icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Zonneboiler kopen: waar let je op?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Met een zonneboiler kun je douchen op zonne-energie. Wij geven je advies over de aanschaf, subsidies, benodigde ruimte en energiebesparing.


1
Zo werkt een zonneboiler

 • Op het dak van de woning plaats je een zonnecollector, die aangesloten is op een buizenstelsel met daarin een vloeistof.
 • Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof.
 • De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler) met leidingwater. Zo wordt het water in het voorraadvat verwarmd en bruikbaar als warm water voor kraan en douche.
 • Het voorraadvat kun je aansluiten op een cv-ketel (met het Gaskeur NZ-label), die het water uit het vat zo nodig extra verwarmt tot minstens 60 graden. Je hoeft daarom nooit bang te zijn om onder een koude douche te komen staan. Bovendien krijgt de legionellabacterie hierdoor geen kans. Je kunt de zonnecollector ook met een (hybride) warmtepomp combineren.
Koopadvies 1 zo werkt een zonneboiler

2
Is een zonneboiler interessant voor mij?

Een zonneboiler levert een besparing op je gasrekening op. Doordat je minder CO2 uitstoot lever je ook een bijdrage aan het verminderen van de klimaatverandering. De besparing op je energierekening is des te groter als je een elektrische boiler hebt.

Verder zal de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk stijgen, zodat je de zonneboiler wellicht sneller terugverdient dan verwacht.

Ook de combinatie met een (hybride) warmtepomp maakt een zonneboiler extra interessant.

Als je al zonnepanelen (die elektriciteit opwekken) op je dak hebt liggen en er is nog plaats, dan kan een zonneboiler een prima tweede stap zijn. Omdat je de stroom van zonnepanelen teruglevert aan het net en daarvoor een vergoeding krijgt, verdien je zonnepanelen eerder terug dan een zonneboiler.

3
Kosten en opbrengsten

De zonneboilers in onze test kosten tussen de €2000 en €3500 en gaan zo'n 25 jaar mee. Daarbij komen nog kosten voor onder andere installatie en onderhoud.

Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water. Dit komt neer op ongeveer €130 per jaar (gasprijs 2015/2016).

Vanaf 2016 stelt de overheid de ISDE-subsidie beschikbaar. Deze subsidie is per 2017 fors verhoogd. Iedereen die een zonneboiler-systeem wil plaatsen, kan deze subsidie aanvragen. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. De zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie. De lijst wordt continu bijgewerkt en hierin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler.

Lees meer over de kosten en opbrengsten van een zonneboiler.

besparen en budgeteren meldpunt incasso

4
Benodigde ruimte

De zonnecollector is meestal enkele vierkante meters groot en bedekt dus niet het hele dak, zoals soms wel het geval is bij zonnepanelen. De grootte van de collector hangt af van het aantal personen in het huishouden. Bij 4 personen heb je bijvoorbeeld een collector van 3 tot 4 m2. De rest van de ruimte op het dak zou je kunnen gebruiken voor zonnepanelen. Let wel weer op dat ze niet in elkaars schaduw staan.

Op een schuin (pannen)dak kunnen collectoren tegen elkaar aanliggen. Per vierkante meter collector is dus ook ongeveer een vierkante meter ruimte nodig. Op een plat dak moet er wat ruimte tussen de collectoren in zitten om te voorkomen dat de schaduw van de voorste collectoren op de achterste valt. Reken dan per vierkante meter collector ongeveer 2,5 m2 dak.

Artikel_Zonneboilers2

5
Soorten zonneboilers

Er zijn allerlei soorten en typen zonneboilers. Voor het Nederlandse klimaat zijn vooral het drukgevuld systeem en het terugloopsysteem belangrijk. Bij die laatste loopt de transportvloeistof terug in een opslagvat als de zonneboiler niet in werking is, waardoor je geen antivries hoeft te gebruiken. Daardoor is het goedkoper in onderhoud dan een drukgevuld systeem. Maar soms moet je daar toch voor kiezen, afhankelijk van de plaats van de collector ten opzichte van het voorraadvat.

Voor op je dak kun je kiezen tussen een vlakke-plaatcollector of een vacuumbuis-collector. Die laatste is duurder, maar werkt beter bij bewolking of laagstaande zon.

Koopdvies 5 soorten boilers

6
Plaatsing van de collector

De zonnecollectoren moet je zodanig richten dat ze zoveel en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Daarbij moet je niet alleen rekening houden met de bewegingen van de zon gedurende een etmaal, maar ook met de stand van de zon door de seizoenen heen. In de winter staat de zon veel lager dan in de zomer.

Je haalt het meeste uit een zonnecollector als deze gericht is op het:

 • zuidwesten;
 • zuiden;
 • zuidoosten.

Kies de hoek met een horizontaal vlak tussen de 20 en 60 graden. Zorg dat je collector niet in de schaduw komt te liggen.

7
Voor de koop en installatie

Let op de volgende punten als je een zonneboiler wilt aanschaffen.

 • Laat je zonneboiler installeren door een vakman.
 • Vraag uitgebreid advies aan een installateur. Bijvoorbeeld wat voor type je het beste kunt kiezen.
 • Stem de grootte van het voorraadvat af op het aantal personen in je huishouden en hun douchebehoefte. Heb je een te klein huishouden, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen. Heb je een te groot huishouden, dan investeer je onnodig veel geld.
 • De cv-ketel moet voorzien zijn van het keurmerk Gaskeur-NZ, dat hebben de meeste hr-combiketels tegenwoordig. Is dit bij jouw ketel niet het geval? Er bestaan speciale aansluitsets om het toch mogelijk te maken.
 • Er is een subsidie beschikbaar voor kopers van een zonneboiler.

8
Vergunningen

Het is meestal niet nodig om voor zonnecollectoren een bouwvergunning aan te vragen. Maar de installatie moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen:

 • De collectoren mogen niet uitsteken en op een plat dak niet te dicht bij de rand staan.
 • Op een rijksmonument of in een beschermd dorps- of stadsgezicht mag je meestal geen collectoren plaatsen. In ieder geval niet als ze zichtbaar zijn.

De gemeente kan je vertellen of er voor jouw woning bijzondere voorwaarden gelden.

 

 

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME

Uitslag test zonneboilers

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Heb je zelf een zonneboiler? Deel je ervaringen of stel je vraag op de Community.

We zijn de topics aan het ophalen...