icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Accu van een elektrische fiets

De accu van een elektrische fiets bepaalt hoever je kunt fietsen. Bedenk dus goed waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Over het algemeen hebben elektrische fietsen een Li-lon of Li-Polymeer accu. 
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  20 november 2017

Gebruikstips levensduur accu e-bike verlengen

Afstand en accu

Voor korte ritjes naar de supermarkt of naar je werk heb je een andere accu nodig dan voor lange ritten met zware bagage. Dus voor je een elektrische fiets koopt, moet je bepalen waarvoor je hem nodig hebt. Misschien is een accu met een lagere capaciteit en een kleinere actieradius wel voldoende. Lees meer over laadpunten.

Accu e-bike

De meeste accu's kun je loskoppelen en binnen bij kamertemperatuur opladen. Handig als je elektrische fiets in een koud schuurtje staat. Ook neem je een fiets zonder accu makkelijker mee op een fietsdrager op de auto. Alle fietsen in de test hebben inmiddels Li-Ion of Li-Polymeer accu's die per kilo meer energie kunnen bevatten dan de NiMh-accu's die vroeger werden gebruikt. Ook hoeven ze niet meer permanent aan de lader.

Bij veel merken kun je kiezen uit accu's met verschillende capaciteiten. Dit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Met een accu met meer Wattuur kun je verder fietsen. Maar je kunt de actieradius van verschillende fietsen niet helemaal vergelijken aan de hand van de capaciteit. Want niet alle fietsen gaan even zuinig met de energie om. De prijs van een grotere accu is fors hoger.

Levensduur

Bewaar de accu zoveel mogelijk op kamertemperatuur. In een koud schuurtje zonder verwarming of onder de brandende zon loopt de levensduur hard terug. Bij normaal gebruik gaat een accu meestal een jaar of 5 mee. Daarna kun je hem laten vervangen of reviseren. Is je accu kapot en heb je problemen met de leverancier? Lees dan meer over garantie.

Lithium-ijzerfosfaat accu 

Maak je veel gebruik van je elektrische fiets? Houd de nieuwste ontwikkeling dan goed in de gaten: de lithium-ijzerfosfaat accu (LiFePO4). Deze wordt nog maar door een beperkt aantal fabrikanten toegepast. Hij is in prijs/capaciteitsverhouding maar iets duurder dan de Li-Ion accu. Maar op hoger vermogen is hij veel sneller te laden en gaat volgens opgave van de fabrikanten meer dan 2000 laadcycli mee.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.