icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Soorten wasdrogers

Er zijn verschillende soorten wasdrogers: afvoerdrogers, condensdrogers, condensdrogers met warmtepomp en gasdrogers. Wat zijn de verschillen?
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden

Artikel soorten wasdrogers

Condensdroger

Een condensdroger haalt het vocht uit de lucht waarmee de was gedroogd is. Het vocht wordt opgevangen in een condensbak die je na elke droogbeurt leegt. Of je sluit de droger aan op een waterafvoer. Een klein deel van de vochtige lucht komt vrij in de omgeving. Een condensdroger is vrij snel maar niet zo zuinig.

Bekijk testsresultaten van condensdrogers

Warmtepompdrogers

Een warmtepompdroger is een condensdroger, maar dan zuiniger. Hij verbruikt ongeveer de helft van de energie die een condens- of afvoerdroger verbruikt. Een warmtepompdroger is langzamer dan een afvoer- of condensdroger, omdat de was op lage temperatuur gedroogd wordt. Er is gemiddeld 2 uur nodig voor een volle was katoen.

Een warmtepompdroger droogt altijd op een lage temperatuur, dus daarin kan gevoeligere was die op lage temperatuur gedroogd moet worden en katoen gewoon bij elkaar.

De warmtepompdroger werkt met een warmtepomp. In de compressor wordt een koudemiddel samengeperst. Bij dit proces komt warmte vrij. Met deze warmte wordt de lucht verhit die naar de trommel gaat en wordt de was gedroogd. De vochtige lucht die uit de trommel komt, wordt langs het koudemiddel geleid, zodat het vocht condenseert. Het vocht wordt opgevangen in een condensbak of afgevoerd via de waterafvoer. De droge lucht gaat weer naar de compressor en dan begint de cyclus opnieuw.

Bekijk testresultaten van warmtepompdrogers

Afvoerdroger

Een afvoerdroger voert de vochtige lucht uit de was af naar buiten. Hiervoor is een afvoerbuis of -slang door een raam, deur of gat in de muur naar buiten nodig. Een afvoerdroger verbruikt ongeveer evenveel energie als een gewone condensdroger (zonder warmtepomp) en is vergelijkbaar qua snelheid. Ze hebben geen condensbak of condensor en dat scheelt schoonmaakwerk. Andere voordelen: er komt geen vochtige lucht vrij dus de omgeving blijft droog en kleding kreukt iets minder dan in een condensdroger.

Automatisch of tijd gestuurd

Eenvoudige afvoerdrogers hebben tijd gestuurde programma's. Daarbij kies je geen programma, maar je stelt een droogtijd in. Is de was na die tijd nog vochtig, dan zet je hem nog even aan. Een tijd gestuurde wasdroger is eenvoudig te bedienen, maar het duurt even voordat je de beste droogtijd in de vingers hebt. Te kort is extra werk, te lang is zonde van de stroom. In de gebruiksaanwijzing staat advies over de droogtijden. Een droger met automatische programma’s stopt zelf zodra de was droog is.

Bekijk testresultaten van afvoerdrogers

Gasdrogers

Een gasdroger verwarmt de lucht met gas, wat efficiënter is dan met elektriciteit. Een gasdroger is ongeveer net zo zuinig als een warmtepompdroger. Waar bij warmtepompdrogers de zuinigheid ten koste gaat van de snelheid zou dat bij gasdrogers niet zo zijn.

De gasdroger is een afvoerdroger. Voor de afvoer van vochtige lucht moet een afvoer naar buiten worden aangelegd. Een installateur moet de droger aansluiten op de gasleiding.

Ook interessant:

 

Test wasdrogers