icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Radio luisteren op je smartphone

Er zijn veel mogelijkheden om naar de radio te luisteren op je smartphone, ook zonder het gebruik van mobiel internet. Hoe werkt het en wat zijn de verschillende opties?
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 18 april 2019

radio-via-smartphone

Luisteren naar je favoriete radioprogramma terwijl je onderweg bent naar werk of tijdens het sporten. Vaak gaat het streamen via internet: via een app op je smartphone. Voor het radio luisteren gebruik je wel je databundel. Goedkoper luisteren kan met een smartphone, met ondersteuning van FM-radio.

Radio luisteren via een app

Veel radiozenders kun je luisteren via een app. Daarop hoor je een livestream van de uitzending van dat moment. Omdat je via internet luistert, ben je niet gebonden aan landsgrenzen. Je kunt luisteren naar radiozenders van over de hele wereld.

Tip: TuneIn Radio geeft toegang tot tienduizenden radiozenders.

Hoeveel MB’s kost radio streamen?

Een nadeel van radio luisteren via mobiel internet is dat je hiervoor je internetbundel gebruikt. Zeker als je in hoge kwaliteit streamt ben je snel door je bundel heen. Soms kun je voor een lagere kwaliteit kiezen. Voor ‘praatradio’ is lagere kwaliteit prima, maar niet voor muziek.

Een uur radio luisteren door streamen op lage kwaliteit (64 Kbps), kost 28,8 MB aan data. Voor hogere kwaliteit ben je al snel het dubbele kwijt. 

Radio luisteren via FM

Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite. Met een iPhone kan dit niet. 

In onze smartphonevergelijker zie je per toestel of het een FM-ontvanger heeft. Om het signaal goed te ontvangen werken de oordopjes vaak als antenne.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.