icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ik heb geen aansluitpunt voor kabel of dsl, wat nu?

In je huis komt ergens het signaal voor kabel, dsl of glasvezel binnen. Dit noemen we het aansluitpunt. De provider zorgt voor de bekabeling tot dit aansluitpunt en is daar ook verantwoordelijk voor. Voor de bekabeling in huis ben je natuurlijk wel zelf verantwoordelijk.

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op:12 juli 2018

Artikel_achtergrondglasvezel

Welke aansluitpunten zijn er?

  • Dsl: Dit wordt ook wel het ISRA-punt genoemd. 
  • Glasvezel: Het aansluitpunt van het glasvezelsignaal noemen we een FTU (Fiber Termination Unit). 
  • Kabel: Bij de kabel heet het aansluitpunt het AOP, oftewel het Abonnee-overnamepunt.

Van wie is het aansluitpunt?

De aansluiting en de kabel(s) die het signaal naar dit punt doorgeven zijn eigendom van KPN (dsl en glasvezel) of van de kabelaar (meestal Ziggo). Andere dsl- of glasvezelproviders betalen KPN voor het onderhoud van het netwerk. 

Wat moet ik doen als ik geen ISRA aansluitpunt heb?

Als je geen ISRA-punt in huis hebt kan de provider waarbij je een (internet)abonnement afsluit contact opnemen met KPN om een aansluiting te verzorgen. De kosten hiervoor kunnen aan jou worden doorberekend, maar dat hoeft niet. De provider bepaalt of zij de kosten op zich nemen. Geef daarom altijd uitleg over je situatie en vraag ook na wie deze kosten betaalt.

Wat kan ik doen als ik geen glasvezel of kabelaansluiting heb?

De provider hoeft je niet te voorzien van een glasvezel of kabelaansluiting. Die keuze is aan de provider zelf. 

Diensten zonder kabels

Als je alleen wilt bellen, dan volstaat een mobiel abonnement vaak. Televisie kan je over de ether ontvangen met Digitenne. Met een schotel kan je een groot aanbod aan zenders ontvangen met CanalDigitaal of via Joyne. 

Ook internet kun je thuis via het mobiele netwerk ontvangen. Een vervanger voor internet in huis is bijvoorbeeld T-Mobile 4G voor Thuis of KPN Internet Buitengebied 4G. Televisie is ook digitaal via het internet te streamen. 

Deze opties zijn maandelijks wel duurder, dus voor de lange termijn kan het verstandiger zijn om zelf voor een nieuw aansluitpunt voor kabel of dsl te betalen. Vraag zelf via mijn aansluiting.nl een offerte aan voor een aansluiting. De kosten zijn dan volledig voor eigen rekening.

Mag ik mijn aansluitpunt zelf verplaatsen?

Nee, omdat de providers verantwoordelijk zijn voor deze aansluiting mag je dit niet zelf doen. Zijn er problemen ontstaan ‘achter’ het aansluitpunt, dan is de provider verantwoordelijk om dat probleem op te lossen. Maar als iemand buiten de provider om het aansluitpunt verplaatst of vernielt, is de kans groot dat je als bewoner de kosten betaalt als er reparaties moeten worden uitgevoerd. Neem daarom altijd contact op met de provider en maak duidelijke afspraken.

Meer lezen: