icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen: koken

Ook in de keuken is het mogelijk om energie te besparen. Door de juiste pan te gebruiken gaat minder warmte verloren. En een oven tussentijds niet openen zorgt dat er minder warmte verdwijnt. Lees meer tips over energie besparen tijdens het koken.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_energiebesparenkoken

Koken op een kookplaat

Kies de juiste pan

 • Gebruik liever een kleine pan op een kleine pit en gebruik een snelkookpan voor gerechten die lang moeten koken.
 • Let op de bodem van de pan. Een pan met een bolle bodem is efficiënter voor koken op gas. Voor alle elektrische kookplaten is een platte bodem beter.
 • Houd tijdens het koken het deksel zo lang mogelijk op de pan. Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren.
 • Pak vaker de wok. Je hoeft hierbij namelijk geen water te verwarmen.
 • Verwarm niet au bain marie. Warm liever op in de magnetron. Dat is minder milieubelastend. Moedermelk kan onder bepaalde voorwaarden in de magnetron worden opgewarmd. Kijk voor meer informatie op Voedingscentrum.nl.

Kook op gas of inductie

Koken op gas is nu nog iets goedkoper dan koken op elektriciteit, maar zowel op kosten als op CO2-uitstoot ontlopen gas- en inductiekookplaten elkaar nog nauwelijks. Inductiekookplaten zijn zelfs de meest besparende keuze als de stroom van je eigen zonnepanelen komt. Gas zal de komende jaren duurder worden en elektriciteit goedkoper en schoner. Inductiekookplaten hebben daarmee de toekomst.

Steeds minder woningen zullen nog op aardgas aangesloten blijven. Als je voorlopig nog op gas wilt blijven koken is  koken op 'gas onder glas' de zuinigste optie. Daarbij ligt er een glasplaat over de gaspitten heen. Zo kan er geen warmte om de pan heen wegstromen. Let er op dat de vlam niet te horizontaal is. Let er ook op dat er niet teveel ruimte is tussen de vlam en de pan. Dan gaat er veel warmte verloren.

Zowel gaskookplaten als inductiekookplaten zijn zeer goed afstelbaar, zodat weinig energie verloren gaat. Bij inductie wordt ook nog eens alleen de pan heet, dus een kleinere pan op een grotere plaat verspilt geen energie. Bij keramische kookplaten is dat niet zo. Die zijn daardoor een stuk minder zuinig dan inductie, maar nog wel zuiniger dan ouderwetse gietijzeren elektrische kookplaten.

Warm op in de magnetron

 • Heb je nog geen oven, kies dan voor een combimagnetron met heteluchtfunctie. Deze is zuiniger met energie dan alleen een oven. Kook gerechten zo veel mogelijk op de combistand.
 • Kies een simpele combimagnetron. Het maximale vermogen van een magnetron heeft namelijk geen invloed op het energiegebruik.
 • Kook gerechten in de magnetron. Dat gaat sneller en is energiezuiniger dan koken op het fornuis. Dat geldt ook voor het opwarmen van een bekertje melk.
 • Haal de stekker uit de magnetron als je deze niet gebruikt. Bij een ouder model kan dat 25-40% van het jaarlijks energiegebruik schelen.
 • Gebruik de magnetron niet om diepgevroren voedingsmiddelen te ontdooien.

Bespaar energie met de oven

Bij ovens maakt het voor het energiegebruik weinig uit of je kiest voor gas of elektrisch. Van de elektrische ovens onderling zijn heteluchtovens energiezuiniger dan gewone ovens. Ze kunnen met een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken. Dat scheelt naar schatting 14% energie.

De meeste ovens hebben energielabel A. Toch kan het exacte energiegebruik sterk verschillen. Kijk dus naar het aangegeven energiegebruik. Het loont om een geschikt formaat oven te kiezen. Een grote oven gebruikt ongeveer 20% meer energie om een gerecht te bereiden dan een middelgrote oven.

Veel ovens hebben een ingebouwde klok of een display. Dit kost veel extra energie. Kies dus bij voorkeur voor een oven zonder klok. Of kies voor een model met uitschakelbaar display.

Milieu Centraal geeft de volgende extra adviezen om de oven energiezuinig te gebruiken:

 • Houd de deur van de oven zoveel mogelijk dicht.
 • Gebruik voor bepaalde gerechten de (combi)magnetron in plaats van de oven.
 • Zet de oven al uit voordat de bereiding klaar is. Hij blijft nog lang warm.
 • Kook bij voorkeur meerdere gerechten achter elkaar en kook grotere hoeveelheden in één keer.
 • Haal de bakplaat weg als die niet nodig is. Leg ook geen folie over de ovenroosters. Dat belemmert de luchtstroming.
 • Gebruik de zelfreinigende functie van een oven met mate. Dit gebruikt veel energie.

Gebruik de waterkoker bewust

Zuinig omgaan met de waterkoker levert best wat op. Verwarm niet meer water dan je nodig hebt. Maak het water ook niet heter dan nodig. Let er verder op dat de waterkoker niet onnodig lang door blijft koken voordat hij automatisch uitschakelt. Ontkalk een waterkoker regelmatig: zo geeft het verwarmingselement het meest efficiënt zijn energie af.

Tips voor een kokend-waterkraan

 • Kies een goed geïsoleerd model met een zo laag mogelijk verbruik in stand-by (10 watt).
 • Heb je al een kokend-waterkraan die sowieso aan staat? Gebruik hem dan alleen als je kokend water nodig hebt. Het is energieverspilling om bijvoorbeeld de vaat te spoelen met kokend water.
 • Ben je een tijd van huis, dan kun je het apparaat het best uitzetten. In 3 weken scheelt dit 5 tot 15 kWh stroom.

Lees meer over energie besparen in huis en Huisbaasje, onze energieverbruiksmanager. Of ga direct naar energie besparen op: