisies is het mogelijk om een externe harde schijf of een usb-stick aan te sluiten. Zo kun je tv-programma’s opnemen. Je moet dan wel gebruik maken van de ingebouwde digitale tuner van de televisie. Dit is namelijk het enige signaal dat opgenomen kan worden door de tv. Ook moet de externe harde schijf leeg zijn. De opnames kun je ook alleen maar op die ene tv terugkijken. Het is dus niet mogelijk om de harde schijf bijvoorbeeld op je laptop aan te sluiten en daar de opnames te kijken.

Met welke televisies kan ik tv opnemen?

De grote tv-merken LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony hebben allemaal televisies die digitale tv kunnen opnemen. Met de goedkopere tv’s is het vaak niet mogelijk.

Eén zender kijken en opnemen

Er is een belangrijke beperking aan het opnemen van digitale tv via je televisie. De meeste televisies hebben namelijk maar één digitale tuner (per type) ingebouwd. Dit betekent dat je niet het ene programma kunt kijken en tegelijkertijd een ander programma kunt opnemen. Dit is wel mogelijk als de tv 2 digitale tuners ingebouwd heeft. Helaas zijn er maar weinig tv’s op de markt die dat hebben.

Opnames inplannen

Een opname inplannen gaat het eenvoudigst via de elektronische programma gids (epg) van de televisie. Klik het programma wat je wilt opnemen aan om de opnamen in te plannen. Het is niet altijd mogelijk om de start- en eindtijd van de opname aan te passen. Ook verschilt het per fabrikant hoe makkelijk de opnames terug te vinden zijn. Met de tv’s van Panasonic en Samsung werkt opnemen en het terugkijken van opnames het eenvoudigst.

Opname kijken en opnemen tegelijk

Het is vrijwel altijd mogelijk om een opname die staat opgeslagen op de externe harde schijf te kijken en tegelijkertijd een tv-programma op te nemen. Alleen met enkele wat oudere tv’s van LG is dit niet mogelijk. In onze vergelijker vind je per televisie onder Specificaties > Opnemen en live tv pauzeren wat de mogelijkheden zijn.

Live tv pauzeren en terugspoelen

Met de meeste televisies die kunnen opnemen, is het ook mogelijk om live televisie te pauzeren en terug te spoelen. Dit werkt bij alle merken heel eenvoudig. Gebruik gewoon de knoppen op de afstandsbediening om het tv-programma even stil te zetten of terug of vooruit te spoelen. Je kunt terugspoelen tot het moment dat je naar die betreffende zender bent gezapt. Let wel op: opnemen en ook pauzeren en terugspoelen is niet met alle tv’s mogelijk. LG en Samsung hebben de meeste tv’s waarmee dit wel kan. In onze vergelijker vind je per televisie onder Specificaties > Opnemen en live tv pauzeren wat de mogelijkheden zijn.