icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inductiekookplaten

 

Wij testen inbouw inductiekookplaten en letten op de prestaties, het gebruiksgemak en energiegebruik. Zo kies je altijd de beste inductiekookplaat.

Kies de beste inductiekookplaat voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... inductiekookplaten getest

Resultaten worden opgehaald...

Keuzehulp inductiekookplaten

Kies in een paar stappen de inductiekookplaat die het beste bij je past.
Noëlle van der Weel, Expert Woning & Huishouden

Nieuw & Interessant

Inductiekookplaat kopen

Wil je niet meer koken op gas? Dan is koken op inductie de beste keuze. Er is zoveel keus dat er voor elke situatie, keuken en kookwens een geschikte inductiekookplaat is. Een uitstekende eerste stap naar gasloos wonen.

Jonne Hage Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Koken op inductie

  Een inductiekookplaat is de enige echte mogelijkheid voor koken op elektriciteit. Andere soorten elektrische kookplaten zoals halogeen, zijn erg stroomverspillend. Het is het niet meer waard om die te kopen. En waarom zou je?

  Inductiekookplaten hebben veel voordelen. Ze zijn efficiënt met energie, makkelijk schoon te maken en reageren snel. En er zijn zoveel mogelijkheden en afmetingen dat er voor iedereen een geschikt model is. Je moet misschien wel de groepenkast laten aanpassen of nieuwe pannen kopen.

   

  Video: kooptips inductiekookplaten

  Inklappen
 2. 2

  Functies inductiekookplaat

  Inductiekookplaten hebben zoveel mogelijkheden dat het verleidelijk is om een supergrote hightech inductiekookplaat te kopen. Maar wat voor een kok ben je? Als je niet echt een keukenprins of -prinses bent, heb je waarschijnlijk genoeg aan een plaat van 60 cm met 4 kookzones. Dat bespaart je flink wat ruimte op het aanrecht.

  Er zijn ook inductiekookplaten van 60 cm met flexzones, zodat ook een grotere (grill)pan of braadslee overal goed warm wordt.

  Heb je voldoende ruimte en behoefte aan een flinke kookplaat? Kies dan voor de luxe van een inductiekookplaat van 90 cm

  Infuctie functies
  Inklappen
 3. 3

  Afmetingen inductieplaten

  Net als de meeste inbouwapparatuur voor de keuken, is de standaardbreedte van een inductiekookplaat 60 cm. Zo'n inductiekookplaat heeft dan meestal 4 kookzones van verschillende groottes. 

  Een andere maat die je veel tegenkomt, zijn inductiekookplaten van 80 cm breed. Inmiddels komen er ook steeds meer inductiekookplaten van 70 cm en 90 cm breed.

  Je kunt op breedte filteren in de vergelijker.

  Het aanrechtblad moet dik genoeg zijn om het gewicht van de plaat te dragen. De minimale dikte van het blad staat in de handleiding en in de productspecificaties.

  Inklappen
 4. 4

  Inductiekookplaat installeren

  Veel inductiekookplaten vragen zoveel stroom dat er een aparte stroomgroep voor nodig is in de meterkast. Laat daarom de aansluiting, installatie en uitbreiding van je meterkast over aan een professional.

  Wil of kun je geen aparte aansluiting (laten) aanleggen? Er zijn ook eenvoudige inductiekookplaten die je zelf kunt installeren. En waarbij je alleen een stekker in het stopcontact hoeft te steken. Ze zijn te koop bij onder andere IKEA. Deze kookplaten hebben niet zo'n hoog vermogen. Ze zijn dus minder krachtig. En ze doen er langer over om een pan water aan de kook te brengen.

  Montage
  Inklappen
 5. 5

  Bediening van een inductiekookplaat

  De bediening van inductiekookplaten verschilt per merk en model. Meestal zet je de stand hoger of lager met een tiptoetspaneel of een slider. Het aantal stapjes en hoe die worden aangegeven verschilt ook weer per merk en model.

  Hoe luxer de inductiekookplaat, hoe meer mogelijkheden. Het is handig als je elke kookzone apart aan en uit kunt zetten. Ook een boosterfunctie is handig. Om snel een grote pan water aan de kook te brengen. Bij luxe kookplaten heeft elke kookzone een boosterfunctie. Bij eenvoudigere kookplaten zijn er 1 of 2 zones met een booster. Of 0.

  Probeer in de showroom uit wat jij prettig vindt.

  Wij beoordelen alle inductiekookplaten op gebruiksgemak. Kijk in de vergelijker welke inductiekookplaten goed beoordeeld worden op gebruiksgemak. 

  inductiekookplaten-bediening
  Inklappen
 6. 6

  Geluid van een inductiekookplaat

  Inductiekookplaten maken geluid tijdens het koken. Zoals klikken, suizen of zoemen. De  afzuigkap of het borrelen van de pan overstemt het geluid meestal.

  De bedieningspiepjes kunnen vervelender zijn. Check in de showroom of het geluid je stoort als je de kookzone harder of zachter zet. Bij een aantal kookplaten kun je het geluidsniveau van de piepjes aanpassen.

  Wij testen bij alle inductiekookplaten hoe vervelend de geluiden zijn. Opvallende geluidsissues staan in de vergelijker op de productpagina bij de nadelen. 

  Inklappen
 7. 7

  Kies de juiste inductiekookplaat

  Wil je weten welke inductiekookplaat het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste kookplaat. 

  Help mij kiezen

  Beste-Inductie-General
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun inductieplaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum