icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fietsplan

Het 'fietsplan', de oude regeling voor een ‘fiets van de zaak’, is in 2015 afgeschaft. Maar er zijn nog altijd mogelijkheden voor een belastingvrije vergoeding of een renteloze lening. Wel zo prettig, want steeds meer forenzen gebruiken de elektrische fiets voor woon-werkverkeer.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  20 november 2017


Het oude fietsplan

Tot 2015 kon je gebruik maken van het oude aantrekkelijke fietsplan, de speciale regeling voor een ‘fiets van de zaak’. Met de invoering van de zogenoemde werkkostenregeling is dit verleden tijd. Een fiets van de zaak valt nu onder dezelfde belastingregels als bijvoorbeeld het bedrijfsuitje, kerstpakket en bedrijfsfitness. Overweeg je om een elektrische fiets te kopen? Lees dan alles over de voor- en nadelen.

Belastingvrije vergoeding

Je werkgever mag 1,2% van het totale loon besteden aan zulke belastingvrije extra’s. Dat betekent dat hij moet kiezen waarvoor hij een belastingvrije vergoeding wil geven. In veel gevallen valt de fiets niet langer hieronder, omdat dat flink op het totale budget drukt. Informeer bij je werkgever wat bij jullie het beleid is. Als de fiets bijvoorbeeld eigendom blijft van je werkgever en je deze alleen gebruikt voor reizen voor woon-werkverkeer, hoef je hierover geen belasting te betalen.

Renteloze lening

Daarnaast is er nog een fiscaalvriendelijke mogelijkheid om een renteloze lening bij je werkgever aan te gaan voor de aanschaf van een (elektrische) fiets. De Belastingdienst heeft meer informatie over de vergoeding voor fietsen.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Nieuwste artikelen