icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen: huishoudelijke apparaten

Iedereen heeft huishoudelijke apparaten in huis. Ook op deze apparaten kun je energie besparen. Zo loont het al om apparaten echt uit te zetten en niet stand-by te laten staan. Lees onze bespaartips voor huishoudelijke apparaten.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_besparenhuishoudelijkeapparaten

Huishoudelijk apparaat echt nodig?

Bedenk voor de koop van een huishoudelijk apparaat of je het echt nodig hebt. Of dat je het maar zelden zult gebruiken? Denk hierbij aan keukenapparatuur of doe-het-zelfapparaten. Misschien loont het om deze te huren of van iemand te lenen.

Repareren of vervangen?

Moderne apparaten zijn vaak veel zuiniger dan oude. Sommige huishoudelijke apparaten van voor het jaar 2000 kun je daarom beter vervangen uit milieuoverwegingen: het energiegebruik weegt daarvoor zwaarder dan weggooien en een nieuwe kopen. Koelkasten of vriezers ouder dan 15 jaar zijn vaak energieslurpers: vervang ze!

Het afgedankte apparaat wordt verantwoord hergebruikt, daarom is de winkelier verplicht je oude apparaat in te nemen als je een nieuw koopt.

Zuinige apparaten zijn doorgaans wel duurder in aanschaf. Maar vaak verdien je de extra kosten dubbel en dwars terug via de verlaging van je energierekening.

Meet je energiegebruik

Je kunt zien hoeveel stroom een apparaat verbruikt door er een energiemeter tussen te schakelen. Koop je voor een tientje in de bouwmarkt. Ook zijn erenergieverbruiksmanagers te koop die op meer geavanceerde wijze informatie geven over je energiegebruik.

Kies zuinige apparaten

Let bij de aankoop van een nieuw huishoudelijk apparaat op het energielabel. Energielabel A is lang niet altijd het zuinigst! Bij veel apparaten zijn er nog zuinigere klassen. A+++ is bij deze apparaten het zuinigst. De labels B, C en D stellen helemaal niets meer voor, en veel apparaten mogen al niet meer verkocht worden met zo'n label.

Voor koelkasten, vriezers, wasmachines, wasdrogers en vaatwassers geldt allemaal dat label A+++ het zuinigst is. Het onzuinigste label voor deze apparten is A+, behalve bij wasdrogers: die kunnen nog energielabel B hebben. Belangrijkste tip bij wasdrogers is om voor een warmtepompdroger te kiezen.

Bekijk onze testresultaten en zie hoe zuinig de huishoudelijke apparaten met een A-label ten opzichte van een A++-label zijn. Zie bijvoorbeeld de testresultaten koelvriescombinaties, testresultaten wasdrogers en testresultaten wasmachines en bekijk wat het zuinigste apparaat is.

Ventilator zuiniger dan airco

Gebruik een ventilator in plaats van een airconditioner. Een ventilator kan de gevoelstemperatuur met 3 tot 5 ºC laten dalen en is veel energiezuiniger dan een airco. Bovendien zijn ventilatoren stiller en goedkoper in aanschaf.

  Kies een zuinige koel- en vrieskast

  De koel- en vrieskast nemen maar liefst 17% van het totale elektriciteitsverbruik in huis voor hun rekening. Met een zuinige koel- of vrieskast kom je dus al een heel eind. Koop in ieder geval een koelvrieskast die qua grootte bij je past. Een te grote koelkast staat voor niets zoveel inhoud te koelen.

  Zet een koelkast met de achterkant minstens 10 centimeter van de muur af. Zo kan de warmte die daar vrijkomt makkelijk weg. Zet daarnaast de koelkast liefst op een koele plek. Dat scheelt in het energiegebruik.

  Slim koelen

  • Zet een koelkast niet onnodig op een te lage temperatuur. Te hoog is ook niet goed, dan kan voedsel te snel bederven en dat kost ook weer energie. Stel de koelkast daarom in op 4ºC.
  • Voorkom warmtetoevoer in de koelkast.
  • Voedsel ontdooien? Zet het in de koelkast. Dan hoeft de koelkast minder hard te werken.
  • Ontdooi je koelkast of koelvriescombi regelmatig.
  • Maak het rooster aan de achterkant regelmatig schoon. Door vuil en stof kan de koelkast minder goed zijn warmte kwijt en kan zo minder goed gaan werken.
  • Vervang versleten deurrubbers.
  • Koop liever een grotere koelkast die zuinig is met energie dan een tweede koelkast.

  Slim vriezen

  Het is belangrijk niet te grote hoeveelheden in 1 keer in te vriezen. In de gebruiksaanwijzing van de vriezer is meestal aangegeven wat je apparaat aankan. Dat noemen we de invriescapaciteit. Kun je de invriescapaciteit niet in de gebruiksaanwijzing vinden? Gebruik dan als vuistregel dat de invriescapaciteit maximaal 10% van de inhoud van de vriezer is. In een kast van 200 liter kun je dus per 24 uur 15 à 20 kg tegelijk invriezen.

  Zet apparaten niet op stand-by

  Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar zo'n 450 kilowattuur (kWh) kwijt aan standby-verbruik. Tweederde kun je voorkomen door de apparaten echt uit te zetten. Je bespaart jaarlijks tientallen euro's!

  Top-5 van veelgebruikte sluipverbruikers

  1. Randapparatuur bij televisie uitzetten: bespaart €10 tot €50 per jaar.
  2. Computer met randapparatuur: bespaart €30 per jaar.
  3. Ready/warmhoudstand koffiemachine: €6 tot €16 per jaar.
  4. Stereoset/losse audioapparatuur: €6 tot €10 per jaar.
  5. Magnetron of oven met display/klok: €6 tot €10 per jaar.

  Laat batterijen langer leven

  Je kunt nog veel winnen door bewust om te gaan met batterijen. Zo kunnen veel batterijen een tweede leven hebben in apparaten die relatief weinig stroom gebruiken. Laad batterijen altijd volledig op. Dit verlengt de levensduur van zowel batterijen als bijvoorbeeld een laptopaccu. Gebruik je de accu lange tijd niet? Laad hem dan 40% op en bewaar deze koel. Ook dit verlengt de levensduur.

  Lees meer over energie besparen in huis en Huisbaasje, onze energieverbuiksmanager. Of ga direct naar energie besparen op: