icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Energierekening omlaag? Doe ook mee|

Bespaar gemiddeld €265 euro’s met ons Energiecollectief. 

icoon Energiecollectief
Koopadvies

Alles-in-1-provider kiezen: waar let je op?

Aanbieders van internet, bellen en digitale televisie bieden verschillende pakketten aan. Kun je elk pakket overal krijgen? En kun je via elke aanbieder HD-televisie kijken? En hoe zit het ook al weer met de verschillen tussen dsl, kabel en glasvezel? Lees er alles over in ons keuzeadvies.

Silvia Smit

Expert Elektronica


1
Doe de postcodecheck

Bekijk altijd welke aanbieders op jouw adres internet, bellen en televisie aanbieden. Zo zijn er nog maar weinig aanbieders van glasvezel en is glasvezel nog niet overal aangelegd. Bij de aanbieders van alles-in-1-pakketten via dsl (via de telefoonlijn) is het van belang dat je niet te ver van de wijkcentrale woont. Hoe verder weg, hoe minder snel internet. Die snelheid is ook belangrijk als je digitale tv wilt opnemen of HD-televisie wilt kijken. Wil je internetproviders en tv-aanbieders vergelijken op jouw adres? Doe dan de postcodecheck in onze vergelijker voor alles-in-1-providers of op de website van de aanbieder.

Vergelijk alles-in-1-providers en krijg direct inzicht in de mogelijkheden voor jouw adres.

cb-allin1-koopadvies-channel1-Image

2
Kies de juiste internetsnelheid

Aanbieders hebben meestal 3 pakketten waar je kunt kiezen uit de bijbehorende internetsnelheid: van langzaam tot snel. Welke snelheid je nodig hebt, hangt af van je gebruik en het aantal apparaten dat je aansluit op internet:

  • 10 Mbit/s: als je maar één computer hebt en die af en toe gebruikt.
  • 20-30 Mbit/s: als je surft en mailt op meerdere computers en tablets tegelijk en af en toe live televisie of uitzendinggemist kijkt via internet.
  • 50 Mbit/s: als je daarnaast regelmatig grote bestanden downloadt, kun je de komende tijd vooruit met 50 Mbit/s.

Twijfel je tussen 2 snelheden? Neem dan het goedkoopste internetabonnement. Je kunt altijd met één telefoontje naar de provider een sneller abonnement nemen. Let wel extra op bij aanbieders die internet via dsl aanbieden. De geadverteerde ‘tot’-snelheid (of pakketsnelheid) bij deze aanbieders is meestal niet wat je thuis aan snelheid krijgt. Doe de postcodecheck op de site van de aanbieder of vraag ernaar bij de klantenservice.

Lees meer over de internetprovider en het aanbod van internetabonnementen.

Een flink aantal mensen in Nederland heeft last van traag internet, omdat er gewoonweg geen snel internet beschikbaar is. Die woonadressen liggen in zogenaamde buitengebieden, maar ook binnen de Randstad. Wat kun je zelf doen en wat zijn alternatieven als er geen snel internet beschikbaar is?

3
Kies je televisiepakket en andere tv-opties

Alle aanbieders hebben een basiszenderpakket met zo’n 60 zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse zenders. Alleen KPN Digitenne heeft een kleiner pakket. Dit is ook de enige aanbieder die geen HD-kwaliteit aanbiedt. Je kunt het basispakket uitbreiden met extra zenderpakketten of een abonnement nemen op betaalzenders, zoals Fox Sports Eredivisie of Film 1. Bij veel aanbieders kun je gemiste tv-programma’s terugkijken en films huren. Ziggo, KPN, XS4All en Telfort geven je de mogelijkheid om een programma dat al begonnen is vanaf het begin te kijken. De precieze mogelijkheden zijn afhankelijk van je provider en de tv-techniek die hij gebruikt.

Lees meer over de opties voor televisie bij alles-in-1-providers.

cb-allin1-koopadvies-channel3-Image

4
Wil je nog een vaste telefoonlijn?

Vaak combineer je uit automatisme je internetabonnement met vast bellen. Maar die combinatie is niet verplicht, en zeker niet altijd meer nodig. Bel je (haast) niet met de vaste lijn, en heb je naast je vaste telefoon nog een mobiele telefoon? Zeg dan je vaste telefonieabonnement op.

Wil je de vaste lijn niet kwijt, dan zijn er grofweg 2 mogelijkheden: het standaardabonnement waarbij je achteraf gesprekskosten betaalt of een duurder onbeperkt-bellen-bundel die je als optie extra afsluit. Soms geldt dat ‘onbeperkt’ alleen voor vaste telefoonnummers, maar soms ook voor mobiele nummers.

Je kunt ook gratis bellen via internet met verschillende programma's, bijvoorbeeld met Skype. Voor Apple-gebruikers is er Facetime. Gratis is het als jij en de andere gebruiker bellen via dezelfde software en via je eigen (wifi-)netwerk.

Lees meer over de verschillen voor vast bellen via de provider.

cb-allin1-koopadvies-channel4-Image

5
Kies de juiste apparatuur

Bij alle aanbieders krijg je een internetmodem in bruikleen, meestal is dit ook meteen een router voor wifi in je hele huis. Je kunt ervoor kiezen om hier nog een router aan te koppelen om zo het draadloos bereik te verbeteren. Ook de tv-ontvanger krijg je meestal in bruikleen. Bij sommige providers moet je die zelf kopen. Bij veel aanbieders is het mogelijk om gebruik te maken van de ingebouwde tuner van je televisie. Vaak heb je dan wel een CI+module nodig, die je samen met de smartcard in je televisie stopt. Wil je tv opnemen, tv-programma’s terugkijken of films huren? Dan is het beter te kiezen voor een losse tv-ontvanger.

Lees meer over welke apparatuur je nodig hebt voor een alles-in-1-abonnement

cb-allin1-koopadvies-channel5-Image

6
Storingen en service

Een tv-storing of traag internet kan bij elke provider gebeuren. Maar uit ons onderzoek waar we de beste provider kiezen blijkt dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders. Het storingen-verloop van de grootste providers in 2016 laat een onderscheidend beeld zien.

De service laat ook vaak te wensen over. De ene provider levert betere (klanten)service dan de andere.

Tijd om over te stappen naar een andere provider? Kijk welke alles-in-1-providers het beste scoren. De resultaten vind je ook in de alles-in-1 provider vergelijker.

cb-allin1-koopadvies-channel6-Image

7
Over de aanbieders: kabel, dsl, glasvezel

Snel internet heb je met kabel, dsl of glasvezel. Maar wanneer kies je voor welke techniek? De 3 technieken hebben elk hun voor- en nadelen. Alleen de kabel en enkele glasvezelaanbieders geven radio nog analoog door. Digitale televisie kun je ontvangen via kabel, dsl en glasvezel. Daarnaast ook via de ether (kamerantenne) en satelliet (met een schotel).

Lees alles over de voor- en nadelen van kabel, dsl en glasvezel

8
Betaal een goede prijs voor je abonnement

Alles-in-1-pakketten met internet, telefonie en digitale televisie zijn er vanaf ongeveer €35 tot zo’n €80 per maand. De goedkoopste pakketten vind je bij dsl-aanbieders. Deze pakketten hebben vaak lage internetsnelheden van ongeveer 20 Mbit/s. Uitgebreidere, en daardoor duurdere, pakketten hebben een hogere internetsnelheid en een groter zenderpakket. In onze alles-in-1 provider vergelijker kun je aangeven welke snelheid en tv-opties jij graag wilt. Je ziet dan welke aanbieder op jouw adres het voordeligst is en je kunt meteen overstappen.

Naast internet, vast bellen en tv (triple play), kun je bij een aantal grote providers 4 diensten (quad play) afnemen, dus inclusief mobiele telefonie. Daarmee heb je nog meer voordeel. Bekijk onze pagina over quad-play

Lees hoe je  verder nog kunt besparen op je internet- en televisiekosten

cb-allin1-koopadvies-channel8-Image

Test alles-in-één-providers

Community

Hulp nodig?

Welk internetabonnement is het beste op jouw adres. Heb ik daar nog speciale apparatuur voor nodig? En hoe kan ik nou besparen op mijn internet-, tv- en telefoonaansluiting? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.


M. van Dalen Niet compleet 24 maart 2017

G.A.W. Phylipsen Providers vergelijking 21 maart 2017