icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apps en app-stores

Apps zijn programmaatjes die je op je telefoon kunt installeren. Wat zijn apps en hoe krijg je ze op je smartphone?

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Gepubliceerd op:12 september 2012


Vroeger stonden op telefoons alleen de programmaatjes die met de telefoon meegeleverd werden: een wekker, calculator en misschien wat kleine spelletjes. Tegenwoordig kun je smartphones uitbreiden met eindeloos veel extra's.

Wat is een app?

Apps zijn kleine programmaatjes die je op je telefoon kunt installeren. Er zijn er honderdduizenden. Het aantal toepassingen is oneindig: een reis met het OV plannen, internetradio luisteren, e-books lezen of bijvoorbeeld een goed restaurant in de buurt zoeken.

Wij maakte een overzicht van handige, leuke en nuttige apps. Ook vergeleken we apps voor bellen en berichten via internet en datateller-apps.

Wat is een app-store?

Apps download je in een app-store, een onlinewinkel voor apps die je start vanaf je telefoon. Elk mobiel besturingssysteem heeft een eigen winkel en apps van het ene besturingssysteem kun je niet zomaar op een ander systeem installeren.

Wat zijn de beste app-stores?

De app-stores van iOS en Android zijn koplopers en beide erg uitgebreid. De Google Play biedt relatief veel gratis apps: grofweg tweederde. Doordat het toevoegen van apps aan de Google Play voor app-makers heel erg laagdrempelig is, zit er ook veel 'troep' tussen deze apps. Bij Apple's App Store is juist zo'n tweederde van de apps betaald. Voordat een app in Apple's App Store terecht komt, moet deze eerst worden goedgekeurd. Hierdoor wordt vervuiling van de Store voorkomen.

De Windows Phone Store van Windows Phone heeft beduidend minder apps. Het aanbod groeit wel maar niet erg snel. Vooralsnog is het aantal apps in de Windows Phone Store ongeveer een vijfde van dat van Android en en iOS.

Welke app-stores blijven achter?

En de andere app-stores dan? Die zijn lang niet zo groot. Andere stores zijn bijvoorbeeld de stores van BlackBerry (BlackBerry App World) en Nokia (Ovi Store). Beide stores hebben enkele tienduizenden apps in het assortiment.

Is een app-store met meer apps beter?

Is meer apps ook beter? Je kunt tenslotte toch niet alle apps uit de store op je telefoon installeren. In de praktijk blijkt een uitgebreid aanbod van apps samen te gaan met veel kwalitatief goede apps. Bovendien is in de app-winkels met het meest uitgebreide aanbod de kans groter dat je net die ene app vindt die je zoekt. Zoals gezegd zit er in de Google Play Store wel veel 'troep' tussen de apps, ook al is dit een hele grote app store.

Voorkom ongewenste in-app aankopen

Met in-app aankopen kun je makkelijk extra functies kopen in spelletjes- of andere soortige apps. Maar het gaat hier om echt geld! Iets wat nog wel eens fout kan gaan bij (kleine) kinderen. Hoe blokkeer je deze aankopen? En hoe krijg je je geld terug? Lees het hier.

Pas op voor frauduleuze apps!

App fraudeDe laagdrempeligheid bij sommige app-stores om apps toe te voegen heeft ook zijn keerzijde. Het komt wel eens voor dat er een nep-app met kwade bedoelingen door de keuring komt. Zo is er in het verleden sprake geweest van apps die persoonlijke gegevens verzamelden (inloggegevens, wachtwoorden etc.) en vervolgens openbaar maakten. Om te voorkomen dat je te maken krijgt met een nep-app adviseren wij je de volgende tips in acht te nemen als je een app installeert:

  • Kijk goed naar wie de app heeft gemaakt. Een officiële app wordt meestal door het bedrijf zelf uitgegeven. Als de naam van het bedrijf in de vermelding voorkomt zit het meestal wel goed. Anders even de naam van de ontwikkelaar googlen.
  • Kijk naar het aantal downloads van de app. Een frauduleuze app zal veel minder downloads hebben.
  • Bekijk ook de reviews van de app. Een mogelijk frauduleuze app zal slecht werken en minder functionaliteit hebben, wat je vaak weer terugleest in de reviews van de app.
  • Check of de andere bronnen ook naar deze app verwijzen. Een provider of ontwikkelaar zal bijvoorbeeld op zijn eigen site naar de juiste plek in de app store verwijzen.
  • Check ook de permissies die je de app geeft voordat je deze installeert.
  • De app Clueful van Bitdefender geeft je meer info over welke informatie apps van je smartphone kunnen uitlezen.