icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

actie-en-campagne-header.jpg

Wij voeren actie!

Of het nou gaat om voeding, privacy, financiële zaken of jouw rechten als consument. Wij stellen misstanden aan de kaak en voeren actie voor verandering.

Weet wat je eet!

Wij vinden dat consumenten recht hebben om te weten wat ze eten zodat ze daar zelf eerlijke en goede keuzes in kunnen maken. Wij strijden tegen misleiding op verpakkingen en een teveel aan vet, zout en suiker in vele soorten voeding.
 • suiker-producten-nieuws

  Veel te veel suiker

  Ondanks beloftes van voedselfabrikanten bevatten veel voedingsmiddelen nog steeds veel toegevoegde suiker. Dat moet anders!

 • zout

  Verborgen zout

  Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie bevatten alledaagse levensmiddelen nog steeds onnodig veel verborgen zout. Dat kan anders!

 • verborgen vetten overzicht

  Verborgen vetten

  Alledaagse levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs nog het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

 • Dit deugt niet 1200x800

  Kletsplaatjes

  Fabrikanten en supermarkten moeten stoppen met misleidende informatie op de voorkant van verpakkingen die consumenten op het verkeerde been zet.

 • Hippo-1200x800

  Kindermarketing

  Ondanks beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zijn kinderen nog steeds het doelwit van uitgekiende reclamecampagnes voor ongezonde producten. Dit moet stoppen!

 • Actie beeld

  Gesjoemel met voedsel

  Er wordt op allerlei manieren gesjoemeld met voedsel. Wij onderzochten meer dan 150 producten en met maar liefst 21% hiervan bleek wat mis …

Grip op je geldzaken

Consumenten hebben recht op eerlijke en transparante informatie rondom geldzaken. Verzekeraars en banken gaan hier niet altijd goed mee om. Met onze acties maken we een vuist en eisen we helderheid.
 • woeker-1200x800

  Woekerpolissen: compenseer mij eerlijk!

  Miljoenen Nederlanders hebben nog steeds geen eerlijke compensatie voor hun woekerpolis gekregen. Wij komen op voor jouw belang als gedupeerde.

 • boeterentes 1200x800

  Hypotheken: Stop hoge boeterentes!

  Banken moeten stoppen met berekenen van te hoge boeterentes bij het aflossen van een hypotheek. Wij willen consumentvriendelijke hypotheekvoorwaarden.

 • Renteopslag 1200x800

  Hypotheken: Stop risico-opslag

  Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning, rekent de bank een forse risico-opslag. Banken blijven die extra rente ook innen als het risico is weggevallen. Dat kan je duizenden euro's per jaar kosten.

Zorg en zorgverzekering

Iedereen heeft recht op goede zorg en een betaalbare zorgverzekering. Zorgverzekeraars maken het ons niet altijd makkelijk om te kiezen. Wij willen dat consumenten heldere keuzes kunnen maken als het gaat om hun zorg en zorgverzekering.
 • HIPPO-1200x800

  Polisjungle

  Het is de zorgverzekeraars opnieuw niet gelukt de contracten tijdig af te ronden. De polisjungle bestaat nog, waardoor jij op basis van onvolledige gegevens je zorgverzekering moet kiezen. Kom in actie en steun ons!

 • Mondzorg overzicht

  Problemen in de Mondzorg

  Hoe was de informatie die jouw orthodontist of tandarts je gaf? Werd jij goed geïnformeerd over de behandeling en kosten? Vul onze vragenlijst in en laat ons weten wat jouw ervaringen zijn.

Haal je recht. Claim je vergoeding.

De belangen van consumenten en bedrijven staan nog weleens tegenover elkaar. De enige oplossing lijkt een gang naar de rechter. Wij ondersteunen consumenten in rechtszaken en collectieve acties.
 • Mediapool collectieve schadevergoeding 1200x800

  Maak collectieve schadevergoeding mogelijk

  De Tweede Kamer stemt binnenkort over het wetsvoorstel om collectieve schadevergoedingen mogelijk te maken. Na 30 jaar pleiten en touwtrekken roepen wij alle Kamerleden op om nu eindelijk de kant van consumenten te kiezen.

 • gratis is niet gratis overzicht

  Geld terug voor gratis mobiel

  Providers moeten consumenten terugbetalen vanwege ‘verborgen' kosten.

 • beeldbuisclaim overzicht

  Beeldbuisclaim

  Beeldbuisproducenten hebben volgens het Europese Hof van Justitie verboden prijsafspraken gemaakt. Consumenten betaalden daardoor tussen 1996 en 2006 teveel voor hun televisies en computer monitoren met een beeldbuis.

 • Uitlaat-rook

  Volkswagen dieselgate

  Volkswagen sjoemelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. De Consumentenbond vindt dat Volkswagen hiervoor een boete verdient van de toezichthouder en schade moet compenseren.

Digitaal en data

We zijn meer dan ooit verbonden en delen van alles online. Daarbij komt onze privacy steeds meer onder spanning te staan. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven hier goed en zorgvuldig mee omgaan.
 • Rijbewijs verlopen_1200x800

  Stop de rijbewijs-chaos

  Het is een rommeltje bij het CBR. De rijbewijzen van duizenden automobilisten zijn verlopen geraakt. Vind jij dat het CBR te weinig doet om de extra kosten te vergoeden die je hierdoor hebt gemaakt? 

 • Actie-DataDealers-Graphic-Navy-Mediapool

  Datadealers

  Apps delen ongevraagd gevoelige persoonsgegevens met advertentienetwerken en datahandelaren. Daarmee overtreden ze de privacywet. Wij willen dat dit stopt.

   

 • mediapool-zeker-online-1200x800px

  Zeker Online

  Een jaar na het indienen van de klacht tegen Google vanwege het stiekem volgen van gebruikers is er nog steeds geen uitspraak. Samen met 7 zusterorganisaties willen wij dat de Ierse toezichthouder haast maakt.

 • 2435-cb-foscam-camera

  Updaten

  Je moet erop kunnen vertrouwen dat je apparaat altijd veilig is en het goed blijft doen. Fabrikanten moeten zorgen voor updates en daarmee voorkomen dat je apparaat gehackt wordt. 

 • Online privacy overzicht

  Helder over Online Privacy

  Bedrijven volgen jou via internet. Hoe meer ze van je weten, hoe meer ze aan je verdienen. Bedrijven moeten helder zijn over welke gegevens zij gebruiken en wat zij met jouw gegevens doen. Tem de nieuwsgierige bedrijven!