icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Doorstromer: financiering nieuwe koopwoning

Als je een nieuw huis gaat kopen en je huidige woning in de verkoop zet, komt er veel op je af. Hoeveel kan ik lenen voor het kopen van een huis, en wat worden dan mijn maandlasten? Mag ik mijn oude hypotheekvorm aanhouden? Hoe zit het met de fiscus? Wat doe ik met een restschuld? Wij helpen je op weg.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Huizenjacht

Wat is mijn maximale hypotheek?

Je maximale hypotheek wordt ook wel je leencapaciteit genoemd. De leencapaciteit is afhankelijk van een aantal dingen, waaronder:

 • Wat is jouw inkomen en het inkomen van je eventuele partner?
 • Ben je in loondienst of ben je ondernemer?
 • Wat is de waarde van het huis dat je wilt kopen?
 • Wat is de waarde van het huis dat je verkoopt?
 • Heb je een (studie)schuld?

Eigen geld noodzakelijk

De regels voor het sluiten van een hypotheek worden elk jaar strenger. Zo mag de waarde van de hypotheek in 2017 niet hoger zijn dan 101% van de waarde van de woning die je koopt. Omdat je naast je hypotheek met extra kosten te maken krijgt, zul je altijd eigen geld moeten inbrengen bij de aankoop van een woning. Beschik je niet over eigen geld? Misschien dat je met de hulp van je ouders wel je droomhuis kunt kopen. 

Met welke extra kosten moet ik rekening houden?

Als je bij de makelaar een huis te koop ziet staan, staat daar meestal k.k. achter. Dit staat voor kosten koper en betekent dat de extra kosten voor rekening zijn van de koper. De extra kosten waarmee je rekening moet houden zijn onder andere:

Kosten koper

In totaal moet je rekening houden met ongeveer 5% kosten koper. Omdat je maximaal 101% van de waarde van de woning met een hypotheek mag financieren, betekent dit dat je een deel van de kosten met spaargeld, overwaarde van je huidige woning of met behulp van je ouders moet financieren.

(Studie)schuld 

Als je een schuld hebt, dan heeft dat veel invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Veel mensen hebben een schuld. Dit kan een persoonlijke lening zijn, roodstand op je bankrekening of een private autolease. Ook een studieschuld weegt mee in je hypotheekaanvraag.

Huis onder water

Wat gebeurt er als het huis dat je verkoopt onder water staat? Bekijk de opties om de restschuld mee te financieren.

Bankgarantie

Als je een woning koopt moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. Dit is een soort aanbetaling op de woning voordat de overdracht van de woning plaatsvindt. In plaats van met eigen geld kun je die aanbetaling ook regelen met een bankgarantie

Overbruggingskrediet

Wanneer het huis dat je verkoopt overwaarde heeft, maar nog niet is verkocht voordat je een nieuw huis koopt, kom je (tijdelijk) geld tekort. Dit kun je oplossen door het sluiten van een overbruggingskrediet

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • naheffing-spaarhypotheek
  31 jul.

  Bank draait op voor slecht advies spaarhypotheek

  Banken en tussenpersonen blijken hun klanten niet altijd te hebben beschermd tegen de valkuilen van spaar- of bankspaarhypotheken. Zij moeten nu de consequenties accepteren.