icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen: wassen en drogen

Energie besparen tijdens het wassen en drogen? Dat kan. Zo is wassen in een volle trommel voordeliger dan halve wasjes draaien. Daarnaast loont het om te investeren in een warmtepompdroger. Deze gebruikt veel minder energie. Lees al onze energiebespaartips over wassen en drogen.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_energiebesparenwassendrogen

Wassen

Volle wastrommel

Was zoveel mogelijk met een volle trommel. Dat is nog lastig, want wie denkt dat de trommel vol is blijkt 'm vaak maar voor tweederde gevuld te hebben. Als de was met wat lichte druk in de trommel past is het goed. En je bespaart daar flink mee.

Er zijn wasmachines met een knop voor halve belading. Helaas valt dit in de praktijk tegen.

Wassen op lage temperaturen

Je bespaart ook veel energie door te wassen op lagere temperatuur. Maak er een gewoonte van om op 30 of 40ºC te wassen. Een hogere temperatuur is vaak niet nodig om een was schoon te krijgen. Wassen op 30ºC in plaats van op 60ºC scheelt ongeveer €30 per jaar.

Er zijn tegenwoordig ook machines met wasprogramma's met koud water, zo'n 20ºC. Daarmee valt dus nóg meer energie te besparen. Ook zijn er wasmiddelen die geschikt zijn voor wassen op lagere temperaturen. Wij hebben ze getest. Bekijk de test Ariel Excel Gel.

Wel is het verstandig om eens in de zoveel tijd op 60ºC te wassen. Zo dood je de bacteriën die zich hebben opgehoopt in de machine.

Hotfill

Was je toch liever op hoge temperaturen? Dan is het wellicht de moeite om een wasmachine met hotfill aan te schaffen. Je sluit de wasmachine dan rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Het verwarmingselement in de wasmachine hoeft dan geen overuren te draaien. Volgens Milieu Centraal kun je met hotfill tussen de 10% en 35% energie besparen. Dat scheelt €5 tot €20 per jaar aan energiekosten.

De besparing op het elektriciteitsverbruik van de wasmachine kan oplopen tot wel 80%. Maar daar staat een hoger gasverbruik tegenover. Dit is niet het geval wanneer het warme water afkomstig is van de zonneboiler of warmtepomp.

Hoeveel besparing per saldo overblijft hangt af van het tapwaterrendement van het toestel dat warm water levert. Een hotfill-wasmachine kost vaak meer dan een gewone wasmachine. Je bent daarom niet altijd voordeliger uit.

Centrifugeren

Goed centrifugeren van het wasgoed verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Maar een extra hoog toerental is niet nodig. Wasmachines met een maximaal toerental van 1200 of 1400 doen het net zo goed als die met 1600 toeren. Let vooral op het energielabel voor droogresultaat als je een wasmachine koopt. Dat is belangrijker dan het toerental.

Wasprogramma's

Sla het voorwasprogramma over. Dit is vaak niet nodig. Kies ook liever voor een katoenprogramma dan een synthetisch programma. Het katoenprogramma is zuiniger als de trommel vol zit.

Een zuinige wasmachine kopen kan ook veel energie besparen. Vergelijk wasmachines en bekijk welke wasmachine zuinig met water en energie is.

Drogen

De wasdroger neemt al gauw zo'n 7% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden voor zijn rekening. De beste manier om energie te besparen is om er geen te gebruiken. Een gezin bespaart zo €80 tot €110 per jaar aan elektriciteitskosten. En aan de waslijn ruikt je was nog frisser ook.

Warmtepompdroger

Wil je toch een wasdroger, overweeg dan een warmtepompdroger. Met een warmtepompdroger bespaar je €25 per jaar. Hij is gemiddeld zo'n 55% zuiniger dan een traditionele condensdroger.

En kies hoe dan ook voor een zuinige wasdroger. Bekijk welke wasdroger zuinig is met energie en vergelijk zelf wasdrogers.

En verder

  • Koop een wasdroger met dezelfde capaciteit als de wasmachine. Zo kun je altijd een volle trommel was drogen.
  • Je bespaart al door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken.
  • Programma of tijdklok: programmagestuurde drogers gaan efficiënter met energie om dan tijdklokdrogers.

  • Uit is uit: zet de wasdroger ook echt uit als je hem niet gebruikt. Dus let op of alle lampjes wel uit zijn.

Lees meer over energie besparen in huis en Huisbaasje, onze energieverbruiksmanager. Of ga direct naar energie besparen op: