icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Hoe wij veilen

Tijdens energieveilingen concurreren energieleveranciers voor de scherpste tarieven voor zowel een 1-jarig contract als een 3-jarig contract. Alleen leveranciers met een leveringsvergunning worden van tevoren uitgenodigd en mogen deelnemen aan de veiling. Zij mogen alleen contracten aanbieden met 100% wind- en zonnestroom.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:15 augustus 2019

Gebruikstips_energiebespaarlening

Hoe werkt de Energieveiling van de Consumentenbond?

Tijdens energieveilingen concurreren energieleveranciers voor de scherpste tarieven voor zowel een 1-jarig contract als een 3-jarig contract. Alleen leveranciers met een leveringsvergunning mogen deelnemen aan de veiling en krijgen van tevoren een uitnodiging voor deelname. Zij mogen alleen contracten aanbieden met 100% wind- en zonnestroom. Deze leveranciers kunnen vrijelijk deelnemen aan de veiling. Tijdens de veiling mogen leveranciers een bod uitbrengen, maar zijn hier niet toe verplicht. Leveranciers bieden op basis van een totale energie jaarprijs totdat er niet meer geboden wordt in de laatste 30 minuten. De leverancier die de laagste jaarprijs biedt wint de veiling en mag vervolgens dit contract via de consumentenbond aanbieden aan iedereen die zich heeft ingeschreven. Kortom de veiling werkt dus als een normale veiling, maar dan met een neerwaartse werking (reversed price).

Wat gebeurt er na de veiling?

Een aantal dagen na de veiling wordt het aanbod verstuurd aan diegene die zich vóór de veilingdatum hebben ingeschreven. Iedereen die zich na de veiling datum inschrijft ontvangt het aanbod op een later moment wanneer deze beschikbaar is voor iedereen. In de e-mail die je van ons hebt ontvangen, staat een link naar het aanbod. Wanneer de aanvullende gegevens ingevuld zijn, dan vind je in de mail een aanbod op maat met daarin jouw verwachte persoonlijke besparing. Zijn deze gegevens niet ingevuld dan zie je alleen de gemiddelde besparing, gebaseerd op gemiddelde verbruiksgegevens. In dat geval heb je de mogelijkheid om de ontbrekende gegevens toe te voegen op je persoonlijke pagina. Vervolgens zul je direct jouw verwachte besparing te zien krijgen. De Consumentenbond gaat altijd uit van een realistische en voorzichtige besparingsberekening. Ben je benieuwd hoe wij dat doen? Ga dan naar meer informatie over de voordeelberekening.

Heb je toch nog een vraag? Mail naar energiecollectief@consumentenbond.nl of bel 088 66 99 088. Je kunt de overstap direct maken via ons Energiecollectief. Met een paar muisklikken bespaar je dan al snel honderden euro's. En de overstap is bovendien zo geregeld.

Op een rijtje:

  • In tegenstelling tot recente berichten in de media werkt de Consumentenbond niet met een 'bodem- of minimumprijs' voor energieleveranciers. Dit houdt in dat de energieveiling van de Consumentenbond als doel heeft een zo groot mogelijke besparing voor consumenten te realiseren en dat de leverancier die het beste bod doet, wint.
  • Alle leveranciers met leveringsvergunning mogen deelnemen en worden uitgenodigd.
  • Zij mogen alleen contracten aanbieden met 100% wind- en zonnestroom.
  • Alle leveranciers ontvangen gelijkluidende contracten met dezelfde afspraken en dezelfde productvoorwaarden. Ook betalen de participerende leveranciers altijd exact dezelfde overstapvergoeding.
  • Leveranciers kunnen vrijelijk deelnemen in de veiling. Als zij niet bieden winnen zij niet, ze zijn tot niets verplicht. Er is altijd maar 1 winnaar per categorie. Omdat er 2 categorieën zijn is er ook marktwerking tussen de 2 categorieën: 1 en 3 jaar.
  • In de regel zijn onze veilingen drukbezocht en zijn er veel biedingen en rollen er dus lage prijzen uit voor de consument. Hoe laag precies is het effect van de marktwerking. De energievergelijker kan soms goedkoper zijn, maar daarin staan ook veel andere producten (variabele prijzen of andere productvoorwaarden).
  • Er wordt geveild obv een gemiddelde situatie (gasregio 4, verbruik 3500/1850 --> profiel van gemiddeld energiehuishouden).
  • Leveranciers bieden op basis van totale energiejaarprijs, totdat er niet meer geboden wordt in de laatste 30 minuten. De leverancier die de laagste jaarprijs biedt wint de veiling. Zoals bij een normale veiling maar dan omlaag.
  • Het veilingmodel is gelijk voor zowel 1 als 3 jaar. Dit zijn tevens de 2 categorieën in de veiling.
  • Leveranciers kunnen retentie toepassen. Alle leveranciers zijn welkom met aparte retentieproducten. Ook voor retentie gelden geen restricties, anders dan instemming met de contracten met voorwaarden uiteraard (o.a. lagere overstapvergoeding).

Via het Energiecollectief kunt u al snel honderden euro's besparen. En de overstap is bovendien zo geregeld.