icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
E-bike 267x150

Voordelig je eigen e-bike?

Met ons e-bike collectief fiets je voor een vast bedrag per maand! | Lees meer

Fietsplan

Het 'fietsplan', de oude regeling voor een ‘fiets van de zaak’, is in 2015 afgeschaft. Maar er zijn nog altijd mogelijkheden voor een belastingvrije vergoeding of een renteloze lening. Wel zo prettig, want steeds meer forenzen gebruiken de elektrische fiets voor woon-werkverkeer.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:19 september 2018

Batavus Stream

Het oude fietsplan

Tot 2015 kon je gebruik maken van het oude aantrekkelijke fietsplan, de speciale regeling voor een ‘fiets van de zaak’. Met de invoering van de zogenoemde werkkostenregeling is dit verleden tijd. Een fiets van de zaak valt nu onder dezelfde belastingregels als bijvoorbeeld het bedrijfsuitje, kerstpakket en bedrijfsfitness. Overweeg je om een elektrische fiets te kopen? Lees dan alles over de voor- en nadelen.

Zorgeloos fietsen met ons E-bike collectief

Een elektrische fiets voor een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en de verzekering. Wie wil dat nou niet? En … Je krijgt zelfs extra garantie op de accu voor de hele looptijd van 3 jaar.

Bekijk alle e-bikes

Charlotte_668

Belastingvrije vergoeding

Je werkgever mag 1,2% van het totale loon besteden aan zulke belastingvrije extra’s. Dat betekent dat hij moet kiezen waarvoor hij een belastingvrije vergoeding wil geven. In veel gevallen valt de fiets niet langer hieronder, omdat dat flink op het totale budget drukt. Informeer bij je werkgever wat bij jullie het beleid is. Als de fiets bijvoorbeeld eigendom blijft van je werkgever en je deze alleen gebruikt voor reizen voor woon-werkverkeer, hoef je hierover geen belasting te betalen.

Renteloze lening

Daarnaast is er nog een fiscaalvriendelijke mogelijkheid om een renteloze lening bij je werkgever aan te gaan voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. De Belastingdienst heeft meer informatie over de vergoeding voor fietsen.

Eenvoudiger vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 wordt het eenvoudiger om een 'fiets van de zaak' te rijden. Dan betalen fietsers die via hun werk een fiets ter beschikking krijgen jaarlijks 7% bijtelling. Dit houdt in dat je 7% van de waarde van de leasefiets bij je inkomen optelt en daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt. 

Voor een e-bike van €2500 betaal je dan een kleine €70 per jaar bij een belastingtarief van rond de 40%. Voor het zakelijk leasen van een fiets betaalt de werkgever daarnaast leasekosten, die per fiets verschillen. 

Lees ook:

Nieuwste artikelen