icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Zelf energie opwekken: hoe doe je dat?

Via een energiebedrijf kun je de energie afnemen die je nodig hebt. Maar je kunt ook zelf energie opwekken. Dit zijn de mogelijkheden.
Artikel_zonneenwindenergie

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Als je dak ruim en geschikt is, kun je een groot deel van de elektriciteit die je nodig hebt zelf produceren. Dit kan het beste met een plat dak, of een schuin dak op het zuiden. Maar op het oosten of westen kan ook. Ook is het van belang dat er geen schaduw op je dak valt. De investering verdien je in een jaar of 7 terug.

Lees alles over zonnepanelen, wat er bij komt kijken, en hoe je verdient aan de zonnestroom die je aan het net teruglevert.

Je kunt ook gezamenlijk stroom opwekken als je op je eigen dak geen of te weinig ruimte hebt voor zonnepanelen.

Zonneboiler

De zon kun je niet alleen gebruiken om elektriciteit te produceren, je kunt er ook je kraan- of douchewater mee verwarmen. Dat doe je met een zonneboiler.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak van je woning, die via een buizenstelsel is aangesloten op een voorraadvat met water. Dit water wordt dankzij de zonne-energie verwarmd. Dit kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater en soms je woning. Je kunt er voor kiezen om de boiler zelf te installeren. Toch huren de meeste consumenten een vakman in voor het installeren van de zonneboiler. Subsidie is mogelijk en een bouwvergunning is vaak niet nodig.

Lees alles over zonneboilers en wat erbij komt kijken en over onze Test van zonneboilers.

Koop een deel van een coöperatieve windmolen

Naast eigen zonnepanelen kun je ook energie opwekken met een eigen windmolen, maar dit is niet zo gunstig - zie hieronder. Er zijn ook diverse initiatieven waarbij je kunt deelnemen aan een coöperatie. Je koopt dan een 'stukje windmolen'. De stroom die de windmolen levert, wordt maar gedeeltelijk verrekend met je stroomverbruik. Je krijgt onder bepaalde voorwaarden een deel van de energiebelasting terug.

Via je energieleverancier

Je kunt dus een 'stukje windmolen kopen', maar dit kun je ook indirect doen door te kiezen voor een groene energieleverancier. Kies een voorloper uit ons overzicht van groene energieleveranciers. Zo zorg je er indirect voor dat er een stukje windmolen bijkomt.

Vergelijk energieleveranciers

Met zonnepanelen of een windmolen kun je niet zo snel voldoende energie opwekken. Waarschijnlijk moet je ook nog elektriciteit afnemen van een energieleverancier. Wil je weten hoe energieleveranciers scoren op prijs, duurzaamheid en klanttevredenheid? Bekijk dan de Energievergelijker.

Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen? Stap dan over via het Energiecollectief.

Meer weten over soorten energie of duurzame energie? Lees onze artikelen over:

Bespaar op energiekosten