icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zelf energie opwekken: hoe doe je dat?

Via een energiebedrijf kun je de energie afnemen die je nodig hebt. Maar je kunt ook zelf energie opwekken. Dit zijn de mogelijkheden.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_zonneenwindenergie

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Als je dak ruim en geschikt is, kun je een groot deel van de elektriciteit die je nodig hebt zelf produceren. Dit kan het beste met een plat dak, of een schuin dak op het zuiden. Maar op het oosten of westen kan ook. Ook is het van belang dat er geen schaduw op je dak valt. De investering verdien je in een jaar of 7 terug.

Lees alles over zonnepanelen, wat er bij komt kijken, en hoe je verdient aan de zonnestroom die je aan het net teruglevert.

Je kunt ook gezamenlijk stroom opwekken als je op je eigen dak geen of te weinig ruimte hebt voor zonnepanelen.

Zonneboiler

De zon kun je niet alleen gebruiken om elektriciteit te produceren, je kunt er ook je kraan- of douchewater mee verwarmen. Dat doe je met een zonneboiler.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak van je woning, die via een buizenstelsel is aangesloten op een voorraadvat met water. Dit water wordt dankzij de zonne-energie verwarmd. Dit kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater en soms je woning. Huur een vakman in voor het installeren van de zonneboiler. Voor zonneboilers is ISDE-subsidie beschikbaar. Een bouwvergunning is meestal niet nodig.

Koop een deel van een coöperatieve windmolen

Naast eigen zonnepanelen kun je ook energie opwekken met een eigen windmolen, maar dit is voor gewone consumenten niet zo gunstig. Er zijn ook diverse initiatieven waarbij je kunt deelnemen aan een coöperatie. Je koopt dan een 'stukje windmolen'.

Via je energieleverancier

Je kunt dus een 'stukje windmolen kopen', maar dit kun je ook indirect doen door te kiezen voor een groene energieleverancier. Kies een voorloper uit ons overzicht van groene energieleveranciers. Zo zorg je er indirect voor dat er een stukje windmolen bijkomt.

Vergelijk energieleveranciers

Met zonnepanelen of een windmolen kun je vaak makkelijk je hele stroomverbruik op jaarbasis zelf opwekken. Maar niet altijd op de momenten dat je de stroom nodig hebt. En thuisaccu's om de stroom in op te slaan zijn nog erg duur en te klein om langere zonloze periodes te overbruggen. Daarom heb je ook een contract met een energieleverancier nodig.

Wil je weten hoe energieleveranciers scoren op prijs en duurzaamheid? Bekijk dan de Energievergelijker.

Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen? Stap dan over via het Energiecollectief.

Meer weten over soorten energie of duurzame energie? Lees onze artikelen over: