icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Malware, fraude en meer

Ransomware, WhatsAppfraude, phishing, cryptojacking en Tikkiefraude. Criminelen proberen je op allerlei manieren geld afhandig te maken via internet of je digitale apparaten. Soms rechtstreeks, maar ook indirect via je persoonlijke informatie, bestanden of inloggegevens. Wat zijn de belangrijkste gevaren en wat kun je ertegen doen?

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Gepubliceerd op:5 maart 2019

veilig internetten

Algemene tips en maatregelen

Er zijn een aantal basismaatregelen die je kunt treffen om je te weren tegen de digitale gevaren: 

 • Controleer webadressen en linkjes in e-mails. Bij een link zweef je er met de muiscursor boven, dan zie je in een venster of linksonder waar de link echt naartoe leidt. Op de mobiel houd je de link eventjes ingedrukt. Bij twijfel: ga zelf naar de website van het bedrijf, in plaats van op een link te klikken.
 • Gebruik een goede virusscanner.
 • Houd je software up-to-date: denk aan je besturingssysteem zoals Windows, maar ook losse programma’s en apps. Hiermee voorkom je achterdeurtjes in je apparaten die criminelen misbruiken.
 • Maak regelmatig back-ups voor als het toch misgaat. Maak het liefst 2 back-ups, waarvan je er een op een andere locatie (of online) bewaart.

De grootste digitale gevaren op een rij

 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • gezichtherkenning-man-punten
  15 apr.

  Onveilige gezichtsherkenning

  Steeds meer smartphones kun je ontgrendelen door je gezicht voor het scherm te houden. Uit onderzoek blijkt dit niet altijd veilig.
 • vpn-wifi-werken
  28 mrt.

  VPN-aanbieder kiezen

  We maakten een selectie goede VPN-aanbieders. Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN-dienst?
 • firefox-send
  Eerste indruk  |  19 mrt.

  Firefox Send

  Grote bestanden verstuur je sinds jaar en dag via WeTransfer.com. De beroemde website van Nederlandse oorsprong heeft een belangrijke concurrent gekregen: Firefox Send. Deze belooft meer veiligheid en privacy, maar in de praktijk valt dat vies tegen.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.