icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Acties & Claims

Of het nou gaat om privacy, financiële zaken of jouw rechten als consument. Wij stellen misstanden aan de kaak, voeren actie voor verandering en claimen compensatie.

Garantie en consumentenrecht

De belangen van consumenten en bedrijven staan nog weleens tegenover elkaar. De enige oplossing lijkt een gang naar de rechter. Wij ondersteunen consumenten in rechtszaken en collectieve acties.
 • Waarborgfonds energie 1200x800

  Energiemarkt moet veiliger

  Het rommelt in de energiemarkt. In de afgelopen jaren zijn er meerdere energiebedrijven omgevallen. Hierdoor liepen consumenten financiële schade op. Wij vinden dat de consument niet de dupe mag zijn en strijden voor een veiligere energiemarkt.

 • Actie Meldpunt Volgeladen auto

  Keuzehulp Coronavoucher

  Is je voucher verlopen maar heb je geen terugbetaling ontvangen? Onze Keuzehulp Coronavoucher helpt je verder. 

 • volkswagen embleem nieuws

  Schadevergoeding voor Volkswagen dieselgate

  Volkswagen sjoemelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Wij vinden dat Volkswagen de schade moet compenseren aan gedupeerde automobilisten en een boete verdient.

 • beeldbuisclaim overzicht

  Beeldbuisclaim

  Beeldbuisproducenten hebben volgens het Europese Hof van Justitie verboden prijsafspraken gemaakt. Consumenten betaalden daardoor tussen 1996 en 2006 teveel voor hun televisies en computer monitoren met een beeldbuis.

 • Conent-900x600

  Last van een ongevraagd abonnement? Betaal niet!

  Zit je na een ‘gratis’ proefpakket opeens vast aan een duur abonnement en krijg je agressieve aanmaningen? Laat je niet intimideren!

Voeding en gezondheid

Wij vinden dat consumenten recht hebben om te weten wat ze eten zodat ze daar zelf eerlijke en goede keuzes in kunnen maken. Wij strijden tegen misleiding op verpakkingen en een teveel aan vet, zout en suiker in vele soorten voeding.
 • zorgverzekering-overstappers

  Zorgverzekeraars moeten beter informeren

  Bij het kiezen van een zorgverzekering wil je weten welke zorgverleners aangesloten zijn. Zorgverzekeraars informeren je daar niet altijd over.

 • 01 - Suiker

  De strijd tegen suiker

  Mensen zijn zich steeds bewuster van hun suikerinname en proberen die te beperken. Maar fabrikanten maken dit niet makkelijk.

 • Mediapool_NUTRI-SCORE_1200x800

  Nederland kiest Nutri-Score

  Wij willen dat het voedselkeuzelogo Nutri-Score op de voorkant van alle verpakkingen komt te staan. Zodat je in één oogopslag echt weet wat je eet.

 • zout

  Verborgen zout

  Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie bevatten alledaagse levensmiddelen nog steeds onnodig veel verborgen zout. Dat kan anders!

 • verborgen vetten overzicht

  Verborgen vetten

  Alledaagse levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs nog het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

 • Dit deugt niet 1200x800

  Kletsplaatjes

  Fabrikanten en supermarkten moeten stoppen met misleidende informatie op de voorkant van verpakkingen die consumenten op het verkeerde been zet.

 • Hippo-1200x800

  Kindermarketing

  Ondanks beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zijn kinderen nog steeds het doelwit van uitgekiende reclamecampagnes voor ongezonde producten. Dit moet stoppen!

Digitaal en data

We zijn meer dan ooit verbonden en delen van alles online. Daarbij komt onze privacy steeds meer onder spanning te staan. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven hier goed en zorgvuldig mee omgaan.
 • Mediapool FB 1200x800

  Facebook in de fout

  Facebook schond jouw privacy. Daarom willen wij Facebook dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Data Privacy Stichting. Steun de actie!

 • SlimmeApparatenVeilig

  Slimme apparaten moeten veilig zijn

  Als consument heb je recht op veilige slimme apparaten. Wij strijden voor slimme apparaten die veilig zijn én blijven. Daarom willen we strengere wetgeving. Zodat jij een veilig apparaat hebt.

 • Actie-DataDealers-Graphic-Navy-Mediapool

  Stop illegale datahandel

  Apps delen ongevraagd gevoelige persoonsgegevens met advertentienetwerken en datahandelaren. Daarmee overtreden ze de privacywet. Wij willen dat dit stopt.

   

 • Mediapool_zeker online

  Klacht tegen Google

  3 jaar geleden dienden we een klacht in tegen Google. Google volgt stiekem gebruikers. Er is nog steeds geen uitspraak. Daarom stapten we naar de rechter.

 • 2435-cb-foscam-camera

  Fabrikanten moeten updaten

  Je moet erop kunnen vertrouwen dat je apparaat altijd veilig is en het goed blijft doen. Fabrikanten moeten zorgen voor updates en daarmee voorkomen dat je apparaat gehackt wordt. 

Geldzaken

Consumenten hebben recht op eerlijke en transparante informatie rondom geldzaken. Verzekeraars en banken gaan hier niet altijd goed mee om. Met onze acties maken we een vuist en eisen we helderheid.
 • vergoed-bankfraude-2#1200x800px

  Vergoed bankoplichting

  Ben je slachtoffer van ‘spoofing’ of een andere vorm van oplichting waarbij je zelf geld hebt overgemaakt? Dan krijg je van de bank niets terug: eigen schuld, dikke bult. Dat moet veranderen.

 • mediapool-stop-negatieve-spaarrente-1200x800px

  Stop negatieve spaarrente

  Banken rekenen nog geen negatieve spaarrente over spaargeld tot €100.000. Wel pasten ze de voorwaarden aan, waardoor ze een negatieve spaarrente kunnen invoeren. Wij willen een wettelijk verbod tot €100.000. 

 • Mediapool Yarden

  Gedupeerd door Yarden

  Yarden beperkte eenzijdig de pakketpolisvoorwaarden. De verzekerden dachten alles goed geregeld te hebben, maar in plaats daarvan ligt de rekening nu bij de nabestaanden. Wij willen een eerlijkere oplossing.

 • Renteopslag 1200x800

  Hypotheken: Omlaag die opslag!

  Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning, rekent de bank een forse risico-opslag. Banken blijven die extra rente ook innen als het risico is weggevallen. Dat kan je duizenden euro's per jaar kosten.

 • burgerinitiatief kapitaalverzekeringen

  Burgerinitiatief kapitaalverzekeringen

  Verzekeraars houden verborgen kosten in bij kapitaalverzekeringen, waaronder woekerpolissen. Wij willen dat de politiek verzekeraars verplicht alle kosten in beeld te brengen. Daarom zijn we een burgerinitiatief gestart.

 • woeker-1200x800

  Woekerpolissen: compenseer mij eerlijk!

  Miljoenen Nederlanders hebben nog steeds geen eerlijke compensatie voor hun woekerpolis gekregen. Wij komen op voor jouw belang als gedupeerde.

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen