icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Beveilig je wifi

Routers zijn niet altijd goed beveiligd als ze uit de verpakking komen. Daarom is het belangrijk om je wifinetwerk handmatig te beveiligen. Met onze tips voorkom je dat anderen misbruik maken van je internetverbinding.
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica


Waarom beveiligen?

Bescherm je draadloze wifiverbinding altijd tegen ongewenste gebruikers. Want aan een onbeveiligde verbinding kleven een aantal risico’s:

 • Je internetsnelheid gaat omlaag als iedereen je verbinding kan gebruiken.
 • Anderen kunnen illegale activiteiten ontplooien, waardoor jij in de problemen komt.
 • Iedereen heeft toegang tot gedeelde bestanden, printers en apparaten in jouw netwerk.
 • Je computers zijn makkelijker te infecteren met een virus of te gebruiken voor aanvallen.
 • Iedereen kan jouw internetverkeer onderscheppen en je berichten en inloggegevens buitmaken.

Ook als je anderen - tijdelijk - toegang geeft tot je wifinetwerk, kun je een deel van je netwerk beveiligen.

Beveiligingstips

Met deze 8 tips maak je jouw wifinetwerk veiliger.

 1. Beveilig je netwerk
  Beveilig je draadloze netwerk altijd met een wachtwoord. Kun je kiezen voor encryptie? Kies dan voor WPA2. Zo controleer je de toegang tot je wifinetwerk. 
  Controleer de huidige beveiliging van je draadloze netwerk:
  • Windows
   Klik op het draadloos netwerk symbool rechts onderin de taakbalk en vervolgens op het eigen draadloze netwerk. Kies daar Eigenschappen > Beveiliging.
  • MacOS
   Klik op het draadloos netwerk-icoontje > Eigen draadloos netwerk. Nu vraagt de computer om het WEP of WPA2-wachtwoord.
 2. Kies een moeilijk wachtwoord
  Verander altijd het standaard wachtwoord. Kies geen wachtwoord dat te raden is, zoals je achternaam, postcode of straatnaam. Ook korte, simpele wachtwoorden zijn makkelijk te kraken door kwaadwillenden. Kies daarom een wachtwoord dat bestaat uit een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens zoals het uitroepteken (!) en apenstraatje (@). Het is aanlokkelijk om een simpel wachtwoord te maken, maar doe dit nooit. Lees ook de pagina Wachtwoord maken & onthouden? Zo doe je dat!.
 3. Stel een gastnetwerk in
  Geef je wachtwoord liever niet aan buren of gasten, maar maak voor hen een speciaal gastnetwerk aan. Een gastnetwerk is een apart wifi-netwerk dat strikt gescheiden is van het eigen netwerk. Veel routers in onze test bieden deze mogelijkheid. Gasten hebben daarmee wel toegang tot internet, maar niet tot je gedeelde bestanden en apparaten zoals printers.
 4. Verander de naam van je wifi-netwerk
  De standaard naam, ook wel SSID genoemd, van je draadloze netwerk bevat vaak het routertype (bijv. FRITZ!Box). Routers die vatbaar zijn voor hackers vallen zo snel op. Geef daarom je netwerk een andere naam, maar geen andere herleidbare naam. Vermijd dus namen als Netwerk van familie de Vries of Dorpsstraat 11.
 5. Schakel remote access uit
  Met remote access kun je vanaf een externe locatie bij je router-instellingen. Je zet daarmee je routerconfiguratie open voor het internet. Dat is een potentieel beveiligingsrisico. Anderen kunnen zichzelf toegang geven tot jouw router en instellingen wijzigen
  Als je de functie ‘Remote Access’ nooit gebruikt, schakel deze dan uit. Wil je de functie wel gebruiken? Kies dan een sterk wachtwoord. Specificeer indien mogelijk welke IP-adressen als enige toegang krijgen tot de functie.
 6. Schakel WPS uit
  WPS staat voor ‘Wifi Protected Setup’ en is een methode om gemakkelijk apparaten met elkaar te verbinden via wifi. Dat gebeurt dan met een druk op de knop. De technologie geeft in veel routers beveiligingsproblemen en kan relatief eenvoudig gekraakt worden. Zet WPS daarom uit als je het niet gebruikt.
 7. Schakel UPnP uit
  UPnP staat voor Universal Plug and Play. Met UPnP verbinden apparaten zonder lastige configuratie, zoals het handmatig openstellen van poorten. De techniek zit echter vol beveiligingsrisico’s waardoor hackers vanaf het internet toegang krijgen tot je apparaten.
 8. Hou je router up-to-date
  Routerfabrikanten werken voortdurend aan nieuwe software voor routers. Ze voegen nieuwe functies toe en repareren lekken. Zorg dat je router altijd over de laatste firmware beschikt. Eind 2016 heeft Netgear een gevaarlijk lek gedicht.

Veilig Online

Geïnteresseerd in nog veel meer tips waarmee je kwaadwillenden buiten de deur houdt? Kijk dan eens naar ons boek 'Veilig Online'. Het biedt een volledig overzicht van bedreigingen én praktische oplossingen om hackers te slim af te zijn. Inclusief handige stappenplannen voor diverse apparaten (tablet, laptop, pc & smartphone) en systemen (Windows, Mac OS, iOS & Android).

veilig online

Lees meer

 

Nieuwste artikelen

Test alles-in-één-providers