icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Welk autostoeltje past bij welk kind?

Welk autostoeltje je moet kopen hangt af van het gewicht of de lengte van je kind. Voor iedere gewichtsgroep geldt ook een leeftijdsindicatie. Maar die gelden slechts bij benadering. Sommige kinderen zijn op dezelfde leeftijd nu eenmaal groter en zwaarder dan andere. Nieuwe i-Size-zitjes zijn niet meer ingedeeld in gewichtsklassen maar hebben een lengte-indicatie.
Ronald Vroman
Ronald Vroman

Expert Auto, Fiets & Reizen

Artikel_soortenautostoeltjes

Autostoeltjes zijn ingedeeld in gewichts- of lengtegroepen. In onze vergelijker onderscheiden we zitjes voor baby's, peuters en oudere kinderen. In dit overzicht zie je welk soort zitje geschikt is voor welk gewicht en lengte.

Babystoeltjes:

 • Groep 0
 • Groep 0+
 • i-Size ± 40 - 75 cm

Baby-/peuterstoeltjes:

 • Groep 0/1
 • Groep 0+/1
 • i-Size ±40 - 105 cm

Peuterstoeljes:

 • Groep 1
 • i-Size ±60 - 105 cm

Peuter-/kinderstoeltjes:

 • Groep 1/2
 • Groep 1/2/3

Kinderstoeltjes: 

 • Groep 2/3 

Babystoeltjes 

Koopadvies_Channel2__autostoeltje babiesVoor baby’s tot ruim 1 jaar: Groep 0+ (tot 13 kg) zitje of i-Size tot zo’n 75 cm.

 • Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting geïnstalleerd. Het kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Deze positie biedt meer steun aan het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing.
 • Bevestiging van het autostoeltje is vaak met de autogordel. Er zijn ook diverse autostoeltjes met een onderstel dat in de auto achterblijft en waarop je het zitje vastklikt. Dit onderstel wordt meestal vastgezet met behulp van Isofix-bevestigingspunten. De meeste Isofix-autostoeltjes voor baby’s  hebben een onderstel. Er zijn ook Isofix-stoeltjes zonder onderstel op de markt.
 • Het kindje zelf wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordeltje.
 • Babystoeltjes mogen alleen op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag voor zit, of wanneer deze gedeactiveerd is.
 • Babystoeltjes hebben vaak meerdere standen, zoals een zit- en een slaapstand.

Let op: je kind achteruitkijkend vervoeren is veiliger!

Door de grote overlap in gewichtsklasse tussen groep 0+ en groep 1, worden kleine kinderen vaak te vroeg in een 'vooruitkijkend' autostoeltje geplaatst. Het is veiliger als het kind met de rug in de rijrichting zit. In deze positie worden het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing aan veel lagere krachten blootgesteld. Wacht dus met overstappen tot je kind te zwaar of te lang is geworden. Het  kind is dan zwaarder dan 13 kg of het hoofdje komt boven het stoeltje uit.

In Scandinavië worden de meeste kinderen veel langer tegen de rijrichting in vervoerd. De laatste jaren verschijnen er ook in Nederland meer achteruitkijkende peuterzitjes op de markt.  De Consumentenbond moedigt deze ontwikkeling aan.

Peuterstoeltjes

Koopadvies-Autostoeltjes-PeuterVoor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: Groep 1 (van 9 tot 18 kg) of i-Size tussen 60 en 105 cm.

 • In Groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto. In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 70 cm zijn.
 • De autostoeltjes worden vaak vastgezet met de 3-puntsgordel. Er komen steeds meer  Isofix-stoeltjes voor deze groep op de markt.
 • Het kind zelf wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordeltje of beschermd door een vangtafel.

Kinderstoeltjes 

Koopadvies_Channel2__autostoeltje kinderenVoor kinderen van ongeveer 3  tot 6 jaar: Groep 2 (van 15 tot 25 kg)

Voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar: Groep 3 (van 22 tot 36 kg).

 • Groep 2 en 3 worden zo goed als altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of  autostoelverhogers waarin het kind rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.
 • De zittingverhogers hebben meestal en bij voorkeur een rugleuning om het hoofd te steunen en de gordel te geleiden.
 • Vanaf eind 2016 worden zittingverhogers zonder rugleuning alleen nog voor kinderen groter dan 125 cm en 22 kg goedgekeurd.
 • Autostoelverhogers met hoofdsteun en zijsteunen (ook wel 'sidewings' genoemd) genieten de voorkeur vanwege de betere bescherming bij een aanrijding van opzij.

Overlappende groepen: Baby-/peuterstoeltjes en peuter-/kinderstoeltjes

Er zijn ook autostoeltjes op de markt die bovenstaande gewichtsklassen combineren. Dit zijn:

 • baby-/peuterstoeltjes: Groep 0(+)/1 autostoeltjes voor kinderen van geboorte tot 18 kg of i-Size tot 105 cm;
 • peuter-/kinderstoeltjes: Groep 1/2/3 stoeltjes voor kinderen van 9 tot 36 kg.

Met deze autostoeltjes kun je een langere periode overbruggen. Helaas zien we vaak dat dit soort autostoeltjes een compromis zijn met tekortkomingen voor diverse groepen. Er zijn echter ook van dit soort autostoeltjes op de markt die wel oplossingen bieden met goede bescherming. Bekijk hiervoor onze autostoeltjes-vergelijker.

Baby-/peuterstoeltjes

Koopadvies-Autostoeltjes-BabyPeuterVan dit soort autostoeltjes zijn er verschillende varianten, zowel met gordelbevestiging als Isofix:

 1. Autostoeltjes waarbij je kind de eerste maanden met de rug in de rijrichting zit. Als het kind groter is (bij de overgang naar groep 1 of als het kind groter is dan 71 cm bij i-Size zitjes) wordt het zitje in de rijrichting  geplaatst. Het gordeltraject waarmee het autostoeltje met de autogordel moet worden vastgezet, moet op het zitje gecodeerd zijn op basis van kleur. Blauw wordt gebruikt voor installatie tegen de rijrichting in. Rood wordt gebruikt voor installatie in de rijrichting.
 2. Autostoeltjes waarbij het kind tot 18 kg of 105 cm achteruitkijkend wordt vervoerd.

Peuter-/kinderstoeltjes

Koopadvies-Autostoeltjes-PeuterKinderAutostoeltjes die gebruikt kunnen worden voor zowel peuters als grotere kinderen hebben vaak een 5-puntsharnas of een vangtafel voor de kleintjes. Zijn ze daar uitgegroeid? Dan worden kinderen met de autogordel vastgezet. Alleen de zitjes met hoofdsteun en met zijsteunen bieden bescherming bij een aanrijding van opzij. 

Lees ook:

Testrapport autostoeltjes

Het dagverse testrapport Autostoeltjes (€4) bevat alle geteste autostoeltjes inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een autostoeltje.

Meer informatie

Testrapport Autostoeltje

Test autostoeltjes

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind