icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Duurzaam op vakantie

Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting. Denk aan water- en energiegebruik en afvalproductie ter plaatse. Hoe luxer de accommodatie en de omstandigheden, des te groter de milieugevolgen.
Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto

Duurzaam vakantie vieren

Wat betreft milieuontlasting gaat niets boven kamperen. Wie wat meer comfort waardeert, komt qua CO2-uitstoot met een huisje of hotel ongeveer gelijk uit. Meer luxe is meer uitstoot.

Veel hotels bevorderen inmiddels het hergebruiken van handdoeken. Helaas staat de verwarming in veel hotels standaard op 22 ⁰C. Of staat de airco in de zomer juist erg laag. In de zomer kun je door overdag de gordijnen dicht te doen en ’s nachts het raam open, het gebruik van airco op een hete hotelkamer beperken.

Uitgebreidere milieumaatregelen zijn bijvoorbeeld te vinden bij accommodaties met het Green Key-label, een internationaal keurmerk voor de toerismebranche dat eisen stelt aan milieu en natuur.

All-inclusive

Onbeperkt eten en drinken in je vakantieverblijf voor een vaste prijs is in de mode, maar heel erg groen en sociaal is het niet. All-inclusive vakanties leiden tot overconsumptie, verspilling en de lokale middenstand heeft het nakijken.

Actieve vakanties

Niets doen is een uitstekende vakantie-instelling en uitermate milieuvriendelijk. Iets ondernemen kan zeer verschillend uitpakken. 

 • Zwemmen in open water, snorkelen, wandelen en fietsen leveren nauwelijks milieubelasting op.
 • (Jet)skiën, golfen, safari's en alle gemotoriseerde activiteiten kunnen natuur en milieu sterk verstoren, beschadigen en vervuilen.
 • 3 weken niets doen op een strand kan klimaatneutraal, tenzij je dat doet in een ver oord als Thailand. Het vervoer en het verblijf in een luxe resort veroorzaken makkelijk een uitstoot van 6000 kilo CO2. 10 keer zo veel als een wandelvakantie in Frankrijk met een tent als onderkomen en de eigen auto als vervoermiddel.

Souvenirs

Vermijd souvenirs die gemaakt zijn van wilde planten, dieren en beschermde soorten. Let bij slangen- en krokodillenleer op dat ze CITES-gecertificeerd zijn. Of souvenirs onder dubieuze omstandigheden worden geproduceerd valt vaak moeilijk te achterhalen. Maar iets direct van de maker kopen, zorgt meestal dat het geld goed terechtkomt.

Voetafdruk

Om de invloed van je vakantie te berekenen kun je de vakantievoetafdruk gebruiken. Deze website calculeert in 5 stappen welke milieudruk een bepaalde reis heeft en hoe je die verlaagt door andere keuzes te maken.

CO2-compensatie

Er bestaan diverse systemen waarmee je de CO2-last van een reis kan berekenen. Ook staat daar hoe je kunt compenseren door te investeren in bijvoorbeeld bosaanplant en duurzame energie. Omdat de rekenmethoden van de bestaande systemen nogal eens tot verschillende uitkomsten en compensatieprijzen leiden, is het fenomeen niet onomstreden. Uiteraard is het voorkomen van CO2-uitstoot in alle gevallen beter dan het 'afkopen' ervan.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.