icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonneboiler: verwarming met zonne-energie

Met een zonneboiler gebruik je zonne-energie voor het maken van warm water voor kraan of douche. Je spaart aardgas uit omdat de zon het water (voor)verwarmt.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_Zonneboilers1

Zo werkt een zonneboiler

Op het dak van de woning plaats je een zonnecollector, die aangesloten is op een buizenstelsel met daarin een vloeistof. Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler) met leidingwater.

Zo wordt het water in het voorraadvat verwarmd en bruikbaar als warm water voor kraan en douche. Het voorraadvat kun je aansluiten op een cv-ketel (met het Gaskeur NZ-label, 'Naverwarming Zonneboiler'), die het water uit het vat zo nodig extra verwarmt tot minstens 60 graden. Je hoeft daarom nooit bang te zijn om onder een koude douche te komen staan. Bovendien krijgt de legionellabacterie hierdoor geen kans.

Interessant?

Een zonneboiler levert een besparing op je gasrekening op. Doordat je minder CO2 uitstoot, lever je ook een bijdrage aan het verminderen van de klimaatverandering. De besparing op je energierekening is des te groter als je een elektrische boiler hebt. Verder zal de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk stijgen, zodat je de zonneboiler wellicht sneller terugverdient dan verwacht.

Als je al zonnepanelen (die elektriciteit opwekken) op je dak hebt liggen en er is nog plaats, dan kan een zonneboiler een prima tweede stap zijn. Zonnepanelen verdien je eerder terug dan een zonneboiler, omdat je een vergoeding krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net.

Laat de zonneboiler door een vakman installeren. Voor zonneboilers kun je ISDE-subsidie krijgen. Een bouwvergunning is normaal gesproken niet vereist.

Bezoek de website 'Energie besparen doe je nu' voor een overzicht van verbeteropties voor je woning, uitleg over subsidies en leningen, en links naar bedrijven die de werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Lees alles over zonneboilers en wat erbij komt kijken en over onze Test van zonneboilers.

Meer weten over duurzame energie? Lees meer over: