icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
adblockers-glurende-websites_1200x800px

Doe de privacyscan!

Check met onze hulp je instellingen en krijg advies op maat. Lees meer

Meer privacy met smart-tv's: tips

Tv-fabrikanten verzamelen via hun smart-tv's allerlei persoonlijke gegevens van tv-kijkers, onder andere over kijkgedrag. Wat de fabrikanten met die gegevens doen en met wie ze hun gegevens delen lees je in de privacyvoorwaarden.  Dit zijn lange teksten die vaak lastig te begrijpen zijn. Hoe krijg je meer controle over het delen van gegevens?

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:15 juli 2018

Artikel meer privacy met smart tv

In ons onderzoek naar de gebruiksvoorwaarden van smart-tv's uit 2016 hebben we de smart-tv's van LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony onderzocht. De voorwaarden zijn vaak lang en soms erg lastig te begrijpen. Maar om de smart-tv volledig te kunnen gebruiken, moet je de voorwaarden accepteren.

Wat kun je doen voor meer privacy?

De eenvoudigste methode om tv-fabrikanten niet langer 'mee te laten kijken' is het verbreken van de internetverbinding. Je haalt de netwerkkabel uit de smart-tv of verbreekt de draadloze verbinding, via de tv-instellingen voor het draadloze netwerk. Het grote nadeel hiervan is dat je de smart-functies ook niet meer kunt gebruiken. Je kunt wel gewoon televisiekijken via de kabel, antenne of sateliet. 

Wil je later toch de smart-functies gebruiken, dan kun je alsnog de televisie met internet verbinden en de privacyvoorwaarden accepteren. Die voorwaarden komen vanzelf in beeld als je een smart-/internetfunctie selecteert.

Privacyvoorwaarden accepteren

Wil je wél de smart-tv-functies gebruiken, zoals de apps van Netflix of YouTube? Dan moet je altijd bepaalde voorwaarden accepteren. Bij Android TV moet je de voorwaarden zelfs accepteren om de installatie van de tv te voltooien. Anders kun je de tv helemaal niet gebruiken.

 • Op de tv's van Sony en Philips staat Android TV. Voor YouTube en Netflix moet je de voorwaarden van Google accepteren, maar je kunt de voorwaarden van Sony en Philips zelf wel afwijzen. Wil je ook andere apps gebruiken, dan moet je deze voorwaarden wel accepteren.
 • Samsung, LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem, als je apps wilt gebruiken moet je de privacyvoorwaarden accepteren.

Meer keuzes

Soms kan je bepaalde privacyinstellingen aanpassen om meer of minder gegevens te delen. Tijdens de installatie van je televisie kom je deze instellingen tegen. Zo kun je op televisies van Philips, Samsung en LG ervoor kiezen om je kijkgedrag wel te delen met de fabrikant. Standaard staat deze optie namelijk uit. De enige prijs die je betaalt voor het uitschakelen van het volgen van kijkgedrag is dat je geen 'suggesties' meer krijgt voor films en series die passen bij je kijkgedrag.

Je keuze aanpassen

Je kunt de privacy-opties van de tv meestal aanpassen via de menu's op het toestel, maar soms moet je de televisie terugzetten naar de fabrieksinstellingen om je privacykeuzes aan te passen.

Sony

Bij Sony kun je schakelen tussen wel en niet instemmen van de voorwaarden van Sony. Voor de voorwaarden van Android TV is geen keuzemogelijkheid.

 • Help > Privacyvoorwaarden

Philips

Philips geeft aan dat instellingen aangepast kunnen worden, maar de beloofde mogelijkheid om gemaakte keuzes in de voorwaarden te wijzigen is niet te vinden. Om de instellingen aan te passen moet je ook hier de tv naar de fabriekinstellingen terugzetten. Al je instellingen zijn dan ook gewist. De voorwaarden van Android TV moet je gelijk weer accepteren om de installatie af te ronden.

Samsung

Bij Samsung kun je bepaalde keuzes in de voorwaarden wijzigen. Je kunt de voorwaarden ook bekijken, maar niet wijzigen of je er mee akkoord gaat. De televisie moet je hiervoor terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Je instellingen zijn dan ook gewist.

 • Menu > ondersteuning > voorwaarden en beleid (alleen zichtbaar wanneer de voorwaarden geaccepteerd zijn)

LG

Bij LG-tv's kun je wijzigen of je akkoord gaat met de voorwaarden, en kun je 'gepersonaliseerde reclame' en 'gegevens over het kijkgedrag' in- en uitschakelen.

 • Menu > Algemeen > Over deze tv > Gebruikersovereenkomsten.

Panasonic

Bij Panasonic kun je alleen de voorwaarden teruglezen, maar niet je keuze wijzigen. Je moet je tv naar de fabriekinstellingen terugzetten om het privacybeleid af te wijzen. Je wist dan wel alle instellingen.

Ook interessant:

  Nieuw & interessant

  • Mediapool MG-Veilig online1200x800
   22 aug.

   Bescherm je privacy én je computer

   Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

  • klachten-incassobureau-Mediation-Agency
   Nieuws  |  8 okt.

   Plannen consumentenbescherming EZ hoopgevend

   De Consumentenbond is blij met de aandacht die staatssecretaris Mona Keijzer heeft voor consumentenbescherming. Tegelijkertijd zijn concretere plannen nodig om te kunnen beoordelen of ze het gewenste effect hebben.
  • privacy
   25 sep.

   Nederland heeft privacy slecht ingesteld

   Onderzoek naar de privacy-instellingen van 1800 mensen maakt één ding duidelijk. Nederland is zo lek als een mandje. Doe de privacyscan om te kijken hoe het met jouw persoonlijke privacy gesteld is.
  • online-laten-volgen
   Nieuws  |  25 sep.

   Consumenten laten zich massaal online volgen

   Consumenten lekken continu allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond, die de grootste lekken op een rij zette.