Extra informatie

Energie besparen: wassen en drogen

energieleveranciers-vergelijkenEnergie besparen tijdens het wassen en drogen? Dat kan. Lees onze energiebespaartips over wassen en drogen.  

Volle wastrommel

Misschien een voor de hand liggende energiebespaartip, maar was altijd met een volle trommel. Volle in plaats van halve wasjes draaien levert zo'n €10 per jaar op.

Er zijn wasmachines met een knop voor halve belading, maar deze vallen in de praktijk tegen.

Wassen op lage temperaturen

Een populaire energiebespaartip is wassen op lagere temperaturen. Maak er een gewoonte van om op 30 of 40 oC te wassen, hoger is vaak niet nodig om een was schoon te krijgen. Wassen op 30 oC in plaats van op 60 oC scheelt zo'n €30 per jaar.

Er zijn tegenwoordig ook machines met wasprogramma's met koud water, zo'n 20 oC. Daarmee valt dus nóg meer energie te besparen. Ook zijn er wasmiddelen die geschikt zijn voor wassen op lagere temperaturen. Wij testten ze. Bekijk de test Ariel Excel Gel.

Wassen op lagere temperaturen is dus een echte energiebespaartip, maar was toch eens in de zoveel tijd op 60 oC om zo bacteriën te doden die zich hebben opgehoopt in de machine. 

Hotfill

Toch op hoge temperaturen wassen? Dan is het wellicht de moeite om een wasmachine met hotfill aan te schaffen. Je sluit de wasmachine dan rechtstreeks aan op de warmwaterkraan en het verwarmingselement in de wasmachine hoeft dus geen overuren te draaien. Volgens Milieu Centraal kun je met hotfill tussen de 10% en 35% energie besparen (€5 tot €20 per jaar aan energiekosten).

De besparing op het elektriciteitsverbruik van de wasmachine kan oplopen tot wel 80%, maar daar staat een hoger gasverbruik tegenover, tenzij het warm water afkomstig is van zonneboiler of warmtepomp. Hoeveel besparing per saldo overblijft, hangt af van het tapwaterrendement van het toestel dat warm water levert. Een hotfill-wasmachine kost vaak wel meer dan een zonder hotfill. Je bent daarom niet altijd voordeliger uit.

Centrifugeren

Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, bekort de droogtijd en scheelt dus energie. Maar een extra hoog toerental is niet nodig, want wasmachines met een maximaal toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die met 1600 toeren. Let vooral op het energielabel voor droogresultaat als u een wasmachine koopt, dat is belangrijker dan het toerental.

Drogen

De wasdroger neemt al gauw zo'n 7% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden voor zijn rekening. De beste manier om energie te besparen is om er geen te gebruiken. 

Volle droogtrommel

Koop een wasdroger met dezelfde capaciteit als de wasmachine, dan kun je altijd een volle trommel was drogen.

Geen wasdroger

Maar ja, de wasdroger is eigenlijk een echte energieslurper, dus de beste energiebespaartip die we kunnen geven is: gebruik geen wasdroger en hang de was uit als je er plaats voor hebt. Door een waslijn te gebruiken in plaats van een droger, kan een gezin €80 tot €110 per jaar aan elektriciteitskosten besparen.

Pluizenfilter en condensor

In de wasdroger hopen pluisjes en stofjes zich op en dit heeft een negatief effect op het energiegebruik. Je kunt dus al simpel energie besparen door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken.

Programma of tijdklok

Programmagestuurde drogers gaan efficiënter met energie om dan tijdklokdrogers. Deze laatste zijn goedkoper in aanschaf, maar zijn vaak niet zuiniger met energie.

Vergelijk zelf welke wasdroger zuinig uit onze wasdrogertest kwam.

Uit is uit

Zet de wasdroger ook echt uit als je hem niet gebruikt. Dus let op of alle lampjes wel uit zijn.   

Besparen op energiekosten

Op je energierekening besparen kan ook door van energieleverancier te wisselen. Overstappen kan je honderden euro's per jaar opleveren. Gebruik de Energievergelijker om te bekijken welke energieleverancier het voordeligst is voor jou en stap meteen zonder gedoe over. Kies je voor gemak, stap dan over zonder gepuzzel via het Energiecollectief.

Lees ook bespaartips op het gebied van:

Deel bericht via: