icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Capaciteit, toerental en energieverbruik wasmachines

Als je een wasmachine koopt moet je rekening houden met een aantal zaken. Hoeveel kilo was je per keer? En hoe droog wil je dat de was uit de machine komt? Ook de plek waar je de machine zet is belangrijk. Lees alles over capaciteit, toerental, geluidsniveau, energielabel en afmetingen.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:2 maart 2018

Dossier-Wasmachine-winkel2

Capaciteit: hoeveel kilo was je?

Gebruikstips_wastipsWasmachines worden steeds groter, een capaciteit van 7 of 8 kilo komt veel voor. In het algemeen varieert de capaciteit van 5 tot wel 12 kilo. Een enkeling kan zelfs 17 kilo aan. Het is zeer de vraag of je zo'n machine vol krijgt.

Een grote wasmachine lijkt handig, zeker als je veel was hebt en natuurlijk ook voor grote stukken wasgoed zoals een tweepersoonsdekbed. Maar als je zo’n grote trommel meestal niet vol krijgt, kun je beter kiezen voor een kleinere machine. De meeste wasmachines wassen namelijk beter en zuiniger (dus goedkoper) met een volle trommel. 

Realiseer je ook dat de opgegeven capaciteit geldt voor het katoenprogramma. Bij synthetische en fijne was doe je de trommel ongeveer halfvol (bekijk daarvoor de gebruiksaanwijzing).

Het is handig om je wasgoed een keer te wegen. Ga een keer met een volle en lege wasmand op een weegschaal staan. Het verschil is het gewicht van je was. Tel er vervolgens zo’n 2 kilo bij (anders moet je erg proppen om alle was in de wasmachine te krijgen) en je hebt een idee van de capaciteit die je nodig hebt.

Een richtlijn:

  • Voor 1 a 2 personen: 5 of 6 kilo.
  • Voor 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: 7 kilo.
  • Voor 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer : 8 kilo of meer.
  • Machines van meer dan 10 kilo zijn alleen geschikt voor bijvoorbeeld een sportclub.

Afmetingen: hoeveel ruimte heb je?

Houd bij je keuze ook rekening met de afwijkende maat van een grote wasmachine. Past zo'n machine wel door het trapgat of in de ruimte waar je hem hebben wilt?

Wasmachines hebben een standaardbreedte van 60 cm en zijn 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte is afhankelijk van de capaciteit. Meestal is het 60 cm, maar de diepste wasmachine is wel 70 cm diep. Bovenladers nemen minder ruimte in.

Lees meer tips over plaatsing en installatie van een wasmachine.

Toerental: hoe droog moet de was zijn?

Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren. Dit toerental gebruik je alleen voor katoenwas, gevoeligere stoffen centrifugeer je meestal met een lager toerental. In theorie geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Maar staar je hier niet blind op. Veel wasmachines doen het met een toerental van 1400 net zo goed als met 1600.

Uit onderzoek blijkt dat je wasmachine sneller slijt met een hoog toerental. 1200 toeren is vaak genoeg om je was goed droog te krijgen, dus als het niet hoeft kies dan niet hoger. Op het energielabel kun je de centrifuge-efficiëntieklasse van wasmachine vergelijken: G is het minst droog, A het droogst.

Wasmachine die het beste centrifugeren

Even geduld, producten aan het ophalen...

Energie- en waterverbruik: hoe zuinig moet je wasmachine zijn?

Energieverbruik en snelheid zijn elkaars tegenpolen. Zuinigheid gaat meestal ten koste van snelheid en andersom. In de vergelijker zie je welke wasmachines zuinig zijn en toch goed presteren.

Daarnaast spoelen wasmachines met een laag waterverbruik niet altijd goed. Heb je een gevoelige huid? Selecteer in de wasmachinevergelijker dan alle wasmachines met een goed spoelresultaat.

Zuinigste wasmachine

Even geduld, producten aan het ophalen...

Geluidsniveau: hoe stil moet de machine zijn?

Een stille wasmachine is erg prettig als je wasmachine in de buurt van een slaapkamer staat. Er zijn ook wasmachines met een speciaal nachtprogramma. Daarbij maakt de machine minder lawaai dan met een gewoon programma.

Koolborstelloze motor

Eén van de grootste innovaties bij wasmachines is de koolborstelloze motor. Goed nieuws voor iedereen die genoeg heeft van de herrie die veel oudere wasmachines maken. Dat komt doordat deze worden aangedreven met koolborstels en een snaar.

Veel nieuwe wasmachines hebben een ‘inverter motor’ zonder koolborstels en snaar, waardoor de machine stiller is. De inverter motor (ook wel ‘direct drive’ of ‘quiet drive’ genoemd) is bovendien efficiënter en geeft minder kans op slijtage. Hij maakt ook meer variatie in trommelbewegingen mogelijk, en daardoor kan de machine veel meer verschillende programma’s aan.

Geluid op het energielabel

Op het energielabel staat hoeveel geluid een wasmachine maakt tijdens het wassen en centrifugeren. Dit wordt aangegeven in decibel (dB) en werkt als volgt:

  • Een verschil van 3 dB tussen 2 machines staat voor 2x zoveel geluid.
  • Een verschil van 5 dB tussen 2 machines staat voor 3x zoveel geluid.
  • Een verschil van 7 dB tussen 2 machines staat voor 5x zoveel geluid.

Tijdens het centrifugeren maken wasmachines het meeste lawaai. Stillere wasmachines wassen onder de 60dB en centrifugeren onder de 75dB.

Stilste wasmachines

Even geduld, producten aan het ophalen...

Draairichting deur

uitgewassenLet op de draairichting van de deur als je een wasmachine aanschaft. Verreweg de meeste wasmachines hebben een naar-links-draaiende deur. Bij veel wasmachines van Miele gaat de deur juist naar rechts open. Bij andere merken komt dat nauwelijks voor.

Als je de wasmachine in de hoek van de kamer neerzet, dan wil je dat de deur naar muur opent. Anders zit de muur in de weg. Zet je een wasdroger op je wasmachine? Dan is het handig als beide deuren naar dezelfde kant opengaan. Staan ze naast elkaar dan is het juist handig als ze beide een andere kant op openen. Heb je weinig ruimte dan kan een bovenlader ook een optie zijn, daarin zit de vulopening aan de bovenkant.

Lees ook: