icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inboedelverzekering: welke extra dekking heb ik nodig?

Een glasverzekering is belangrijk bij een inboedel- en opstalverzekering. Maar de dekking van een glasverzekering is niet altijd voldoende. Check de extra dekkingen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 maart 2018


Glasverzekering: nodig of niet?

Een glasverzekering is vaak onderdeel van de inboedel- of opstalverzekering (woonhuisverzekering). Het is geen overbodige luxe: glasschade zit in een klein hoekje. Zeker als je naast een voetbalveldje woont en een grote kans loopt op een bal door het raam. Of als je veel duur glas in huis hebt, zoals glas in lood. Er sneuvelen ook nog weleens wat ruiten bij slecht weer.

Bekijk onze keuzehulp Woonverzekering met of zonder glasdekking om te zien of het verstandig is om glas mee te verzekeren.

Vergelijk glasverzekeringen

De meeste mensen zijn verzekerd voor glasschade via een losse module in hun woonhuisverzekering. Anderen zijn standaard voor glas verzekerd via hun woningbouwcorporatie of bewonersvereniging. De ene glasverzekering is echter de andere niet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het luistert soms vrij nauw wat wel en niet is verzekerd. Bij de ene verzekering zijn bijzondere glassoorten, zoals glas in lood en gebogen glas wel meeverzekerd en bij de andere niet.

Let daarom niet alleen op de premie, maar ook op de dekking. Want onderverzekering kan je duur komen te staan. Vergelijker inboedel- en opstalverzekeringen voor advies op maat. Kijk naar de totale prijs-kwaliteitverhouding van de woonhuisverzekering en houd ook rekening met de maximum vergoeding die sommige verzekeraars rekenen. Die varieert soms van €250 tot €500.

Bijzonder glas

Kies voor een glasverzekering die het soort ramen of glas dekt die jij in huis hebt. Heb je veel glas in lood in huis, kies dan een verzekering die deze glassoort ook dekt. De woonhuisverzekeringen van ANWB, Aon Direct, FBTO, Generali, HemaVerzekeruzelf, Woongarant en ZLM bieden geen dekking voor bijzonder glas (bron: MoneyView, maart 2018). Sommige andere verzekeringen dekken alleen gebogen glas dat veel wordt gebruikt in de erkers van oude huizen.

Douchecabine, gevelversiering en dakplaten verzekeren

Een glazen douchecabine of een glazen gevelversiering vallen soms ook onder je glasverzekering. Ook lichtdoorlatende dakplaten en een terrasscherm worden soms gedekt. Of die van glas of kunststof zijn, maakt niet uit. We hebben niet onderzocht welke verzekeraars douchecabines, gevelversiering en dakplaten vergoeden, dus let hierop bij het afsluiten van een verzekering. Overigens kom je alleen voor vergoeding in aanmerking als schade ontstaat door een onverwachte gebeurtenis. Als een dakplaat gaat lekken als gevolg van slijtage kun je dit dus niet claimen.

Aansprakelijkheidheidsverzekering

Schade die jij of je gezinsleden aan een ander toebrengen, kun je claimen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Dit is een onmisbare verzekering, omdat deze schade zo groot kan zijn dat je hem niet zelf kunt dragen. Bijvoorbeeld, omdat een ander door jouw toedoen ernstige fysieke schade oploopt.

Als je per ongeluk het raam van de buren stuk tikt, dan zal de aansprakelijkheidsverzekering de schade vergoeden. Dit is ook het geval als een dakpan door de ruit van de buurman vliegt. Als dit bij storm (windkracht 7 of hoger) gebeurt, zal de buurman echter een beroep moeten doen op zijn eigen woonverzekering. Gooit zoonlief van 12 de ruit van de buurman in? Dan kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Dit is echter niet het geval als een volwassene met opzet een ruit ingooit. Opzet is bij elke verzekering uitgesloten, tenzij de dader jonger is dan 14 jaar.

 

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen