icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe werkt Skype?

Skype is een van de meest gebruikte programma’s om te bellen via internet. Maar hoe werkt Skype? Hoe stel je al je instellingen juist in? En kun je met Skype ook bellen naar gewone telefoonnummers? Wij vertellen je er hier meer over.
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  15 januari 2018

Artikel_Hoewerktskype

Het eerste Skypegesprek 

 1. Controleer audiovoorzieningen: 
  Heeft de pc een microfoon en luidsprekers? Zo nee, dan moet je deze alsnog aansluiten. Laptops, smartphones en tablets hebben deze geluidsvoorzieningen al. Voor videobellen heb je ook een webcam nodig. Deze sluit je los aan op je pc, als deze er nog niet op zit.

 2. Download Skype: 
  Download skype via www.skype.com voor de pc of Mac-versie. Voor je tablet of smartphone ga je naar de app store om de skype-app te downloaden.
 3. Installeren: 
  Op mobiele apparaten gaat downloaden en installeren tegelijkertijd. Op de pc of Mac klik je dubbel op het bestand SkypeSetup in het Download-venster. Volg de stappen in de Setup Wizard (het installatieprogramma) om de installatie van Skype te voltooien.
 4. App of software starten:
  Tik op de app of start het Skypeprogramma op de pc of Mac. Meld je vervolgens aan met je Skypenaam of een Microsoft-account. Dat laatste is bijvoorbeeld je Hotmail- of Outlookadres. Heb je nog geen Skype-account? Dan maak je deze gelijk aan bij de eerste keer inloggen.
 5. Audio testen: 
  De eerste keer dat je Skype opstart op je pc of Mac krijg je de gelegenheid je audio- en videoapparatuur te testen (je webcam is niet altijd geactiveerd). Vooral de indicatiebalk van het microfoonvolume is handig: zo zie je of je straks te horen bent. In de mobiele app wordt gevraagd of je microfoon gebruikt mag worden, klik op sta toe.
 6. Contact leggen:
  In Skype zoek je nieuwe contactpersonen op voornaam, achternaam en Skypenaam. Je verstuurt een contactverzoek die bevestigd moet worden door de contactpersoon die jij wilt toevoegen. Selecteer hierna zijn of haar naam in het adresboek en kies Videoboodschap of Nummer bellen op de computer of kies voor Gesprek in de app.

Goedkoop bellen via Skype naar mobiele en vaste telefoons (wereldwijd)

Met Skype is het ook mogelijk (heel) goedkoop te bellen naar vaste of mobiele nummers. Vanuit de mobiele app kun je via het tabje 'profiel' skypetegoed kopen. Op de pc klik je linksboven op het telefoonsymbool waar je naar gewone nummers kunt bellen. Hier koop je Skypetegoed of schaf je een abonnement aan waarbij je maandelijks een bedrag betaalt voor een bepaald aantal belminuten.

Ook voor het bellen van een Nederlandse telefoon met Skype moet je het nummer altijd bellen alsof je vanuit het buitenland belt. Je kiest dus Nederland met +31 en hierna het kengetal zonder de 0 aan het begin. Dus 010-4123456 kies je als +31-10-4123456. Bij een mobiel nummer laat je de eerste 0 van 06 weg dus wordt het nummer +31-6-12345678. Met Skype bellen naar vaste nummers in de Verenigde Staten en veel Europese landen kost maar 2 tot 3 cent per minuut. Voor andere landen lopen de tarieven uiteen.

Bekijk alle tarieven op de website van Skype.

Skype beltegoed betalen met iDeal

Skypetegoed kun je nu ook aanschaffen met iDeal, via je online bankrekening. Skype probeert gebruikers te laten kiezen voor een Skype-abonnement, maar los beltegoed kopen is ook nog altijd mogelijk.

Andere programma's voor bellen via internet

Behalve Skype zijn er nog andere programma's waarmee je kunt bellen via internet. Lees meer over bellen via internet.

Voor Skype heb je een betrouwbare internetverbinding nodig. Waar moet je nog meer op letten als je een internetprovider kiest? Lees er alles over in ons koopadvies voor de alles-in-1-provider.

Test alles-in-één-providers