icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

E-bike 267x150

Voordelig je eigen e-bike?

Met ons e-bike collectief fiets je voor een vast bedrag per maand! | Lees meer

Fiets van de zaak

Het 'fietsplan', de oude regeling voor een ‘fiets van de zaak’, is in 2015 afgeschaft. Maar er zijn nog altijd mogelijkheden voor een belastingvrije vergoeding of een renteloze lening. Wel zo prettig, want steeds meer forenzen gebruiken de elektrische fiets voor woon-werkverkeer.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:11 juli 2019

Batavus Stream

Het oude fietsplan

Tot 2015 kon je gebruik maken van het oude aantrekkelijke fietsplan, de speciale regeling voor een ‘fiets van de zaak’. Met de invoering van de zogenoemde werkkostenregeling is dit verleden tijd. Een fiets van de zaak valt nu onder dezelfde belastingregels als bijvoorbeeld het bedrijfsuitje, kerstpakket en bedrijfsfitness.

Wil je een elektrische fiets kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Keuzehulp: Kies de juiste elektrische fiets

Belastingvrije vergoeding

Je werkgever mag 1,2% van het totale loon besteden aan zulke belastingvrije extra’s via de werkkostenregeling (WKR)  Dat betekent dat hij moet kiezen waarvoor hij een belastingvrije vergoeding wil geven. In veel gevallen valt de fiets niet langer hieronder, omdat dat flink op het totale budget drukt. Informeer bij je werkgever wat bij jullie het beleid is. Als de fiets bijvoorbeeld eigendom blijft van je werkgever en je deze alleen gebruikt voor reizen voor woon-werkverkeer, hoef je hierover geen belasting te betalen.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke elektrische fietsen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste elektrische fiets

Popup E-bike 1200x800

Renteloze lening

Daarnaast is er nog een fiscaalvriendelijke mogelijkheid om een renteloze lening bij je werkgever aan te gaan voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. De Belastingdienst heeft meer informatie over de vergoeding voor fietsen.

Eenvoudiger regels vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 wordt het eenvoudiger om een 'fiets van de zaak' te rijden. Dan betalen fietsers die via hun werk een fiets ter beschikking krijgen jaarlijks 7% bijtelling. Dit houdt in dat je 7% van de waarde van de leasefiets bij je inkomen optelt en daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt. 

Voor een e-bike van €2500 betaal je dan een kleine €70 per jaar bij een belastingtarief van rond de 40%. Voor het zakelijk leasen van een fiets betaalt de werkgever daarnaast leasekosten, die per fiets verschillen.

Zorgeloos fietsen met ons E-bike collectief

Een elektrische fiets voor een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en de verzekering. Wie wil dat nou niet? Je krijgt zelfs extra garantie op de accu voor de hele looptijd van 3 jaar.

Bekijk alle e-bikes

Charlotte_668

Lees ook: