icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printen vanaf je telefoon of tablet

Op je smartphone of tablet kun je gemakkelijk een printje afdrukken. Weten hoe dat werkt en wat je ervoor nodig hebt? Wij leggen het uit voor Android en Apple iOS.
Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 4 maart 2021

Artikel_printenvanjetablet

Printen vanuit Android

Vanuit apps afdrukken

Om vanuit een Android-app te printen, selecteer je het menu-item ‘Afdrukken’. Het kan per app verschillen waar dit staat. Meestal moet je hiervoor op het symbool voor ‘Menu’ (3 horizontale streepjes) of ‘Meer’ (3 puntjes onder elkaar) tikken en vervolgens op ‘Afdrukken’ tikken. Soms is het nodig om eerst op ‘Delen’ te tikken voordat de optie ‘Afdrukken’ verschijnt. Selecteer vervolgens jouw printer uit de lijst met printers.

Niet alle apps op Android ondersteunen de optie om te printen. Als een app deze mogelijkheid niet biedt, kun je als alternatief een schermafbeelding maken. Dit doe je door de aan/uit-knop enige seconden in te drukken. Er verschijnt dan een knopje 'screenshot'. Je kunt de gemaakte schermafbeelding dan via de standaard Foto-app afdrukken.

Let op: Android is niet altijd hetzelfde op apparaten van verschillende merken en op apparaten met verschillende Androidversies. Hierdoor staan menu-items soms op een andere plek of heten ze anders. Dan staat er bijvoorbeeld ‘Printen’ in plaats van ‘Afdrukken’.

Printen vanuit Android kan op 2 manieren

Op een smartphone of tablet met Android kun je op 2 manieren een printer gebruiken:

Printen vanuit iOS met Apple AirPrint

Met elke iPhone, iPad of iPod touch kun je printen zonder eerst een app te installeren. 

Hiervoor moet de printer via wifi of met een ethernetkabel verbonden zijn met hetzelfde netwerk als je iOS-apparaat. Ook moet de printer AirPrint ondersteunen. De meeste printers die tegenwoordig te koop zijn, ondersteunen AirPrint. Bekijk printers die geschikt zijn voor AirPrint.

Vanuit apps afdrukken

AirprintOm vanuit een iOS-app te printen, gebruik je het deelsymbool (vaak aangeduid met een pijltje naar links of een vierkantje met een pijltje omhoog) of het symbool voor 'Verder' (3 puntjes naast elkaar). Selecteer vervolgens het printericoon, of 'Druk af'. Als de printer niet automatisch verschijnt, selecteer je ‘Kies printer’ en kies je ‘Druk af’.

Om de afdruktaak te bekijken of te annuleren, open je de appkiezer en selecteer je 'Afdrukken'. Je opent de appkiezer door vanaf de onderkant omhoog te vegen naar het midden van het scherm en je vinger daar even stil te houden. Op een iPhone met thuisknop werkt het anders. Druk op die modellen de thuisknop twee keer achter elkaar in.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.