icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Hoe werkt Skype?

Skype is een van de meest gebruikte programma’s om te bellen via internet. Maar hoe werkt Skype? Hoe stel je alles in? En kun je met Skype ook bellen naar gewone telefoonnummers?

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Bijgewerkt op:7 oktober 2019

skype-op-Iphone

Het eerste Skypegesprek 

Wij leggen uit hoe je Skype installeert en hoe het werkt: 

 1. Controleer audiovoorzieningen
  Heeft de pc een microfoon en luidsprekers? Zo nee, dan moet je deze alsnog aansluiten. Laptops, smartphones en tablets hebben deze geluidsvoorzieningen al. Voor videobellen heb je ook een webcam nodig. Deze sluit je los aan op je pc, als deze er nog niet op zit.
   

 2. Download Skype
  Download Skype gratis via www.skype.com voor de pc of Mac-versie. Voor je tablet of smartphone ga je naar de app store (iOS of Android) om de skype-app te downloaden.
   
 3. Installeren
  Op mobiele apparaten gaat downloaden en installeren tegelijkertijd. Op de pc of Mac klik je dubbel op het bestand SkypeSetup in het Download-venster. Volg de stappen in de Setup Wizard (het installatieprogramma) om de installatie van Skype te voltooien.
   
 4. App of software starten
  Tik op de app of start het Skypeprogramma op de pc of Mac. Heb je Skype nog nooit gebruikt, dan maak je eerst een Skype-account aan. Die heb je nodig om in te loggen. Heb je al een account? Meld je dan aan met je Skypenaam of een Microsoft-account. Dat laatste is bijvoorbeeld je Hotmail- of Outlookadres. 
   
 5. Audio testen
  De eerste keer dat je Skype opstart op je pc of Mac krijg je de gelegenheid je audio- en videoapparatuur te testen (je webcam is niet altijd geactiveerd). Vooral de indicatiebalk van het microfoonvolume is handig: zo zie je of je straks te horen bent. In de mobiele app wordt gevraagd of je microfoon en camera gebruikt mogen worden, klik tweemaal op sta toe.
   
 6. Contact leggen
  In Skype op je pc of Mac zoek je nieuwe contactpersonen op voornaam, achternaam en Skypenaam. Je verstuurt een contactverzoek die bevestigd moet worden door de contactpersoon die jij wilt toevoegen. Selecteer hierna zijn of haar naam in het adresboek en kies Videoboodschap of Nummer bellen. Je kunt nu skypen! 

  In de mobiele app wordt gevraagd of je Skype toegang wil geven tot je contacten. Als je daar op 'Ok' klikt, hoef je daarna alleen maar op de zoekbalk te klikken. Je ziet meteen al een lijst met contactpersonen. Hier kun je doorheen scrollen of zoeken op voor-, achter- of Skypenaam. En je bent klaar om te skypen!

Goedkoop skypen naar mobiele en vaste nummers (wereldwijd)

Met Skype kun je ook (heel) goedkoop bellen naar vaste of mobiele nummers. Bellen naar vaste nummers in de Verenigde Staten en veel Europese landen kost maar €0,02 tot €0,03 per minuut. Voor andere landen lopen de tarieven uiteen. Let op: je betaalt vaak een starttarief dat varieert van €0,05 tot €0,10 per gesprek. 

Om te bellen heb je, naast internet, Skypetegoed of een abonnement nodig. Met een abonnement betaal je maandelijks een bedrag voor een bepaald aantal belminuten. Of je koopt een abonnement om onbeperkt naar een specifiek land te bellen. Vanuit de mobiele app kun je via het tabje 'gesprekken' skypetegoed kopen door op Saldo aanvullen te klikken. Op de pc klik je linksboven op het telefoonsymbool waar je naar gewone nummers kunt bellen.

Nederlandse telefoonnummers bel je altijd alsof je vanuit het buitenland belt. Je kiest dus Nederland met +31 en hierna het kengetal zonder de 0 aan het begin. Dus 010-4123456 kies je als +31-10-4123456. Bij een mobiel nummer laat je de eerste 0 van 06 weg dus wordt het nummer +31-6-12345678.

Skype beltegoed betalen met iDeal

Skypetegoed kun je aanschaffen met iDeal. Skype probeert gebruikers te laten kiezen voor een Skype-abonnement, maar los beltegoed kopen is ook nog altijd mogelijk.

Lees ook: