icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Sporthorloge kopen: waar let je op?

Een sporthorloge is een handige hulp bij het sporten. Het horloge is ook te gebruiken als hartslagmeter. Door het meten van de hartslagfrequentie kun je je trainingen optimaliseren. Bekijk welk type sporthorloge het beste bij je past.

Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  22 januari 2018


1
Sporthorloge, activity tracker of smartwatch?

Wil je graag weten hoeveel je beweegt? Er is veel keuze in verschillende soorten 'wearables' (apparaten op en om het lichaam). Kijk in ons overzicht van wearables die je activiteiten en beweging meten. Dan weet je of je het beste een sporthorloge, activity tracker of een smartwatch kunt kiezen.

Activity tracker, smartwatch of sporthorloge

2
Welke soorten sporthorloges zijn er?

3
Functies van sporthorloges

De meeste sporthorloges hebben dezelfde functies. Je kunt de tijd lezen en hem gebruiken als stopwatch en countdowntimer. Sommige sporthorloges zijn uitgerust met een hartslagmeter, thermometer, kompas of hoogtemeter. Welke functies belangrijk zijn, is natuurlijk afhankelijk van wat je ermee wilt. 

Verlichting

Sport je vaak 's avonds buiten? Dan is het handig om een sporthorloge met verlichting te kopen. Zo kun je in het donker ook eenvoudig je hartslag aflezen.

Hartslagzone instellen

Er zijn sporthorloges waarbij je kunt instellen wat de boven- en ondergrens van je hartslag mag zijn. Kom je daar boven of onder, dan klinkt een kort alarm. Het is lastig om tijdens het sporten de hartslag precies binnen een bepaald bereik te houden. Voor wie specifiek binnen een bepaalde hartslagzone wil trainen is een dergelijk alarm onmisbaar. 

Rondetijden meten

Hardlopers die veel trainen op de sintelbaan of schaatsers kunnen geholpen zijn met een sporthorloge die rondetijden en tussentijden kan opslaan.

Snelheid meten

Een uitgebreid type sporthorloge kan ook je snelheid bijhouden, bijvoorbeeld op de fiets. Je moet dan wel een aparte snelheidssensor aanschaffen.

sporthorloge man mountain bike

4
Waar moet je nog meer op letten?

Grafische weergave

Sommige sporthorloges laten slechts in blokjes zien in welke hartslagzone je traint, maar de uitgebreidere modellen geven de exacte frequentie weer en laten een grafiek zien met het verloop van je hartslag tijdens een training.

Zelf de batterij vervangen

Soms vervalt de garantie wanneer je zelf de batterij vervangt. De meeste fabrikanten garanderen dat het sporthorloge waterdicht blijft als je deze opstuurt om de batterij te laten vervangen.

Koppeling met smartphone

De sporthorloges die we getest hebben, hebben ook allemaal een app voor op de smartphone. In die app kun je afgelegde afstanden en grafiieken bekijken. Dat werkt makkelijker op de smartphone vanwege het grote(re) scherm. 

Van sporthorloge naar computer of telefoon

De wat duurdere sporthorloges kun je aansluiten op je computer of telefoon. Op die manier is het mogelijk om gegevens van verschillende trainingen te analyseren. Andersom is het bij enkele sporthorloges mogelijk om trainingsprogramma's vanaf je computer op het sporthorloge te zetten.

Koopadvies-Sporthorloge1

5
Smartwatches en activity trackers

Veel smartwatches en activity trackers meten ook sport-/fitnessprestaties met functies als een stappenteller en ingebouwde hartslagmeter.

Welke smartwatch is de beste? En wat is de beste activity tracker?

Koopadvies_channel4-NW
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...