icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines: capaciteit, afmetingen en toerental

Als je een wasmachine koopt, let dan allereerst op een aantal dingen. Hoeveel kilo was je per keer? En hoe droog wil je dat de was uit de machine komt? Ook de plek waar je de machine zet is belangrijk.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 oktober 2018

Dossier-Wasmachine-winkel2

Capaciteit: hoeveel kilo was je?

Gebruikstips_wastipsWasmachines worden steeds groter, een capaciteit van 7 of 8 kilo komt veel voor. In het algemeen varieert de capaciteit van 5 tot wel 12 kilo. Een enkeling kan zelfs 17 kilo aan. Het is zeer de vraag of je zo'n machine vol krijgt.

Een grote wasmachine lijkt handig, zeker als je veel was hebt en natuurlijk ook voor grote stukken wasgoed zoals een tweepersoonsdekbed. Maar als je zo’n grote trommel meestal niet vol krijgt, kun je beter kiezen voor een kleinere machine. De meeste wasmachines wassen namelijk beter en zuiniger (dus goedkoper) met een volle trommel. 

Realiseer je ook dat de opgegeven capaciteit geldt voor het katoenprogramma. Bij synthetische en fijne was doe je de trommel ongeveer halfvol (bekijk daarvoor de gebruiksaanwijzing).

Het is handig om je wasgoed een keer te wegen. Ga een keer met een volle en lege wasmand op een weegschaal staan. Het verschil is het gewicht van je was. Tel er vervolgens zo’n 2 kilo bij (anders moet je erg proppen om alle was in de wasmachine te krijgen) en je hebt een idee van de capaciteit die je nodig hebt.

Een richtlijn:

  • Voor 1 a 2 personen: 5 of 6 kilo.
  • Voor 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: 7 kilo.
  • Voor 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer : 8 kilo of meer.
  • Machines van meer dan 10 kilo zijn alleen geschikt voor bijvoorbeeld een sportclub.

Afmetingen: hoeveel ruimte heb je?

Houd bij je keuze ook rekening met de afwijkende maat van een grote wasmachine. Past zo'n machine wel door het trapgat of in de ruimte waar je hem hebben wilt?

Wasmachines hebben een standaardbreedte van 60 cm en zijn 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte is afhankelijk van de capaciteit. Meestal is het 60 cm, maar de diepste wasmachine is wel 70 cm diep. Bovenladers nemen minder ruimte in.

Lees meer tips over plaatsing en installatie van een wasmachine.

Toerental: hoe droog moet de was zijn?

Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren. Dit toerental gebruik je alleen voor katoenwas, gevoeligere stoffen centrifugeer je meestal met een lager toerental. In theorie geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Maar staar je hier niet blind op. Veel wasmachines doen het met een toerental van 1400 net zo goed als met 1600.

Uit onderzoek blijkt dat je wasmachine sneller slijt met een hoog toerental. 1200 toeren is vaak genoeg om je was goed droog te krijgen, dus als het niet hoeft kies dan niet hoger. Op het energielabel kun je de centrifuge-efficiëntieklasse van wasmachine vergelijken: G is het minst droog, A het droogst.

Wasmachines met een hoog toerental

Even geduld, producten aan het ophalen...

Testresultaten wasmachines

Het dagverse testrapport Wasmachines (€4) bevat alle geteste wasmachines inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een wasdroger.

Meer informatie

Testrapport Wasmachines

Lees ook: