icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkom diefstal: slimme beveiliging van je fiets

In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’. Wat zijn de ontwikkelingen?
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:10 juni 2022

Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws

Slimme elektrische fietsen

De grote fietsverzekeraar Enra biedt sinds de zomer van 2017 speciale, lagere tarieven voor bepaalde 'connected e-bikes' van fabrikant Accell. Deze elektrische fietsen zijn standaard uitgerust met gps-technologie (in het frame). Die helpt om diefstal te voorkomen en gestolen rijwielen terug te vinden. Bij diefstal is er een wachttijd van 3 weken, zodat Enra de mogelijkheid heeft de e-bike op te sporen. Hiervoor heeft de verzekeraar het bedrijf G4S ingeschakeld. Enra heeft inmiddels vergelijkbare samenwerkingen met Gazelle, DutchID en Qwiq.

Track & trace

Middels een nieuw samenwerkingsverband - met nu ook slotenfabrikant Axa - worden de connected e-bikes sinds november 2018 beveiligd door track & trace-systeem Axa-In. Dit zit ingebouwd in de e-bike en zendt een GPS-signaal uit als het rijwiel als gestolen wordt gemeld. Zodra de eigenaar ontdekt dat de e-bike is meegenomen, kan hij dit melden via een app op zijn smartphone. Deze waarschuwing gaat naar G4S, die de e-bike via het GPS-signaal kan vinden en met de politie kan samenwerken om deze terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Enra wil op korte termijn met enkele fietsfabrikanten een connected e-bikeverzekering gaan aanbieden.

Premiekorting

Ook Kingpolis heeft track & trace ingevoerd. De verzekeraar geeft 20% premiekorting als een door Kingpolis erkend tracking-systeem (data en opsporing) wordt geplaatst. 'Indien gebruik wordt gemaakt van de tracker clausule, heeft de opsporingsdienst 60 uur de tijd om de fiets terug te vinden. Als dat lukt, krijgt de verzekerde zijn fiets retour (eventuele schade wordt vergoed). Lukt het niet, dan keert de verzekering uit (mits voldaan is aan de polisvoorwaarden).' Ook bij Allianz Global Assistance krijg je met een connected e-bike korting op de premie van de diefstal-dekking.

Interpolis geeft aan het onderzoek naar nieuwe technologieën 'later dit jaar' (2021) op te pakken. Andere fietsverzekeraars laten weten de ontwikkelingen met belangstelling te volgen. Overigens denkt Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) dat in 2025 álle e-bikes zijn uitgerust met track & trace. 

Digitale sloten

Fietssloten zonder sleutel zijn een andere ontwikkeling. Deze sloten werken via een app. Inmiddels accepteren alle fietsverzekeraars digitale sloten. Ook deze sloten moeten wel minimaal een 'ART 2-sterrenkwalificatie' hebben.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.