icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wij voeren actie!

Of het nou gaat om voeding, privacy, financiële zaken of jouw rechten als consument. Wij stellen misstanden aan de kaak en voeren actie voor verandering.

 • Te snel kapot mediapool

  Te snel kapot!

  Is je wasmachine van 3 jaar oud kapot gegaan en is de reparatie heel duur? Werkt je smartphone na 2 jaar niet meer, terwijl je er netjes mee omgaat? Meld het via ons meldpunt. Dan ondernemen wij actie richting de fabrikant!

 • Geen gedoe garantie media pool 1200x800

  Geen gedoe garantie

  Je aankoop gaat onverwacht kapot. Je wilt een oplossing want je hebt er recht op. Maar wat krijg je: discussie. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en het duurt en duurt maar. Je wilt garantie, maar je krijgt gedoe.

 • Dit-deugt- niet_1200x800

  Misleiding op voedselverpakkingen

  Afbeeldingen en teksten op voedselverpakkingen moeten eerlijk zijn en producten niet gezonder laten lijken dan ze zijn. Wij vinden dat fabrikanten en supermarkten moeten stoppen met consumenten op het verkeerde been te zetten.

 • Datagraaien Facebook 1200x800px

  Baas over eigen data

  Veel websites delen zonder jouw toestemming je zoekgedrag op internet met advertentiebedrijven. Wij zijn hier klaar mee en roepen websites op om jouw privacy beter te beschermen! Kom in acie en steun ons!

 • Woekerpolis overzicht

  ASR compenseer mijn polis eerlijk!

  Verzekeraar ASR heeft meer dan 200.000 mensen gedupeerd met een woekerplis genaamd Waerdye. De Consumentenbond voert een rechtszaak voor een eerlijke vergoeding.

 • nationale-nederlanden-vlag

  Woekerpolis Nationale Nederlanden

  Wij komen op voor de belangen van gedupeerde klanten  met een woekerpolis van Nationale-Nederlanden en starten een collectieve rechtszaak.

 • boeterentes 1200x800

  Hypotheken: Stop hoge boeterentes!

  Banken moeten stoppen met berekenen van te hoge boeterentes bij het aflossen van een hypotheek. Wij willen consumentvriendelijke hypotheekvoorwaarden.

 • Uitlaat-rook

  Volkswagen Schandaal

  Eind september 2015 kwamen de eerste verhalen over 'dieselgate' bij Volkswagen naar buiten en eind oktober kwam daar nog eens de 'CO2-gate' overheen. Wat zijn de gevolgen voor autobezitters die een auto met 'sjoemelsoftware' hebben?

 • HIPPO-1200x800

  Laat die 12 miljoen aan bezorgkosten niet liggen!

  Veel webwinkels betalen de bezorgkosten niet terug als je iets retourneert. Daarmee duperen ze ons jaarlijks voor €12 miljoen! Dat laat je toch niet liggen? Claim alles wat je betaald hebt terug bij een retourzending!

 • HIPPO-1200x800

  Weg met geheime zorgdeals

  De geheime zorgdeals beperken je rechten als consument. En omdat ze niet openbaar zijn, kun je er geen rekening mee houden als je overstapt naar een andere verzekeraar. Daarom zeggen wij: geen geheime afspraken!

 • Actie beeld

  Gesjoemel met voedsel

  Er wordt op allerlei manieren gesjoemeld met voedsel. Wij onderzochten meer dan 150 producten en met maar liefst 21% hiervan bleek wat mis …

 • foute-betalingen

  Geen verliezen meer door foute overboekingen!

  Wanneer je een betaalopdracht geeft, zie je niet of het rekeningnummer waar je naar betaalt ook echt hoort bij degene aan wie je wilt betalen. Daardoor komen veel betalingen bij de verkeerde ontvanger terecht. Een fout die consumenten veel geld kost!

 • zout overzicht

  Verborgen zout

  Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie bevatten alledaagse levensmiddelen nog steeds onnodig veel verborgen zout. Dat kan anders! Steun onze actie!

 • wat kost mijn zorg overzicht

  Wat kost mijn zorg?

  Wil jij vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling je kost? Ondersteun onze oproep, zodat wij een vuist kunnen maken naar ziekenhuizen en zorgverzekeraars!

 • Ticketpech overzicht

  Ticketpech? Geld weg!

  Vliegticket gekocht, maar je kunt onverhoopt niet op reis... Je ticket overdragen aan een ander kan niet altijd. Wij vinden dat het overdragen van vliegtickets standaard mogelijk moet zijn. Jij ook? Steun ons.

 • Vinkjes overzicht

  Weg met het Vinkje!

  De groene en blauwe vinkjes op een etiket lijken misschien een handig hulpmiddel voor het kopen van gezonde voeding, maar in de praktijk werken ze eerder misleidend. Het Vinkje moet daarom verdwijnen!

 • verborgen vetten overzicht

  Verborgen vetten

  Alledaagse levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs nog het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

 • Snel internet overzicht

  Meer keuze in snel internet

  Consumenten hebben te weinig keuze als het aankomt op een internetabonnement met een snelheid van meer dan 30 Mbps. Slechts 23% van de Nederlanders heeft de keuze uit 3 of meer aanbieders. Wij vinden dat te weinig en daarom pleiten wij voor meer concurrentie tussen internetproviders.

 • Rijklaarmaakkosten overzicht nieuw

  Stop rijklaarmaakkosten

  Consumenten moeten prijzen van auto's goed kunnen vergelijken. Daarom moeten rijklaarmaakkosten in de aanbiedingsprijs worden opgenomen.

 • Renteopslag 1200x800

  Stop risico-opslag hypotheken

  Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning, rekent de bank een forse risico-opslag. Veel banken blijven die extra rente ook innen als het risico is weggevallen. Dat kan je duizenden euro's per jaar kosten.

 • Hippo-1200x800

  Winsten & Reserves Zorgverzekeraars

  De Consumentenbond wil dat verzekeraars stoppen met onnodig oppotten en dat zij er alles aan doen de premiestijging te beperken!

 • HIPPO-1200x800

  Polisjungle

  Het is de zorgverzekeraars opnieuw niet gelukt de contracten tijdig af te ronden. De polisjungle bestaat nog, waardoor jij op basis van onvolledige gegevens je zorgverzekering moet kiezen. Kom in actie en steun ons!

 • OV chip kosten overzicht

  OV Chip kosten

  De OV-chipkaart in Nederland is in vergelijking met andere Europese landen de duurste van allemaal. Samen met Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) eisen wij dat de kosten van de OV-chip omlaag gaan en dat de kaart langer geldig is. Ruim 77.000 consumenten hebben onze actie ondersteund!

 • Online privacy overzicht

  Helder over Online Privacy

  Bedrijven moeten helder zijn over welke gegevens zij gebruiken en wat zij met jouw gegevens doen. Steun daarom onze actie!

 • Mondzorg overzicht

  Problemen in de Mondzorg

  Hoe was de informatie die jouw orthodontist of tandarts je gaf? Werd jij goed geïnformeerd over de behandeling en kosten? Vul onze vragenlijst in en laat ons weten wat jouw ervaringen zijn.

 • Dit deugt niet 1200x800

  Misleidende etiketten

  Fabrikanten en supermarkten moeten stoppen met informatie op de voorkant van verpakkingen die consumenten op het verkeerde been zet. Dit deugt niet! Daarom komen wij in actie en spreken wij fabrikanten aan!

 • Hippo-1200x800

  Kindermarketing

  Ondanks beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zijn kinderen nog steeds het doelwit van uitgekiende reclamecampagnes voor ongezonde producten. Dit moet stoppen!

 • kijkje in de vuile keuken

  Kijkjeindekeuken

  Succes voor consumenten: per 7 juli 2014 maakt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de inspectiegegevens van de hygiëne in lunchrooms openbaar. Maar we zijn er nog niet. Het is nog steeds geheim hoe het met de hygiëne in andere horecagelegenheden staat!

 • internetsnelheidoverzicht

  Internetsnelheid

  Consumenten moeten weten wat de reële snelheid op hun huisadres is. Die snelheid moet worden gegeven: Vooraf aan het afsluiten van het contract en in het contract, zodat consumenten daar rechten aan kunnen ontlenen

 • Smartphone-bepaal-je-budget

  Inflatiecorrectie

  Je spreekt een vast maandbedrag af met je provider, maar toch wordt dat bedrag na enige tijd verhoogd vanwege 'inflatiecorrectie'. Mag dat zomaar? In principe wel, maar er moet wel aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan.

 • Honing overzicht

  Honinggesjoemel

  In 2013 formuleerden wij 7 maatregelen tegen Voedselfraude waarna supermarkten beloofden beter te controleren wat zij inkopen. Ons onderzoek wijst echter uit dat van het overgrote deel van de exclusievere soorten honing, het etiket niet klopt met wat er in zit. We strijden door, totdat álle 7 eisen zijn ingewilligd!

 • gratis is niet gratis overzicht

  Gratis is niet gratis

  Toestelkosten moeten duidelijk zijn en niet meer verstopt worden in mobiele abonnementen.

 • Digidwang overzicht

  Stop DigiDwang!

  De Belastingdienst wil op termijn alleen nog digitale post versturen. De burger die dat niet wil, heeft het nakijken. Wij vinden dat iedereen moet kunnen kiezen op welke wijze zij worden benaderd.

 • beeldbuisclaim overzicht

  Beeldbuisclaim

  Beeldbuisproducenten hebben volgens het Europese Hof van Justitie verboden prijsafspraken gemaakt. Consumenten betaalden daardoor tussen 1996 en 2006 teveel voor hun televisies en computer monitoren met een beeldbuis.

 • kippen fokkerij 220 x 170

  Antibioticaresistentie in de veehouderij

  Het overgrote deel van de kip in onze supermarkten is besmet met antibioticaresistente bacteriën. Wij strijden samen met BEUC, de Europese consumentenorganisatie, tegen het overvloedige gebruik van antibiotica in de veehouderij. Stevige maatregelen zijn nodig!